Războiul se întoarce în estul Ucrainei. Kievul se pregătește pentru o ofensivă a separatiștilor pro-ruși asupra portului strategic Mariopol
- Paul Ciocoiu
- 6 noiembrie 2014, 12:56
Doi adolescenţi au fost ucişi ieri pe un teren de sport care a fost bombardat la Doneţk, în estul prorus al Ucrainei, în timp ce Kievul se pregăteşte în eventualitatea unei ofensivă din partea separatiştilor, relatează France Presse.
Incidentul s-a produs în fieful insurgenţilor în momentul în care un grup de tineri juca fotbal pe terenul de sport al şcolii, situat la aproximativ trei kilometri de aeroportul Doneţk, teatrul unor lupte intense de mai multe luni.
Jurnaliştii AFP au văzut două corpuri neînsufleţite acoperite cu o prelată, în timp ce bombardamentele continuau, în pofida armistiţiului instaurat în urmă cu două luni şi care nu a permis decât o diminuare în intensitate a luptelor.
Amnesty International a denunţat acest “atac şocant”, cerând o “anchetă completă” pentru ca cei responsabili să fie deferiţi justiţiei. “Am văzut deja că ambele părţi ale conflictului îşi neglijează obligaţiile legale şi nu protejează civilii. Şi acesta este un exemplu tragic al consecinţelor” unei astfel de atitudini, a declarat organizaţia într-un comunicat.
Ucraina a dat vina pe rebeli pentru acest “atac inuman” şi a făcut apel la OSCE (Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa) să-şi trimită de urgenţă observatorii “la locul crimei” pentru a-i găsi pe vinovaţi.
Pe plan economic, premierul Arseni Iaţeniuk a anunţat că statul ucrainean, confruntat cu o gravă criză economică şi a cărui vistierie este goală, nu va mai finanţa alocaţiile sociale în zona controlată de rebeli, unde ostilităţile au făcut deja peste 4.000 de morţi de la declanşarea confruntărilor în luna aprilie.
“De îndată ce teroriştii ruşi vor fi eliminaţi din Doneţk şi Lugansk şi noi vom prelua controlul asupra acestor teritorii, vom plăti fiecărui locuitor alocaţiile sociale la care are dreptul”, a promis el.
Kievul şi Occidentul acuză Rusia de susţinerea militară a separatiştilor şi de desfăşurarea de trupe în Ucraina.
În practică, decizia guvernului, care va intra în vigoare lunile viitoare, semnifică faptul că locuitorii acestor regiuni nu-şi vor putea primi indemnizaţiile decât dacă se vor deplasa în teritoriul controlat de Kiev, a explicat agenţiei franceze de presă o sursă guvernamentală.
“Sunt sume enorme. Numai pensionari sunt 600.000 în partea regiunii Doneţk controlată de rebeli”, afirmă un responsabil din domeniul securităţii, indicând că este vorba de circa 33 de milioane de euro plătite de Kiev lunar, în condiţiile în care pensia medie este de 1.000 de hrivne (55 de euro).
Fondurile economisite vor fi utilizate pentru a furniza ajutor umanitar celor care refuză să părăsească estul Ucrainei, a mai adăugat acelaşi oficial. Aceste declaraţii se înscriu în cadrul înăspririi politicii Kievului după alegerile separatiste, recunoscute doar de Rusia, care, potrivit Ucrainei şi Occidentului, au adus un grav prejudiciu procesului de pace.
La ora actuală, Kievul are temeri în legătură cu posibilitatea declanşării unei noi ofensive din partea separatiştilor, care şi-au desemnat în mod public ca obiectiv Mariopol, port strategic la Marea Azov. Preşedintele Petro Poroşenko a asigurat că armata se pregăteşte să riposteze, mai scrie agenția franceză, preluată de Agerpres.
Kievul a acuzat din nou ieri Rusia că furnizează în continuare “cantităţi importante” de echipamente militare, precum şi combatanţi rebelilor. Aceste acuzaţii sunt în aceeaşi linie cu cele ale secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg: “Rusia continuă să sprijine” rebelii, “antrenându-i, furnizându-le echipamente şi trimiţând forţe speciale în interiorul Ucrainei”.
Într-o încercare de a salva armistiţiul din ce în ce mai virtual, o întâlnire între reprezentanţi ai Ucrainei, rebelilor, Rusiei şi OSCE a avut loc miercuri la Doneţk. Negocierile nu au dus însă la progrese tangibile, dar “faptul că părţile adverse discută una cu alta este încurajator”, a declarat presei şeful adjunct al misiunii de observare a OSCE în Ucraina, Alexander Hug.
Preşedintele rus Vladimir Putin urmează să abordeze astăzi la Moscova criza ucraineană cu reprezentanţi ai Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC), o structură ce grupează mai multe foste republici sovietice care au rămas aliate Rusiei.