Conducerea sindicatului din Bechtel anunţă că va iniţia "o serie de presiuni" la adresa Guvernului pentru continuarea asigurării finanţării lucrărilor la Autostrada Transilvania, dar şi la adresa constructorului, pentru respectarea prevederilor legale în ceea ce priveşte concedierile colective.
Secretarul regional al Sindicatului "Familia", Nicolae Feneşan, a declarat azi într-o conferinţă de presă, că presiunile vor consta în mitinguri de protest şi pichetări ale prefecturilor, dacă nu vor fi asiguraţi banii necesari.
Mitinguri de protest
"Dacă nu suntem auziţi, demersurile noastre sunt urmate de presiuni de genul mitinguri de protest, pichetarea prefecturilor şi se vor adresa autorităţilor. Vom face aceleaşi demersuri la adresa companiei Bechtel şi vom avea adunări generale în care membrii de sindicat vor decide ce este de făcut. E important că facem lucruri concrete pentru oameni şi pentru autostradă", a spus Feneşan.
Secretarul regional al Sindicatului "Familia" a afirmat că este nevoie de o decizie politică pentru continuarea lucrărilor la Autostrada Transilvania.
1200 de angajaţi, în şomaj tehnic
Liderul de sindicat de la compania Bechtel, Mihai Lup, a declarat, în aceeaşi conferinţă de presă, că, în prezent, pe şantierul Autostrăzii Transilvania mai lucrează circa trei sute de persoane, care se ocupă de conservarea lucrărilor, în timp ce restul sunt în şomaj tehnic şi primesc 75% din salariu. "Un număr de 1.200 de angajaţi pe şantierul autostrăzii au primit în 10 decembrie 2008 adrese prin care sunt trimişi în şomaj tehnic până în 9 februarie. Restul angajaţilor au primit adrese similare în 5 ianuarie, astfel încât pe şantier mai sunt trei sute de persoane care lucrează la conservare", a spus Lup.
Concedieri colective El a subliniat că sindicaliştii vor acţiona pentru ca Bechtel să nu treacă la concedierea colectivă a celor 2.300 de angajaţi de pe şantier, aşa cum intenţionează să procedeze conducerea companiei.
Feneşan şi Lup au participat azi la o întâlnire cu conducerea Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă (AJOFM) Cluj, în cadrul căreia s-au căutat soluţii pentru prevenirea concedierii colective, considerată ilegală.