Taxele pe muncă ar putea scădea cu girul FMI
- Vladimir Tism ăneanu
- 1 noiembrie 2010, 14:15
Delegaţia Fondului Monetar Internaţional a agreat, de principiu, în draftul scrisorii de intenţie, o relaxare a impozitării muncii în 2011.
România ar putea coborî, în 2011, în topul european al taxării muncii, FMI fiind de acord, în principiu, cu o scădere a impozitării forţei de muncă.
Potrivit unor surse guvernamentale, în draftul scrisorii de intenţie, Fondul lasă mână liberă guvernului să umble la contribuţiile sociale, cu condiţia instituirii unei "labor taxation" care să înglobeze toate impozitele pe muncă, respectiv impozitul de venit şi contribuţiile.
De altfel, tonul delegaţiei FMI s-a relaxat spre sfârşitul misiunii de evaluare în România, autorităţile de la Bucureşti fiind optimiste că până la anunţul oficial de final vor reuşi să-i convingă pe reprezentanţii Fondului să dea undă verde şi altor măsuri propuse de guvern, dar privite cu rezervă în primă instanţă.
Este vorba de majorarea salariului minim înspre o valoare de 700 de lei, dar şi despre o reducere a cotei unice.
"FMI vorbeşte de o majorare echivalentă cu indexarea cu inflaţia a salariului minim, ceea ce ar însemna maximum 650 de lei. Noi nu suntem de acord cu această variantă, de aceea vom avea mâine (astăzi - n.r.) o nouă rundă de discuţii", au declarat pentru EVZ sursele citate.
Cât priveşte şansele de reuşită, acestea au fost evaluate într-o manieră temperată: "50%-50%. Sperăm să câştigăm".
Băsescu "recunoaşte" creativitatea guvernului
Rezerva FMI privind pachetul de măsuri propus de guvern - reducerea cotei unice şi a contribuţiilor în paralel cu majorarea salariului minim- vine din faptul că simulările experţilor Fondului nu coincid cu cele făcute la Bucureşti, neoferind astfel o garanţie că România se poate încadra în 4,4% ţintă de deficit convenită pentru anul viitor.
În ecuaţia negocierilor cu FMI a intrat şi preşedintele Traian Băsescu.
După o întâlnire sâmbătă cu delegaţia condusă de Jeffrey Franks, şeful statului a avut ieri o întrevedere suplimentară cu reprezentanţii Fondului, la care au participat premierul Emil Boc şi miniştrii Ioan Botiş (Muncă) şi Gheorghe Ialomiţianu (Finanţe).
"Datorită creativităţii guvernului, am găsit alte soluţii în ceea ce priveşte deficitul şi am vrea să discutăm cu dumneavoastră în ceea ce priveşte acordul cu Fondul. Putem semna scrisoarea de intenţie şi azi dacă e nevoie. Trebuie să vedem dacă sunt de acord ambele părţi", a spus Băsescu, fără alte amănunte.
Şeful statului a trecut însă registrul ironic posibila împotmolire a negocierilor. "E news alert. Jurnaliştii aşteaptă să vadă dacă suspendăm acordul. E ridicol".
La rândul său, şeful misiunii FMI, Jeffrey Franks, a menţionat că "s-au făcut progrese în ceea ce priveşte textul scrisorii", iar delegaţii Fondului sunt "deschişi acestei discuţii suplimentare" de la Cotroceni.
"S-au făcut progrese în privinţa scrisorii de intenţie.", JEFFREY FRANKS, şeful delegaţiei FMI