Palatul Lloyd din Timişoara, revendicat în instanţă
- Adam Popescu
- 13 decembrie 2010, 23:58
Camera de Comerţ Timişoara a deschis un proces prin care vrea să reintre în posesia clădirii construite la începutul secolului XX, unde în prezent funcţionează Rectoratul Politehnicii.
Camera de Comerţ din Timişoara revendică Palatul Lloyd din centrul Timişoarei, clădire în care funcţionează în prezent rectoratul Universităţii Politehnica.
Prima înfăţişare a avut loc luna aceasta, iar următorul termen a fost fixat în ianuarie. "Revendicarea am făcut-o împotriva statului român care a do bândit imobilul în mod ilegal. Nu ştiu de ce predecesorii mei nu s-au ocupat până acum de subiect, noi am deschis procesul imediat ce am avut toate documentele de la arhivele naţionale", explică preşe din tele instituţiei, Georgica Cornu.
Dispută tranşată la tribunal
Potrivit juriştilor CCIAT, statul poate retroceda imobilul în natură sau poate oferi o despăgubire. În primul caz nu se intenţionează evacuarea Politehnicii, ci doar instituirea unei chirii. "Nu vrem să ocupăm birourile Politehnicii, ci doar să ne redobândim patrimoniul", a mai spus Cornu.
În replică, reprezentanţii Uni versităţii Politehnica sunt nemulţumiţi de proces. "În 15 mai 1945, clădirea a fost donată "irevocabil şi pe vecie" mediului universitar din Timişoara. Pentru mine e de neînţeles cum conducerea CCIAT vrea să rezilieze un act de donaţie benevol. Această cerere vine după ce am băgat 300.000 de euro în refacerea acoperişului clădirii şi am amenajat o sală a Senatului", afirmă rectorul Nicolae Robu. Clădire construită la începutul sec. XX Palatul Lloyd a fost construit între anii 1910 şi 1912, după planurile celebrului arhitect Leopold Baumhorn, în stil eclectic cu influenţe seccesion. Aici a funcţionat Bursa Agricolă, la etajul I, iar la etajele II şi III erau locuinţe. La parterul clădirii se afla Café Lloyd, înainte de război Café Wien, locul de întâlnire al elitei timişorene.
În anul 1945, Camera, l-a donat Universităţii de Vest. "Donaţiunea se face fie pentru necesităţile directe ale Universităţiid e Vest, fie pentru obţinerea unor venituri părin închirierte", se arată în decretul semnat de regele Mihai I.
Ulterior, imobilul a fost naţionalizat, şi, din 1948 a fost atribuit Politehnicii, care îşi are aici rectoratul, dar şi închiriază spaţii comerciale la parter şi subsol. Din elementele originale se mai păstrează doar o parte din lambriuri şi vitralii şi câteva oglinzi şi candelabre.