Românii au făcut cale întoarsă la graniţa iadului

Românii au făcut cale întoarsă la graniţa iadului

Câteva sute de refugiaţi, printre care şi o familie de români, s-au aflat la doar 400 de metri de ieşirea din Gaza, dar nu au reuşit să intre în Israel.

Speranţe, tensiune maximă şi în final dezamăgire. Acestea au fost, ieri, sentimentele celor care, de o parte şi de alta a punctului de frontieră Erez, au încercat să scoată din Gaza câteva sute de cetăţeni străini, printre care şi patru români. Doar 400 de metri i-au despărţit de poarta către siguranţă pe oamenii blocaţi în Fâşia Gaza, cel mai cumplit teatru de conflict din lumea acestor zile.

N-au mai avut curaj

Autobuzul pus la dispoziţie de Crucea Roşie şi Semiluna Internaţională a făcut cale întoarsă din cauza tirurilor cu rachete, evacuaţii trebuind să revină în casele şi adăposturile pe deasupra cărora zboară, o dată la câteva minute, gloanţele, rachetele şi proiectilele mortierelor confruntării dintre Israel şi Hamas.

După o noapte în care primiseră vestea că Israelul a acceptat, în sfârşit, evacuarea celor 63 de români care au cerut să fie scoşi din Gaza, diplomaţii români în Israel au venit încă de dimineaţă la Erez, singurul punct de trecere către Fâşie. Chiar înainte de a se afla deznodământul operaţiunii de evacuare, ei au primit, însă, o veste proastă: doar patru români, un tată şi cei trei copii ai săi, au decis să se urce în autocarul salvator. Cei care au refuzat drumul spre Erez au avut două motive: fie le-a fost prea frică să iasă din case, fie, în cazul unor femei, nu au mai fost lăsate de soţii lor să părăsească Fâşia.

Riscuri mai mici dacă se întorc

Situat în partea de nord a teritoriului palestinian, zona de plecare a ofensivei terestre, punctul de trecere a frontierei de la Erez este în imediata apropiere a tancurilor din care israelienii trag salve menite să-i anihileze pe militanţii Hamas. Riposta acestora, cu rachete Qassam şi Grad, continuă şi ea, astfel că Erez a fost şi ieri-dimineaţă una dintre ţintele vizate de palestinieni. Chiar şi aşa, reprezentanţ ii statelor care aveau refugiaţi în autocar au aşteptat câteva ore venirea acestora. După două alarme antirachetă, a venit şi vestea nefericită: Crucea Roşie şi Semiluna Internaţională au decis, la 400 de metri de Erez, că nu-şi asumă responsabilitatea pentru continuarea drumului. Singurul oficial care s-a oprit din drumul de întoarcere către Tel Aviv pentru a explica situaţia a fost ambasadorul Austriei în Israel, Michael Randy.

„Au ajuns la un blocaj, iar cei de la Crucea Roşie au considerat că riscurile sunt mai mici dacă se întorc decât dacă înaintează. Partea israeliană a încercat să ridice blocajul, dar nu a reuşit. Nici un străin nu a ieşit azi din Gaza şi e foarte puţin probabil să mai iasă în următoarele 24 de ore, cu toate că partea israeliană a făcut un mare efort să-i scoată“, a spus Randy.

Atacuri de ambele părţi

În timp ce Israelul şi-a continuat şi ieri atacul terestru, încercuind Gaza City, Hamas şi-a înteţit, la rândul său, atacurile asupra zonei de sud a statului inamic. Oraşul Ashkelon a fost lovit de patru rachete Qassam şi Grad în mai puţin de două ore, în cursul după- amiezii.

PRUDENŢĂ

Majoritatea românilor şi-au amânat plecarea

Deşi autorităţile israeliene au acordat aprobările necesare pentru părăsirea Fâşiei Gaza pentru toţi cei 63 de cetăţeni români sau cu dublă cetăţenie - română şi palestiniană - care au înaintat cereri, cei mai mulţi au ales să nu plece deocamdată. Ministerul Afacerilor Externe a precizat că ambasada română a contactat, în timpul nopţii de duminică spre luni, toate familiile interesate, pe care le-a informat despre posibilitatea de a părăsi imediat Gaza, însă majoritatea cetăţenilor români au decis să nu plece ieri.

Oana Dobre, corespondenţă din Erez, Israel

CITIŢI ŞI:

SOLDAŢII ISRAELIENI: „Să-i ştergem de pe faţa pământului“ Fără scăpare în Fâşie România cere „încetarea acţiunilor“

Ne puteți urmări și pe Google News