Piaţa materialelor de construcţii şi-a continuat scăderea în 2010, ceea ce a dus la reduceri de preţuri, dar şi la rabat de la calitate, iar companiile din domeniu rămân pesimiste.
Lipsa investiţiilor mari de infrastructură, dar şi blocajul pe piaţa imobiliară vor face ca şi în 2011 piaţa materialelor de construcţie să se contracte, pentru al treilea an consecutiv.
Până acum, criza a făcut foarte multe victime în acest sector: circa 103.400 de persoane din domeniul construcţiilor şi 16.400 de angajaţi din industria materialelor de construcţii au rămas fără loc de muncă, din iunie 2008 până în septembrie 2010. Procentual, înseamnă o reducere de 24,5% în primul caz şi de 32,6% în cel de-al doilea, potrivit datelor prezentate ieri de Asociaţia Producătorilor de Materiale de Construcţii din România (APMCR).
"Industria materialelor de construcţii va avea în 2011 un nou an de scădere, pentru că autorităţile nu au luat măsurile necesare", a spus Ion Crângaşu, preşedintele CIROM, patronatul din industria cimentului. Acesta are toate motivele să fie supărat: producţia de ciment a continuat scăderea, diminuându-se cu 12,5% la nouă luni faţă de perioada similară a anului trecut.
Consumatorii, victimele luptei pentru supravieţuire
Pe o piaţă care a scăzut în 2009 cu 28% şi anul acesta cu 15%, companiile au fost nevoite să reducă preţurile. Acum sunt mai mici cu peste 10% faţă de 2008, susţine Claudiu Georgescu, preşedintele APMCR.
Printre victime se numără însă şi consumatorii, prinşi înrăzboiul pentru supravieţuire al companiilor din domeniu. "În 2009 şi în 2010 a existat un război acerb pe piaţă din punctul de vedere al preţurilor şi al calităţii", a declarat Georgescu.
Practic, forţaţi să reducă preţurile şi costurile, unele companii au scăzut calitatea unor produse sub standarde, explică Georgescu. El a criticat şi faptul că verificarea disciplinei în construcţii a fost mutată de la Inspectoratul de Stat în Construcţii la Poliţia Comunitară, fără expertiză în domeniu.
Potrivit lui Georgescu, numărul autorizaţiilor de construcţie ar putea să scadă şi anul viitor. În acest context, in ve stiţiile mari în infrastructură şi cele pentru eficientizarea energetică a clădirilor ar contribui la relansarea construcţiilor. "Numai pentru reabilitarea termică a locuinţelor din România este nevoie de aproximativ 20 miliarde euro", a punctat reprezentantul APMCR.
CÂRPELI
Reparaţiile caselor au salvat vânzările
Piaţa materialelor de construcţii a fost susţinută anul acesta de lucrările de reparaţii, dar şi de livrările pentru proiectele de reconstrucţie în urma inundaţiilor din zona Moldovei.
De asemenea, speriaţi de facturile mari la încălzire ce se anunţau, mulţi proprietari de case au început să le reabiliteze termic, cu firme mici, la preţuri cu cel puţin 30% sub standardele de cost ale Ministerului Dezvoltării. De altfel, foarte mulţi proprietari sau asociaţii de locatari au început să-şi izoleze locuinţele pe cont propriu, fără sprijinul autorităţilor, spun specialişti din domeniu.