La finalul şedinţei de bilanţ a Consiliului Superior al Magistraturii, şeful statului a vorbit despre recentul scandal despre cumulul salariu-pensie. "Obiectivul legii îl reprezintă abuzurile făcute pe seama banului public în Ministerul Apărării, cel de Interne şi al Justiţiei. Nu am vrut să lovim în actori sau în însoţitorii persoanelor cu dizabilitaţi, nici în actorul Rebengiuc. S-a ajuns la venituri uriase de la stat", a precizat Traian Băsescu, vizibil deranjat. LIVE TEXT!
Preşedintele Traian Băsescu a participat astăzi la şedinţa de bilanţ a Consiliului Superior al Magistraturii, unde s-a ales şi noua conducere. În deschiderea şedinţei, pe care o prezidează, şeful statului a afirmat că speră ca justiţia să nu fie afectată de criza economică, precizând că judecătorii vor avea de rezolvat criza morală, dacă este de rezolvat aşa ceva. "Chiar dacă va fi un an în care vom fi afectaţi de criza economică, sper ca aceasta să nu se manifeste şi asupra eficienţei justiţiei", a afirmat Băsescu.
De asemenea, preşedintele le-a urat un an bun magistraţilor, spunând, totodată, că judecătorii ar putea avea de rezolvat şi o criză morală.
"Anul 2008 a fost caracterizat de activitatea intensă pe care Consiliul a depus-o pentru reformarea sistemului judiciar, creşterea transparenţei actului de justiţie, apropierea acestuia de cetăţeni, stimularea şi dezvoltarea mecanismelor de unificare a practicii judiciare, îmbunătăţirea condiţiilor de muncă a magistraţilor şi, prin aceasta, eficientizarea actului de justiţie, odată cu adoptarea strategiei de resurse umane şi avizarea noilor Coduri", a declarat Lidia Bărbulescu, la începutul prezentării raportului de activitate.
Câteva dintre cele mai importante declaraţii ale lui Traian Băsescu la finalul şedinţei de bilanţ.
- În magistratură sunt cei mai instruiţi oameni, dar nu reuşim să mobilizăm sistemul în direcţia în care trebuie să o facem.
- Trebuie să convingem UE că nu mai avem nevoie de monitorizare.
- Impresia mea este că CSM a făcut eforturile necesare pentru ca observaţiile Comisiei Europene să fie rezolvate şi sper ca acest efort să fi fost şi credibil pentru cei care au făcut evaluarea activităţii CSM-ului în luna decembrie. Efortul este credibilizat dacă este continuat de acţiune.
- A doua prioritate a acestui an sunt cele 4 Coduri. Guvernul ar trebui să îşi asume răspunderea pentru acestea. Asta înseamnă că trebuie să avem convingerea că ele sunt perfecte sau aproape perfecte şi nu generatoare de conflicte.
- În februarie aflăm dacă în vară scăpăm de monitorizarea pe justiţie a Uniunii Europene.
- Sper ca 2009 să fie anul care să aibă codurile în vigoare votate. Acesta a fost şi motivul pentru a-l menţine pe ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, în funcţie.
- Asumarea ar trebui să aibă loc "până la vacanţa de vară", pentru a exista timpul de familiarizare cu conţinutul lor şi în 2010 să poată fi puse în aplicare.
CRITICILE LUI BĂSESCU:
- Toată lumea e deranjată că Guvernul a scris o lege fără excepţii. Cam aşa arată democraţia, fără excepţii, pentru că ne-am obişnuit să fim clienţi ai excepţiilor. Cred că această ordonanţă respectă Constituţia, adică aplicarea legală a legii pentru toţi.
PENSIONARII NU VOR MAI LUA SALARII DE LA STAT
- Conflictul dintre preşedinte şi Înalta Curte. Niciun judecător nu poate stabili execuţia statului român şi nici cheltuielile.
- Sunt un susţinător al magistraţilor. Statul român poate suporta salarii bune pentru magistraţi. Deranjant este abuzul prin care acestea s-au obţinut: încălcarea legii.
- Nu înţeleg de ce se plăteşte sporul de fidelitate pentru magistraţi.
- Vă plângeaţi de interferenţa politicului în activitatea dvs., dar la rândul dvs. trebuie să rămâneţi în atribuţiunile dvs. Traian Băsescu a dat exemple de încălcarea atribuţiilor: "un magistrat cere asigurarea tichetelor de mase, unul cere CASCO pentru maşină, spor de fidelitate şi aşa mai departe".
- Rugămintea mea este să analizaţi foarte bine această situaţia pentru că aceasta este o substitutire a puterii executive şi nu este de tolerat, iar puterea executivă şi legislativă va acţiona într-un fel sau altul. Mărirea salariilor magistraţilor prin lege şi nu ingerinţă în executiv şi legislativ.
- Vreau să aveţi în vedere că intrăm într-un an de austeritate. România întră în 2009 cu un deficit bugetar de 5%.
- De când sunt preşedinte, mandatul condus de cele două doamne, Lidia Bărbulescu şi Graţiana Isac, a fost unul eficient.
- În 2009, se vor da bani câţi vor fi în bugetul statului, nu cât este scris în ordonanţe
Dialog permanent cu CE
De asemenea, Lidia Bărbulescu a menţionat că a existat un dialog permanent între conducerea Consiliului şi responsabilul pentru Mecanismul de cooperare şi verificare din Reprezentanţa Comisiei Europene în România. Această cooperare s-a făcut prin întâlniri în care s-a realizat o informare detaliată şi completă asupra stadiului îndeplinirii de către CSM a condiţionalităţilor monitorizate de Comisia Europeană.
Potrivit bilanţului prezentat astăzi, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii s-a întrunit anul trecut în 36 de şedinţe şi a adoptat 1495 de hotărâri, iar Secţia pentru judecători, respectiv Secţia pentru procurori, în câte 37 de şedinţe, fiind pronunţate 563 şi respectiv 472 de hotărâri.
Mandatul actualului preşedinte al instituţiei, Lidia Bărbulescu, şi cel al vicepreşedintelui Graţiana Isac expiră pe 10 ianuarie. Potrivit Constituţiei, ambele mandate sunt valabile un an şi nu pot fi reînnoite.
Activitatea magistraţilor, îngreunată de sistemul legislativ incoerent
Preşedintele CSM a precizat că volumul mare de muncă, contextul legislativ incoerent şi imprevizibil, au afectat activitatea depusă de magistraţi, aceste aspecte fiind reţinute şi de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO).
"Consiliul Superior al Magistraturii nu a reuşit în anul 2008 să convingă că este necesară reglementarea statutului procurorului corespunzător celui al judecătorului, în sensul ca de cariera magistratului să se ocupe exclusiv CSM şi astfel să se elimine orice suspiciuni în legătură cu intervenţia celorlalte puteri în numirea procurorilor în funcţii de conducere", a declarat Lidia Bărbulescu.
CSM, criticat anul trecut
În cadrul prezentării raportului de activitate, Lidia Bărbulescu a spus că, deşi CSM a fost criticat pentru rezultatele sale în domeniul disciplinar, s-au făcut progrese în acest sens.
"În 2008, Consiliul şi-a întărit rolul de consiliu disciplinar, dorind prin aceasta să sancţioneze manifestările comportamentale a unor magistraţi neconforme statutului şi misiunii pe care aceştia şi le-au asumat în momentul în care aceştia au îmbrăcat roba de judecător sau procuror", a precizat preşedintele CSM, citat de RTV.
Anul trecut deciziile CSM au atras nenumărate critici atât din partea preşedintelui ţării, a societăţii civile, cât şi din partea Comisiei Europene.
Ultimul raport al Comisiei Europene pe justiţie a criticat Consiliul pentru paşii mici făcuţi pentru reforma pe justiţie, deşi a avut un buget suficient. Instituţia a mai fost criticată şi pentru că a încercat să modifice o lege, astfel încât CSM să propună un nume la şefia DNA.
Nemulţumit a fost şi şeful statului. El a reamintit, în noiembrie, că CSM are nişte nerealizările "notabile". Instituţia a primit admonestări şi din partea ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu.
La scurt timp de la instalare ca preşedinte al CSM, Lidia Bărbulescu a fost criticată de Transparency International România, pentru declaraţia conform căreia CNSAS este o instituţie care nu apare în ordinea constituţională a ţării.
Sub conducerea Lidiei Bărbulescu s-a încercat şi introducerea imunităţii magistraţilor. Propunerea a fost criticată, aşa că până la urmă a rămas la stadiul de proiect.
CITIŢI ŞI: Virgi Andrieş, noul preşedinte al CSM
ŞTIRE ACTUALIZATĂ LA ORA 13:27