Opoziţia şi-a impus patru amendamente în legea bugetului

Opoziţia şi-a impus patru amendamente în legea bugetului

Reprezentanţii PSD şi PNL au revenit la şedinţa comisiilor parlamentare de buget-finanţe, după ce puterea a acceptat opoziţiei patru amendamente catalogate drept "esenţiale" de deputatul PSD, Viorel Ştefan.

Primul amendament se referă la suplimentarea bugetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie cu 52 de milioane de lei, 10 prin legea bugetului şi 42 de milioane la prima rectificare bugetară. Al doilea amendament vizează introducerea unor criterii transparente în legătură cu repartizarea sumelor în programul de dezvoltare a infrastructurii rurale. Criteriile sunt conţinute în OUG nr. 7/2010. Al treilea amendament stipulează revizuirea criteriilor de alocare a sumelor pentru drumurilor judeţene şi comunale. Al patrulea amendament, şi cel mai important,  se referă la posibilitatea ca, de la 1 ianuarie 2011, microîntreprinderile să poată opta pentru plata unui impozit de 3% din cifra de afaceri. Dezbaterile asupra Bugetului de stat s-au blocat astăzi în comisiile parlamentare de specialitate, motiv pentru care premierul Emil Boc a venit la Palatul parlamentului pentru a se întâlni cu reprezentanţii PDL, UDMR şi UNPR. Comisiile de buget-finanţe şi-au suspendat lucrările la prânz, din lipsă de cvorum, după ce parlamentarii PNL şi PSD au părăsit lucrările, nemulţumiţi că nu li se acceptă niciun amendament. În jurul orei 15.30, lucrările au fost reluate, în prezenţa a 26 de parlamentari. Blocaje cu repeţiţie Reprezentanţii PNL au părăsit şedinţa comisiilor comune de buget- finanţe, care discuta despre bugetul Ministerului Administratiei si Internelor.

Deputatul PNL, Eugen Nicolăescu, a acuzat puterea că "nu doreşte cu adevărat adoptarea bugetului". Anterior, discuţiile fuseseră sistate pentru a se stabili cum se va proceda în cazul amendamentelor propuse dupa încheierea datei limită. 

Sedinta de astăzi a Comisiilor de buget, finanţe şi bănci ale Parlamentului a fost întreruptă în mai multe rânduri, fie pentru că  nu exista un secretar de şedinţă, fie la cererea PSD.

Social-democraţii au cerut o pauză de consultări în urma căreia au părăsit  şedinţa, după ce amendamentul de majorare a bugetului Senatului, de la 86,5 milioane de lei la 110 milioane lei, a fost respins prin vot. Ei au revenit însă asupra deciziei. Bugetul Camerei Deputatilor a rămas de 209,44 milioane lei, cum a fost prevăzut iniţial în proiectul  elaborat de guvern. Astfel, Senatul şi Camera Deputaţilor vor avea anul viitor la dispoziţie bugete de 295,9 milioane de lei. Bugetul Ministerului de Externe nu a fost modificat în comisiile de specialitate ale parlamentului. Ministrul Teodor Baconschi a precizat că suma de 530.126.000 de lei  asigură funcţionarea minimală a reţelei consulare şi s-a declarat "filosofic consolat" cu acest plafon. Bugetul Ministerului Justiţiei,  în valoare de 2.131.449.000 de lei, a fost aprobat de comisiile de buget, finanţe şi bănci cu 24 de voturi "pentru", 22 "împotrivă" şi o abţinere. Parlamentarii PSD şi cei ai PNL au criticat suma alocată Ministerului Justiţiei. Viorel Ştefan(PSD) precizat că suma este mai mică cu 14% faţă de anul în curs. Citiţi aici mai multe despre bugetele instituţiilor pentru 2011.

Ne puteți urmări și pe Google News