Aflaţi cât mai multe despre potenţialul angajator, relaxaţi-vă ca să vă ţineţi în frâu emoţiile şi nu vă jenaţi să cereţi lămuriri.
Angajatorii români susţin că se confruntă cu tot mai mulţi candidaţi care nu ştiu să-şi prezinte activitatea şi cu atât mai puţin să-şi stăpânească emoţiile la interviu. Pe lângă faptul că mulţi aplică pentru posturi nepotrivite, vin la interviu şi total nepregătiţi. „Ar fi de preferat ca toţi cei care urmează a se prezenta la un interviu să ştie cât mai multe despre firma angajatoare şi cerinţele postului pentru care au aplicat“, sugerează Anca Podolean, director HR la Vodafone România.
Specialiştii în resurse umane au câteva sfaturi care ajută la ţinerea în frâu a emoţiilor şi recomandă multă atenţie la vestimentaţie şi la punctualitate.
Ţinuta, decentă şi profesionistă
Dacă îmbrăcămintea aleasă este cea potrivită, se poate spune că s-a trecut de primul hop, cel al primei impresii. Nu este obligatorie purtarea costumului, însă este indicată optarea pentru o vestimentaţe potrivită jobului pentru care s-a aplicat. „Trebuie aleasă o ţinută decentă şi profesionistă, în acord cu specificul companiei. De exemplu, la un interviu în industria farmaceutică, pentru postul de reprezentant medical, candidatul ar trebui să se prezinte aşa cum dorim să vină şi în faţa partenerilor: în costum, cămaşă şi cravată, pentru bărbaţi, deux-pieces sau cămaşă şi pantalon/fustă, pentru femei“, recomandă Anca Covaciu, directorul de resurse umane la Zentiva România.
Mai bine mai devreme
Pe lângă faptul că angajatorul aprecia ză un candidat punctual, se recoman dă să se ajungă la interviu cu zece minute mai devreme. „Astfel, există timp pentru acomodarea cu atmosfera. Candidatul poate vedea ce fac angajaţii, cum se comportă, îşi dă seama dacă este o atmosferă relaxată sau nu, are vreme să se concentreze pe ce informaţii va furniza la interviu“, spune Paula Covrig, HR manager la Banca Comercială Română.
Pentru a evita palmele umede, obrajii roşii şi gura uscată, candidaţii trebuie să se relaxeze. Ei pot cere, fără jenă, un pahar de apă, la începutul interviului, pentru a se răcori şi pentru a calma emoţiile. „Nu este nicio ruşine dacă aplicantul se opreşte puţin, trage aer în piept şi îşi recunoaşte emoţiile. De cele mai multe ori, angajatorii apreciază sinceritatea“, spune Anca Podolean.
Odată oprit, candidatul va avea timp să se gândească înainte de a vorbi. „O altă recomandare pentru a învinge emoţiile este aceea de a avea încredere în forţele proprii. Lipsa acestei atitudini este vizibilă şi nu influenţează în mod pozitiv discuţia de la interviu“, afirmă Anca Covaciu.
Cu prietenii, nu la examen
Pentru evitarea emoţiilor, este bine ca, în timpul interviului, candidatul să se gândească la faptul că, de fapt, este înconjurat de prieteni. În fond, şi angaja torul are tot interesul ca aplicantul să se simtă în largul lui. „Candidatul poate încerca să găsească asemănări de atitudine, sau chiar fizice, între intervievator şi un prieten de-al său, în preajma căruia se simte bine când vorbeşte. Trebuie să se gândească la faptul că discută cu un bun prieten, nu că este la un examen“, mai spune Paula Covrig.
În timpul discuţiei, recomandă experţii, trebuie oferite exemple concrete din experienţa personală şi profesională, care „vorbesc“ despre candidat.
Atunci când nu se înţelege o întrebare, este de preferat ca intervievatul să roage angajatorul să o repete sau să o reformuleze. Candidatul trebuie să întrebe concret ce anume nu a înţeles, pentru a elimina orice neclaritate. „O parte din emoţie va dispărea în momentul în care aplicantul va adresa o întrebare şi va avea ocazia să-l asculte pe cel din faţa sa vorbind. Practic, va avea timp „să respire“ şi să se replieze pentru următoarea întrebare“, spune Paula Covrig.