Anesteziștii, pe cale de dispariție la Iași. Gradul de ocupare în celelalte specialități - între 50 și 78%
- Laura Negoi ţă
- 9 noiembrie 2014, 12:44
La spitalele din Moldova jumătate din posturile de medici anesteziști sunt neocupate, aceasta fiind o specializare aflată în criză de personal. În România, erau în aprilie 2014 659 de anesteziști, acum mai sunt 600 și numărul lor tot scade.
De multe ori, anesteziștii după ce ies din gardă sunt nevoiți să mai facă încă opt ore de muncă pentru că nu are cine să-i înlocuiască.
Potrivit declarațiilor șfului Colegiului Medicilor din România, prof.univ.dr. Vasile Astărăstoae, abia peste 10 ani vor fi suficienți specialiști anesteziști în spitale, asta dacă se iau de pe acum măsuri pentru pregătirea rezidenților.
Gradul de ocupare a posturilor destinate medicilor anestezişti din Iași variază între 50 şi 78%, potrivit Ziarului de Iași. În aceste condiţii, medicii fac eforturi să asigure atât buna funcţionare a secţiilor de Anestezie şi Terapie Intensivă, cât şi a liniilor de gardă.
Situaţia cea mai dificilă se menţine în ultimii ani la Spitalul de Copii „Sfânta Maria“, acolo unde sunt angajaţi în prezent şase medici anestezişti dintre cei minimum 10, prevăzuţi de Ministerul Sănătăţii. Deşi conducerea spitalului a înaintat mai multe cereri către minister pentru deblocarea posturilor, situaţia nu s-a rezolvat pentru că la ultima alocare de posturi au trebuit rezolvate situaţii şi mai grave decât cea a Secţiei de ATI.
„Pentru noi, situaţia este dificilă în continuare deoarece am avut deblocate acum patru posturi pentru medici, dar am acoperit acolo unde aveam găuri mari şi unde nici nu puteam asigura toate turele din cauza deficitului. De exemplu, la radiologie, unde am avut un coleg care s-a pierdut, la balneologie şi la neurologie unde nici măcar după-amiezile nu puteau fi asigurate din lipsă de medici. La următoarea deblocare, prioritate va avea ATI“, a precizat dr. Radu Terinte, managerul spitalului.
În Secţia de ATI de la Spitalul de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva“ din Iaşi sunt angajaţi doi medici, din normativul de patru stabilit de MS, iar unele zile de lucru au pentru medici şi câte 32 de ore, pentru că pe lângă cele opt ore de muncă, trebuie să asigure în continuare garda, după care începe o altă zi normală la muncă.
„Programul începe de la ora 08.00, când avem raportul de gardă, şi ţine până la ora două după-amiază. De la ora două, intrăm în gardă până la ora opt dimineaţa, iar de la opt intrăm iar la serviciu până la ora două, şi asta nu se întâmplă o singură dată pe săptămână. Sigur că este greu, dar eu am decis să rămân în Iaşi pentru că sunt de principiul că, dacă plecăm cu toţii, cine o să mai aibă grijă de poporul acesta“, a spus dr. Florin Roşu, medic anestezist la Spitalul de Boli Infecţioase.
Doctorul a mai precizat că salariile din străinătate sunt chiar şi de 20 de ori mai mari faţă de cele din România. Dacă la noi un medic câştigă câte 500 - 600 de euro, în Germania, de exemplu, salariile ajung şi la 10.000 de euro.