Mituri spulberate: carnea de porc bate carnea de curcan

Mituri spulberate: carnea de porc bate carnea de curcan

Carnea de porc slabă are mai puţine calorii decât pieptul de curcan, însă acesta e mai săţios. Ambele sunt sănătoase dacă nu sunt prăjite. Carnea de iepure sau de struţ sunt alternative "moderne".

Deşi hulită, carnea de porc bate curcanul şi la gust, şi la calorii, condiţia este să fie carne de porc slabă. Cardiacii ar trebui să o consume însă cu moderaţie, iar cei cu probleme renale şi gută trebuie să evite carnea de curcan.

Ambele sortimente sunt sănătoase atât timp cât sunt gătite dietetic, fără prăjire: la grătar (grill, fără foc), la cuptor sau prin sotare, şi nu sunt garnisite cu cartofi sau alte făinoase (mămăligă, orez). O porţie nu ar trebui să depăşească 100 de grame, "cam cât un pachet de cărţi".

Porcul "de curte" dă carne mai fragedă şi mai slabă

Consumată în cantităţi moderate, carnea de porc este o bună sursă de energie şi are efecte benefice asupra pielii, ochilor, sistemului nervos, oaselor şi performanţelor mentale, iar prin conţinutul de antioxidanţi esenţiali stimulează imunitatea organismului în sezonul rece.

"Şi carnea de porc poate fi destul de sănătoasă, pentru că se poate degresa foarte uşor spre deosebire de cea de vită, care are grăsime dispusă pe întregul muşchi. Iar gustul înclină în favoarea porcului", explică nutriţionistul Corina Zugravu.

Calitatea cărnii de porc depinde foarte mult de rasa acestuia (porc de carne, porc de grăsime), de mediul în care a fost crescut (în gospodărie sau industrial), ceea ce este valabil şi pentru celelalte tipuri de carne.

"Porcul casnic (crescut în gospodărie), în condiţii cât mai naturale, crescut în libertate sau semilibertate are o carne mult mai nutritivă şi mai fragedă decât cel industrial. Raportul dintre grăsimile nesaturate (bune) şi cele saturate (rele) este mult mai bun la porcul de curte", explică Gheorghe Mencinicopschi, specialist în alimentaţie.

Carnea de curcan, pe de altă parte, este bogată în triptofan (96% din necesarul zilnic al organismului), aminoacid care produce serotonina şi conferă "senzaţia de bine". Pieliţa, care concentrează 95% din grăsimea curcanului, trebuie îndepărtată însă. Totuşi, este indicat să gătiţi curcanul în pieliţa sa, întrucât îi conferă o aromă deosebită, iar cantitatea de grăsime ce se prelinge pe carne este neglijabilă.

Pieptul de curcan, mai caloric decât muşchiul de porc

Totuşi, dacă ar fi să comparăm carnea de porc cu cea de curcan, constatăm că pe alocuri carnea de porc "depăşeşte" carnea de curcan. Astfel, 100 de grame de biftec de porc slab are 100 de kilocalorii, în timp ce pieptul de curcan (cea mai slabă parte din curcan) are 135 de kilocalorii.

Chiar şi cantitatea de grăsime conţinută de carnea de porc slab este mai mică decât la curcan, 3 grame, respectiv 5 grame. Cantitatea de colesterol este cam aceeaşi la ambele sortimente, 60 mg la porc şi 57 mg la curcan, dar limitele sunt normale. Raportul dintre acizii graşi esenţiali Omega 3 şi Omega 6 este mai mare la porc decât la curcan, având un efect inflamator mai mare, care poate dăuna cardiacilor.

"Ambele sortimente sunt bogate în minerale: fosfor, potasiu, zinc, însă carnea de porc este mai bogată în minerale decât cea de curcan: vitamina B1, B2, B3, B6 şi vitamina D. Ceea ce le diferenţiază este indexul de saţietate mai mare în cazul curcanului, ceea ce înseamnă că oferă o senzaţie mai mare de saţietate", adaugă specialistul Mencinicopschi.

Gătiţi la temperaturi înalte pentru a distruge paraziţii

Porcii au reputaţia de animale murdare şi pot fi purtători de paraziţi sau boli latente. De aceea, analiza cărnii e obligatorie, iar ca metodă de precauţie se recomandă gătirea la peste 76 de grade Celsius sau congelarea timp de 20 de zile. Şi carnea de curcan conţine purine, care duc la creşterea nivelului de acid uric din organism şi ar trebui evitată de persoanele care au gută sau afecţiuni renale.

DELICATESE

Struţ şi iepure, mai puţine calorii

Mai puţin populare, dar foarte slabe caloric şi "aproape" lipsite de colesterol, carnea de iepure şi cea de struţ pot fi cu succes alternative pentru consumatorii de carne roşie, dar care sunt îngrijoraţi de nivelul ridicat de grăsime. 100 de grame de carne de iepure sau de struţ au doar 100 de kilocalorii.

"Iepurele de casă slab are un conţinut foarte mare de proteine (24 de grame per 100 de grame, faţă de porc - 15 grame, şi curcan - 22 de grame) şi vitamine (B1, B2)", explică specialistul Mencinicopschi. Carnea de struţ conţine omega 3 şi omega 6, ceea ce-l face ideal pentru cardiaci, iar la gust este o combinaţie dintre carnea de pasăre şi carnea de mânzat.

Ne puteți urmări și pe Google News