Bugetul de criză propus de guvern nu acoperă promisiunile electorale

Bugetul de criză propus de guvern nu acoperă promisiunile electorale

Deşi au avut prima analiză pe legea bugetului, membrii guvernului nu au stabilit domeniile unde se vor duce cele mai multe fonduri, în timp ce pomenile din campanie vor fi ignorate.

Profesorii şi pensionarii vor mai avea de aşteptat pentru a vedea dacă anul acesta vor beneficia de majorările trâmbiţate de coaliţia PSD-PDL şi transpuse cu generozitate în programul de guvernare. Guvernul nu a stabilit deocamdată nici care sunt ministerele care vor înghiţi cei mai mulţi bani în 2009. Majorările promise cu largheţe înainte de preluarea puterii vor fi acordate numai dacă încap în cei 34,6% din produsul intern brut (PIB), alocaţi cheltuielilor bugetare, potrivit ministrului finanţelor, Gheorghe Pogea. Educaţia şi sănătatea nu vor mai fi favorizate

„Dacă încap bine, dacă nu, nu vor fi trecute“, a declarat, ieri, Pogea la finalul şedinţei de guvern, care a ţinut mai bine de şapte ore. Cert este că cei 6% din PIB pentru sănătate sau educaţie, promişi în campania electorală, se vor micşora considerabil în actualele condiţii economice. Guvernul mizează în acest an pe încasări la bugetul de stat care să ajungă la circa 32,1% din PIB, în condiţiile în care PIB-ul pe 2009 este estimat la circa 579 de miliarde de lei.

Executivul intenţionează să ţină deficitul bugetar la aproximativ 2%, în condiţiile în care dorinţele de cheltuire ale ministerelor ar atrage un deficit care s-ar ridica lejer la 9% din PIB. Pogea a declarat că în acest an creşterea economică va fi de doar 2,5%, iar inflaţia medie va ajunge la 5%. Iniţial, autorităţile au mizat pe o creştere economică de 3,5% şi pe un deficit bugetar de numai 1,7%. Se îngroaşă numărul şomerilor

Proiectul de buget pe care guvernul intenţionează să-l depună în parlament spre aprobare până la finalul acestei luni este realizat având în vedere un curs de 4 lei/euro. Pe 22 ianuarie vor fi prezentate şi măsurile anticriză, urmând apoi analizarea impactului lor asupra bugetului.

Până la finalizarea şi aprobarea bugetului, de la stat vor pleca bani doar pentru achitarea salariilor, a pensiilor, a subvenţiilor, pentru a putea plăti astfel factura de 1,1 miliarde de euro lăsată moştenire de cabinetul Tăriceanu prin neachitarea facturilor. Guvernul va începe să plătească eşalonat datoriile, urmând ca prima tranşă de bani, circa 600 de milioane de lei, să fie achitată după 25 ianuarie.

Bugetul pe 2009 ia în considerare şi o creştere a numărului şomerilor la 505.000 şi o majorare a salariului mediu brut cu circa 93 de lei, de la 1.600 la 1.693 de lei. Cheltuieli de miliarde „primite“ moştenire Dacă bugetul pe 2009 a fost discutat doar în linii mari, guvernanţii se pare că au intrat destul de în amănunt privind execuţia bugetară a anului trecut. Ministrul de finanţe, Gheorghe Pogea, a ţinut să menţioneze că datoriile lăsate de cabinetul Tăriceanu sunt o armare firească a unei proiecţii bugetare pe 2008 nesustenabilă.

„În 2008 avem un deficit bugetar de peste 5,2% din PIB, asta înseamnă că s-a cheltuit cu 6,7 miliarde de euro mai mult decât s-a încasat“, a precizat şi premierul Boc. Potrivit actualului guvern, cabinetul liberal a supraestimat cu 5% nivelul veniturilor bugetare la nivelul PIB-ului, precum şi nivelul de absorbţie a fondurilor structurale şi la nivelul încasărilor din TVA.

Potrivit datelor prezentate de guvern, în 2008 au crescut cu peste 35% cheltuielile cu personalul şi cu bunurile şi serviciile, comparativ cu 2007, ajungând la finalul anului la 18 miliarde de euro.

Potrivit ministrului finanţelor, cheltuielile de capital ale fostului guvern pe 2008 au fost în proporţie de 30% achiziţii de echipamente, maşini şi alte dotări.

O NOUĂ LEGE Piedica achiziţiilor publice, eliminată Legea achiziţiilor publice va lua o nouă formă în perioada următoare. Noul act normativ va permite accesarea mai rapidă a fondurilor europene. Guvernul va trimite luni, la Bruxelles, forma modificată a legii, a anunţat, ieri, preşedintele Traian Băsescu. El le-a recomandat oamenilor de afaceri, care nu au fost consultaţi deocamdată referitor la viitoarele modificări, să-l sune pe Vasile Puşcaş, responsabilul de această modificare legislativă, pentru mai multe detalii. Şeful statului l-a asigurat pe şeful Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barosso, că în următoarele şapte zile România va trimite o propunere de modificare pentru ca accesarea fondurilor UE să fie mai eficientă. (Ana Bâtcă)

MĂSURI DURE

Pensionaţi de nevoie

Angajaţii în administraţia publică centrală care au ajuns la vârsta pensionării vor înceta să mai vină la birou începând cu luna viitoare. Ei sunt obligaţi să se pensioneze, conform unui memorandum semnat de ministrul finanţelor, Gheorghe Pogea, şi aprobat de premierul Emil Boc.

Potrivit lui Vasile Marica, preşedintele Alianţei Funcţionarilor Publici Sed Lex, această măsură îi va scoate din câmpul muncii şi pe 6.500 de şefi din administraţie, dintr-un total de 21.000 de persoane care deţin funcţii de conducere în administraţie.

„Mie îmi convine această măsură, deoarece, din cauza acestor 6.500 de persoane aflate în funcţii de conducere cu vârstă de pensionare, cei tineri nu pot avansa“, a declarat liderul sindical, citat de Mediafax. De la clasa business la economic

„Funcţionarii publici şi personalul angajat cu contract de muncă pe perioadă nedeterminată din cadrul administraţiei centrale, care a îndeplinit cumulativ condiţiile de vârstă standard şi stagiul minim de cotizare pentru pensionare sau, după caz, care au primit decizie de pensionare pentru limită de vârstă şi au fost menţinute în activitate, încetează raporturile de serviciu sau de muncă, după caz, conform prevederilor legale incidente, începând cu data de 1 februarie 2009“, se arată în memorandum. Documentul, intitulat „Restrângerea unor categorii de cheltuieli bugetare în cadrul administraţiei publice centrale“, prevede şi mai puţine cheltuieli pentru deplasările cu avionul pe care le fac secretarii şi subsecretarii de stat, precum şi personalul încadrat pe funcţii similare în statele europene.

  • Ei nu vor mai călători la clasa business, ci la clasa economic, iar
  • în străinătate vor trebui să se deplaseze mai puţin prin oraşul unde sunt cazaţi.

În plus, ministrul finanţelor a decis:

  • limitarea numărului persoanelor care vor pleca în delegaţii sau vor fi detaşate în străinătate în interesul instituţiei publice.

Soluţie pentru tăierea cheltuielilor Potrivit documentului, aceste măsuri sunt justificate prin necesitatea restrângerii cheltuielilor bugetare în administraţia publică centrală, în perspectiva elaborării bugetului pe 2009. Resursele obţinute astfel urmează să meargă către domenii prioritare.

Acest document reprezintă una dintre soluţiile guvernului pentru a reduce o parte din cheltuielile cu aparatul administrativ al statului, în condiţiile în care încasă rile la buget au scăzut brusc, din cauza crizei.

Memorandumul a ajuns în atenţia presei ieri, după ce, cu o zi în urmă, Curtea Constituţională a declarat că ordonanţa de urgenţă care interzicea cumulul pensiei cu salariul primit de la stat este neconstituţională. Curtea Constituţională a admis sesizarea Avocatului Poporului, pe motiv că ordonanţa încalcă dreptul la muncă şi dreptul la pensie, prevăzute în Legea fundamentală. (Ana Bâtcă)

Citiţi şi: Băsescu fuge de un împrumut de la FMI

Ne puteți urmări și pe Google News