EDITORIALUL EVZ: Asul anti-Băsescu din mâneca PSD

EDITORIALUL EVZ: Asul anti-Băsescu din mâneca PSD

Silviu Sergiu: „Cu cât PSD-iştii vor tergiversa modificarea Constituţiei, cu atât Traian Băsescu va depinde de ei şi vor avea garanţia că vor fi păstraţi la guvernare“.

Modificarea Constituţiei este necesară. Buna guvernare a României depinde, în viitor, de statuarea fără echivoc a raporturilor de putere în stat. Când a fost adoptată prima Constituţie democratică a României, în 1991, frica reinstaurării unui regim dictatorial a influenţat fiecare text al Legii fundamentale.

Nici una dintre puterile din stat nu a primit atribuţii sporite în defavoarea celeilalte, pentru a nu fi tentată la excese antidemocratice. A rezultat o aşa-zisă „Constituţie a trocului“, care a instituit un echilibru aproape perfect între atribuţiile şefului statului, ale premierului şi ale preşedinţilor celor două Camere ale parlamentului. Şi astăzi, ei se controlează reciproc, iar fiecare este constrâns la concesii în faţa celuilalt pentru a-şi exercita puterea. În 2003, Constituţia a fost modernizată în perspectiva intrării României în Uniunea Europeană, însă raporturile de putere nu au fost schimbate.

În prezent, revizuirea Legii fundamentale este absolut necesară, pentru a nu fi o piedică în calea modernizării României. Mă îndoiesc însă că acest proces trebuie să aibă loc în 2009, anul în care criza va atinge apogeul. Firesc ar fi ca energiile „creatoare“ ale guvernanţilor să se concentreze în direcţia supravieţuirii economice a ţării. Începutul ezitant al guvernării PDL-PSD a demonstrat că miniştrii au nevoie de timp, pentru a cântări deciziile cu impact social major şi pentru a nu greşi, aşa cum s-a întâmplat cu deja celebra ordonanţă care interzicea cumulul pensiei cu salariul de la stat.   Înainte de a avea o nouă constituţie, România are nevoie de adoptarea unei legislaţii care să permită o descentralizare reală a administraţiei şi o economisire la sânge a banului public. Demararea, în parlament, a revizuirii ar pune piedici reale reformei mult-dorite de Traian Băsescu. Un astfel de proces are un potenţial de blocaj parlamentar însemnat. Este greu de crezut că PSD nu va avea de comentat în faţa văditei intenţii a preşedintelui de a-şi întări foarte mult poziţia de putere.   Sub pretextul „reformării României“, Traian Băsescu vrea să se folosească de majoritatea de 70% pentru a-şi asigura un al doilea mandat mult mai consistent din punct de vedere al atribuţiilor. „Dacă această majoritate (PDL-PSD - n.r.) nu va reforma România şi devine o majoritate clientelară, care doar împarte posturi, ea nu se justifică“, a avertizat deja şeful statului. Bineînţeles că una dintre direcţiile reformiste trasate de Băsescu a fost modificarea Constituţiei. Mesajul şefului statului poate fi decriptat astfel: dacă nu puneţi umărul la întărirea puterii preşedintelui, voi da PSD afară de la guvernare.

De cealaltă parte, PSD nu are nicio garanţie că, făcându-i lui Băsescu toate poftele constituţionale, nu va fi alungat de la putere, după ce acesta ar câştiga, eventual, un al doilea mandat. Mă întreb atunci de ce ar pune PSD umărul la întărirea puterii lui Băsescu şi nu ar pleda pentru păstrarea actualului context? Astfel, modificarea Constituţiei ar putea fi mai dificilă decât se aşteaptă Băsescu.

Cu cât social-democraţii vor tergiversa acest proces, cu atât şeful statului va depinde de ei şi vor avea garanţia că vor fi păstraţi la guvernare.

Ne puteți urmări și pe Google News