Mai mult de o treime dintre români se tem că, dacă economisesc bani, aceştia îşi pierd din valoare, arată un studiu realizat de GfK România, la comanda Fondului de Garantare a Depozitelor în Sistemul Bancar (FGDB).
Mai mult de o treime din populaţia analizată se teme că aceste economii riscă să îşi piardă din valoare până la momentul retragerii.
Aproape la fel de mulţi, însă, nu sunt de zacord cu această idee. De asemenea, 31% se tem că îşi pot pierde cu totul banii depuşi la o bancă.
"O posibilă cauză a temerilor cu privire la pierderea valorii economiilor este criza economică şi neîncrederea în măsurile adoptate până acum. Inflaţia şi recesiunea, adâncesc aceste temeri", afirmă Eugen Dijmărescu, directorul Fondului.
12% dintre români, nemulţumiţi de bănci Sentimentul general al românilor faţă de bănci este de satisfacţie moderată. 12% dintre românii din oraşe care au economii la bănci sunt nemulţumiţi de serviciile oferite, iar alţi 12% sunt foarte mulţumiţi de băncile cu care colaborează.
"Dintre cei care au economii, 29% cred că le-ar pierde în cazul în care banca respectivă ar da faliment, 39% consideră că le-ar recupera parţial, iar aproape o treime crede că şi-ar primi banii înapoi în totalitate", se arată în studiu.
Mai mult, studiul GfK relevă că doar 6% dintre cei care cred că îşi pot recupera economiile în cazul unui faliment bancar ştiu că Fondul de Garantare a Depozitelor în Sistemul Bancar este cel care le înapoiază sumele economisite, în timp ce peste un sfert din respondenţi consideră că banca falimentară este cea care le-ar înapoia economiile în cazul unui faliment, iar o proporţie similară nu ştie de unde şi-ar recupera banii.
Curios este că, în ciuda informaţiilor despre criză şi bănci publicate în presă, mai mult de jumătate dintre utilizatorii de produse bancare, cu vârsta peste 18 ani, din mediul urban, se consideră destul de puţin sau foarte puţin informaţi în legătură cu situaţia sistemului bancar în general.
Românii nu cunosc nici ofertele pentru depozite. 60% din populaţie apreciază că sunt destul de puţin sau foarte puţin informaţi în această privinţă.
Studiul GfK mai arată că doar 5% din cei intervievaţi sunt foarte bine informaţi cu privire la situaţia financiară a băncilor. Tot atâţia sunt şi cei care sunt la curent cu ofertele de produse de economisire.
Totuşi, chiar şi în rândul persoanelor care au economii, o proporţie semnificativă se consideră neinformată: 42% sunt puţin informaţi în legătură cu situaţia financiară a băncilor, iar 40% în legătură cu oferta de produse bancare.
Studiul a fost realizat pe un eşantion de peste 1.200 persoane, de peste 18 ani, care locuiesc la oraş şi folosesc cel puţin un instrument financiar-bancar.