Filmul "Michael Jackson: This Is It", bine văzut în România

Filmul "Michael Jackson: This Is It", bine văzut în România

Documentarul american "Michael Jackson: This Is It" este filmul cel mai bine distribuit în luna august în România, potrivit statisticilor realizate de Oficiului Român pentru Drepturi de Autor (ORDA).

"Filmul a fost distribuit de SC Pro Video din Bucureşti într-un număr de 85.000 de exemplare. Aceasta se vede din numărul de marcaje holografice (85.000) raportate de distribuitor ca fiind aplicate pe produs. Următoarele pelicule cu un număr mare de produse puse pe piaţă sunt "Iepurele şi ţestoasa şi Goldilocks" (ambele desene animate), distribuite de Intercom&Roimage Media SRL în câte 50.000 de exemplare fiecare", se arată într-un comunicat ORDA, care citează date din Registrul Naţional al Videogramelor (RNV) şi se referă la perioada 1-31 august.

"În privinţa videogramelor (filme de toate genurile, scurt şi lungmetraj), se observă că primii trei producători şi importatori au scos pe piaţa autohtonă, în luna august, un număr de 185.000 de unităţi video, în principal DVD-uri şi casete", se arată în comunicatul ORDA.

Pirateria pe Internet s-a intensificat

Reprezentanţii Oficiului Român pentru Drepturi de Autor au atras atenţia şi asupra pirateriei, reamintind celor care încalcă legislaţia drepturilor de autor reglementările în vigoare, precizând că "specialiştii Direcţiei de Expertize şi Constatări din ORDA vor monitoriza cele mai importante site-uri care pun la dispoziţia publicului produse care intră sub incidenţa Legii nr. 8/1996 şi vor comunica Parchetului şi Poliţiei toate informaţiile necesare pentru stoparea acestui fenomen".

"În ultima vreme s-a constatat că pirateria pe internet a atins dimensiuni considerabile, ceea ce produce pagube însemnate autorilor, artiştilor, producătorilor şi distribuitorilor de produse culturale. Se downlodează de pe internet, în principal, muzică, filme şi programe de calculator, fără ca deţinătorii drepturilor de autor sau ai celor conexe să-şi primească remuneraţia cuvenită. Sunt prejudiciaţi pe această cale toţi cei care au investit muncă, imaginaţie, talent şi sume importante pentru producerea operelor sau produselor menţionate mai sus", a declarat Robert BUCUR, director general ORDA.

Legea nr. 8/1996 prevede, la art. 139, următoarele: "Constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 1 la 4 ani sau cu amendă punerea la dispoziţia publicului, inclusive prin internet sau alte reţele de calculatoare, fără consimţământul titularilor de drepturi a operelor sau produselor purtătoare de drepturi conexe ori de drepturi sui-generis ale fabricanţilor de baze de date ori a copiilor acestora, indiferent de suport, astfel încât publicul să le poată accesa în orice loc sau în orice moment ales în mod individual".

Ne puteți urmări și pe Google News