''Minciuna'' reducerii TVA la alimente: cârnaţii se vor vinde scump

''Minciuna'' reducerii TVA la alimente: cârnaţii se vor vinde scump

Adoptarea de către parlament a legii privind reducerea TVA a stârnit controverse inclusiv în rândul patronatelor din industria de profil, mărul discordiei fiind ceea ce consilierul guvernatorul BNR, Adrian Vasilescu, a numit ‚‚o minciună''.

Oficialul BNR a subliniat că legea este neclară, deoarece, în forma adoptată de parlament, legea va permite reducerea TVA la 5% doar în cazul a cinci produse, respectiv carne proaspătă, pâine, lapte, ulei şi zahăr.

''Acolo (în textul legii de reducere a TVA la 5%, n.r.) este o minciună şi anume s-a spus că a scăzut TVA la 5% la alimentele de bază. Nu este vorba de niciun fel de alimente de bază. Acolo sunt cinci produse. Un tip de produse înseamnă pufuleţi''' a explicat Vasilescu.

Chiar dacă au cerut reducerea TVA la alimente, nu toate patronatele din industria alimentară sunt fericite cu forma actuală a legii, deoarece prevederile ei avantajează unii jucători, cum ar fi producătorii de ulei sau brutarii, însă îi dezavantajează pe procesatorii de carne.

''Dacă se promulgă legea în forma adoptată de parlament, pe piaţa cărnii va creşte evaziunea şi industria procesatoare va fi îngropată, deoarece voi cumpăra carnea cu TVA de 5% şi voi vinde cârnaţii cu TVA de 24%. În această situaţie, oamenii vor prefera să îşi pregătească singuri cârnaţii'', ne-a declarat Sorin Minea, preşedintele Asociaţiei Române a Cărnii şi preşedinte al Patronatului din Industria Alimentară Romalimenta.

Covrigul, pâine rotundă

Producătorii de pâine vor avea de câştigat dacă preşedintele Traian Băsescu va promulga legea, întrucât codul CAEN permite înregistrarea covrigilor ca ‚‚pâine rotundă'', explică Minea. De aceea, a adăugat preşedintele Romalimenta, unii producători nu înţeleg că legea va face mai mult rău decât bine industriei alimentare. El speră că actul normativ nu va fi promulgat de preşedinte în forma actuală, mai ales că proiectul este ''prost făcut numai ca să treacă repede prin parlament, de nişte oameni care nu înţeleg fundamentele economice, ''.

Şeful Romalimenta este convins că iniţiatorii proiectului nici nu se aşteptau ca acesta să fie adoptat. Altfel nu îşi explică lipsurile din textul legii şi definiţiile care nu au legătură cu realitatea.

Promisiunea lui Băsescu

Totuşi, surse guvernamentale care au luat parte la discuţiile dintre membrii delegaţiei FMI în România şi preşedintele Traian Băsescu au declarat, sub protecţia anonimatului, că şeful statutului i-a promis lui Jeffrey Franks că nu va promulga legea prin care TVA la alimente va fi redus la 5%, iar pensiile mai mici de 2.000 de lei nu vor fi impozitate.

Astfel, guvernul nu va fi nevoit să caute soluţii pentru acoperirea scăderii veniturilor la bugetul de stat ca urmare a aplicării acestor măsuri, cum ar fi majorarea taxelor şi a impozitelor. Şi, totuşi, cine profită?

Sorin Minea mai spune că ministrul agriculturii, Valeriu Tabără, nu are dreptate când spune că fermierii nu vor avea de câştigat de pe urma reducerii TVA la 5% pentru carnea proaspătă.

''Este adevărat că cei care cultivă grâu nu vor câştiga, dar cel care abatorizează carnea va ieşi bine'', ne-a declarat preşedintele Romalimenta.

Valeriu Tabără a afirmat sâmbătă că reducerea TVA-ului pentru produsele alimentare de bază nu va rezolva problemele cu care se confruntă producătorii agricoli. Totodată, şeful de la agricultură a mai declarat recent că alimentele s-ar putea ieftini cu circa 30%, până de Crăciun.

Ne puteți urmări și pe Google News