Pentru un corespondent de război, conflictul militar arată cu totul altfel atunci când ţara sa este direct implicată.
Chiar dacă imediat după incident a fost adus înapoi în Israel mai mult mort decât viu, cu un avion închiriat de urgenţă de ziarul său, Tzadok se crede extrem de norocos: unul dintre ziariştii care se aflau lângă el în momentul atacului a decedat pe loc.
„Acest război dintre Israel şi Hamas este cu totul altceva pentru ziariştii de aici. E greu, foarte greu să fii obiectiv“, ne spune reporterul. Cel mai important i se pare că întreaga clasă politică israeliană s-a coalizat în jurul celor care au decis să înceapă ofensiva în Gaza. „Acum nu mai există putere şi opoziţie. Nici măcar cei de stânga nu critică deciziile lui Ehud Barak sau Tzipi Livni“. Această situaţie, spune Tzadok, este una temporară: „Pe măsură ce soldaţ ii israelieni vor muri în luptă, politicienii îşi vor schimba discursul. Toată lumea spune că palestinienii au sute de victime, iar Israelul numai câteva. Da, dar în cultura evreiască viaţa are cu totul altă valoare decât în a celorlalţi. Fiecare soldat sau civil israelian mort este o pierdere majoră de imagine aici“.
Jurnalistul are o explicaţie şi pentru forţa cu care Israelul a atacat Gaza: „Încearcă să-şi recupereze imaginea după ce războiul din Liban a fost perceput ca o înfrângere. Au existat anchete în armată, şi câţiva comandanţi militari şi-au pierdut funcţiile, fiind acuzaţi că, în 2006, au atacat prea slab Hezbollah. De aceea campania de acum este atât de violentă“. „Nu cred că acest război poate fi câştigat“ Cât despre pierderile inamicului, ziaristul crede că „palestinienii plătesc preţul de a fi ales Hamas“. „Cei din Hamas se aşteptau ca Israelul să aibă grijă de civili, aşa că îi folosesc drept scuturi. Majoritatea atacurilor din Fâşie vin din taberele de refugiaţi, trag din case sau din clădirile cu civili. După ce în Liban, în 2006, a fost acuzată că a fost prea prudentă, armata israeliană şi-a scos acum mănuşile şi este dispusă să rişte pierderi civile ca să câştige acest război“.
Cu toate acestea, este destul de sceptic în legătură cu victoria: „E foarte greu să existe o victorie împotriva unei organizaţii teroriste. Nu sunt sigur că acest război poate fi câştigat. Cred că maximum ce se poate obţine este ca Hamas să fie de acord cu un armistiţiu şi să distrugă tunelele de sub pământ, prin care aduce arme din Egipt“. Oana Dobre, corespondenţă din Tel Aviv, Israel