Risc de îmbolnăvire cu trichineloză, inclusiv de la produse afumate
- Adam Popescu
- 3 noiembrie 2010, 17:50
Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au emis o atenţionare privind consumul de carne de porc achiziţionată din locuri neautorizate şi neexaminată. Nici carnea sau produsele din carne de porc insuficient prelucrată termic (sărare, afumare, uscare) nu sunt sigure, pentru că larvele nu sunt distruse în totalitate.
"Există posibilitatea ca cel care efectuează analiza cărnii să nu depisteze larvele, dacă gradul de infestare este foarte mic. De aceea, cea mai bună măsură de siguranţă este să tratăm termic produsul, prin fierbere, prăjire, coacere. Bucata de carne trebuie să fie bine pătrunsă, se poate găti între zece minute şi o oră, dacă este foarte groasă. De asemenea, mezelurile afumate, salamul crud-uscat pot fi periculoase din acest motiv, dar, de obicei, produsele din comerţ sunt deja testate", atrage atenţia Corina Zugravu, medic primar igiena alimentaţiei şi nutriţiei.
Totuşi, pentru a înlătura orice risc, se recomandă tratarea lor termică acasă, în măsura în care este posibil. Mezelurile afumate pregătite în casă pot fi de asemenea periculoase.
Majoritatea infecţiilor nu prezintă simptome clare, însă complicaţiile bolii pot duce şi la deces. Gradul ei de severitate depinde de cantitatea de carne ingerată, precum şi de rezistenţa organsimului.
Printre simptomele bolii se numără tulburările digestive (dureri abdominale, diaree, greaţă, vărsături), care apar în maxim două zile de la consumul de carne infestată, febră, inflamaţia feţei, însoţită de conjunctivită şi dureri musculare. Boala nu este contagioasă. Mezelurile afumate sau uscate pot fi periculoase Specialiştii recomandă populaţiei să nu cumpere carne decât din centrele comerciale, să efectueze analize la carnea de porc (mai ales dacă acesta a fost tăiat în gospodărie) şi să renunţe la obiceiul perparării ei "în sânge" sau la consumul mezelurilor afumate sau uscate.
În judeţul Bihor, Direcţia de Sănătate Publică are în derulare o anchetă epidemiologică, după ce 138 de persoane s-au îmbolnăvit de trichineloză după ce au consumat carne de porc cumpărată din locuri neautorizate.