Necolaiciuc s-a dat la fund, aşteptând sentinţa

Necolaiciuc s-a dat la fund, aşteptând sentinţa

Pe site-ul Biroului Federal al Închisorilor din SUA, fostul director general al CFR apare ca fiind eliberat. Avocatul său neagă informaţia.

Procesul din SUA privind extrădarea lui Mihai Necolaiciuc s-a încheiat, iar acesta aşteaptă sentinţa. În presa din Florida, despre fostul director general al CFR se vorbeşte ca despre "cel mai căutat infractor român din toate timpurile". După dezbateri care au durat trei zile, judecătorul de caz a anunţat că va face publică decizia în următoarele săptămâni.

Însă lucrul cel mai bizar este faptul că pe site-ul Biroului Federal al Închisorilor, Necolaiciuc figuează ca "Eliberat" ("Released"). Oficial însă, până la această oră, nimeni n-a dorit să explice dacă e vorba despre un transfer în alt penitenciar sau unde se află exact "cel mai căutat infractor".

Avocatul american al lui Necolaiciuc spune că informaţia "e incorectă", în timp ce oficialii DNA de la Bucureşti nu ştiau nimic despre o posibilă eliberare.

Procesul a durat trei zile

Programat iniţial să înceapă pe 18 octombrie, procesul a fost amânat pentru 15 noiembrie, pentru a-i da timp judecătorului Douglas N. Frazier să studieze cele 7.000 de pagini care conţin documente din dosarele lui Necolaiciuc din România, instrumentate de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA).

Într-un mail trimis reporterului EVZ în luna septembrie, fostul director al CFR susţinea faptul că pentru judecătorul american acesta ar fi fost cazul cel mai important din carieră. Reprezentat de avocatul Jon May, cel care i-a apărat în trecut şi pe Manuel Noriega, celebrul dictator panamez sau pe Rush Limbaugh, realizatorul celui mai urmărit talk-show radio din SUA, Necolaiciuc urmează să-şi afle soarta în următoarele săptămâni, conform unei informaţii furnizate EVZ de Bette Jo Herren, asistenta judecătorului Douglas.

La rândul său, May ne-a scris într-un e-mail că "audierile s-au încheiat miercuri. Aşteptăm decizia judecătorului". În cazul în care acţiunea statului român va fi admisă, Necolaiciuc mai are dreptul, teoretic, la trei căi de atac: una la instanţa federală în complet de 8 judecători, una la Curtea de Apel şi alta la Curtea Supremă a SUA.

Misterul unei eliberări puţin probabile

Pe de altă parte, o informaţie afişată pe site-ul Biroului Federal al Închisorilor (instituţie care are în custodie 219.000 de persoane care au comis delicte federale sau îşi aşteaptă procesele) îl dă pe Necolaiciuc drept eliberat pe 9 noiembrie, cu şase zile înainte de începerea procesului.

Chestionat de EVZ, avocatul May a declarat: "Din nefericire, informaţia este incorectă. Domnul Necolaiciuc rămâne în arest".

NEGRU PE ALB. În baza de date a FBP, în dreptul lui Mihai Necolaiciuc apare menţiunea "Eliberat"

ÎNAINTE. Cu şase luni în urmă, când EVZ coresponda cu Necolaiciuc, pe site era menţionat locul detenţiei La rândul său, DNA nu a putut confirma sau infirma posibila eliberare, purtătorul de cuvânt cerând un răgaz pentru a se informa şi declarând apoi sec: "Direcţia Naţională Anticorupţie nu deţine nicio informaţie cu privire la punerea în libertate a inculpatului Mihai Necolaiciuc".

O posibilă explicaţie a postării de pe site- ul Biroului Federal ar putea fi transferarea lui Necolaiciuc din Miami, locul unde această instituţie l-a ţinut încarcerat în ultimul an, la Ft. Myers, localitate situată la 60 km distanţă şi unde s-a desfăsurat procesul.

Ciudat este însă faptul că Necolaiciuc nu a rămas în baza de date a Biroului prin noul loc de încarcerare.

  • Mihai Necolaiciuc a fost arestat de autorităţile americane din Florida în iunie 2009, la patru ani după ce a plecat din România.
  • Fost şef al Companiei Naţionale CFR între 2000 şi 2003, el avea la acel moment mai multe dosare în cercetare la Parchet, acuzaţiile principale fiind legate de trucarea unor licitaţii care ar fi prejudiciat compania cu peste 700 de milioane de euro.
  • Dat în urmărire generală în 2007, Necolaiciuc are în prezent pe rolul instanţelor de judecată trei dosare, prejudiciul total fiind de peste 100 de milioane de euro.

Ne puteți urmări și pe Google News