Discovery Channel continuă prezentarea programelor de supravieţuire. De astăzi, de la ora 22.00, aventurile cameramanului Ed Wardle în Yukon, Canada.
Ed Wardle (38 de ani), aventurier experimentat, realizator de programe, cameraman şi producător TV, va încerca să supravieţuiască în sălbăticia din Yukon, Canada echipat doar cu cele mai elementare provizii şi o cameră cu care să înregistreze întreaga experienţă.
De astăzi Dicovery Channel va difuza o serie de patru episoade ale documentarului "Singur în sălbăticie".
Timp de 50 de zilei, cameramenul va traversa zone accidentate şi va înfrunta fenomene meteorologice extreme pentru a-şi păstra motivaţia şi a scăpa de efectele anxietăţii provocate de lipsa de hrană.
Documentarul a fost produs în 2009, şi, iniţial, Ed Wardle îşi propusese să reziste în sălbăticia teritoriul Yukon 12 săptămâni, între lunile iunie şi septembrie. Deşi este un aventurier experimentat, iar CV-ul său cuprinde expediţii la Polul Nord sau escaladarea Muntelui Everest ("Beyond the Limit"), după 50 de zile de singurătate totală şi condiţii grele, Ed Wardle se vede nevoit să cheame un avion de salvare.
În civilizaţie, aventurierul va ceda nervos când îşi va vedea chipul în oglindă şi va înţelege ce urmări fizice a avut asupra lui această aventură. Pentru acest documentar Ed Wardle a fost nominalizat la BAFTA la "Best Breakthrough Talent 2010".
6 zile pentru documentare
Performanţa lui Ed Wardle este deosebită, un om neantrenat nefiind în stare să facă faţă condiţiilor grele de supravieţuire. Pentru a rezista cât mai mult, cameramanul a avut un echipament potrivit şi a petrecut, înaintea expediţiei, şase zile în Yukon ocazie cu care a învăţat ce poate şi ce nu poate să mănânce, dar şi cum să identifice semnele care arată că un urs a trecut prin zonă.
"Necesarul caloric al fiecărei persoane este diferit în funcţie de vârstă, sex şi gradul de activitate. Orice organism dispune de rezerve care-i permit să supravieţuiască. Un kg de ţesut adipos poate să elibereze 700 de calorii. Necesarul mediu al unui om, care desfăşoară o activitate nesolicitantă, este de 2.000 de calorii. Experienţa lui Ed Wardle a fost posibilă deoarece a avut acces la carne, o sursă importantă de proteine şi fier. O alimentaţie bazată exclusiv pe produse vegetale nu l-ar fi susţinut în aceeaşi măsură", explică Eduard Adamescu, nutriţionist.