EDITORIALUL EVZ: Refacerea Alianţei D.A. este posibilă
- Adam Popescu
- 29 octombrie 2010, 00:38
Crin Antonescu şi PNL apreciază decizia lui Vasile Blaga de a demisiona de la conducerea MAI şi vede acest gest ca o delimitare de tandemul Traian Băsescu- Emil Boc.
Preşedintele liberalilor îl consideră pe liderul democrat-liberal "un om politic cu o anumită demnitate şi responsabilitate, printre puţinii din PDL". Vasile Blaga consideră că "o îmbunătăţire a relaţiilor PDL cu PNL este absolut necesară în perioada următoare". "Noi suntem într-o coaliţie acum, nu trebuie să discutăm de guvernare imediat, dar despre o îmbunătăţire a relaţiilor, despre paşi comuni... Cred că este absolut necesar să facem lucrul acesta în perioada următoare", a declarat Vasile Blaga pentru EVZ, după anunţarea rezultatului moţiunii de cenzură.
De menţionat ar fi şi faptul că Vasile Blaga şi Crin Antonescu s-au îmbrăţişat pe holul parlamentului, în ziua în care moţiunea de cenzură a eşuat şi datorită semnalului de ruptură dat de liberali în relaţia cu social-democraţii. Aceste semnale le-au demonstrat parlamentarilor puterii că PSD nu va intra la guvernare cu PNL a doua zi după moţiune şi a convins potenţialii dezertori ai puterii să nu mai voteze împotriva guvernului. Un gest firav de dezgheţ, dar important pentru cum va evolua scena politică până la viitoarele alegeri, la termen sau nu.
Întrebarea este: pot trece PNL şi PDL, cele două partide ale dreptei româneşti, peste "zgura" adunată în lungii ani ai "Războiului Traian". Este posibilă o nouă colaborare între cele două formaţiuni? Cu siguranţă, există multe "punţi de comunicare". Prima este de ordin ideologic. Sub acest aspect, pentru PNL, relaţia cu PDL este mai confortabilă, decât cu PSD. Liberalii nu vor fi nevoiţi să explice propriului electorat de ce sunt de acord cu impozitarea progresivă dorită de PSD, care ia de la "bogaţii" cu salarii de 4.000 de lei pe lună ca să dea la săraci, măsură economică ce ar putea decima şi aşa firava clasă de mijloc. Nu vor fi siliţi să pareze acuzaţiile, nu neapărat fondate, că în spatele lui Ponta stă eternul criptocomunist Ion Iliescu sau reţeaua Voicu.
Se poate reface relaţia PDL-PNL atâta vreme cât Traian Băsescu va fi un jucător important pe scena politică? Va putea trece Crin Antonescu peste acest obstacol? Este evident că relaţia dintre cei doi cu greu se mai poate reface. La turul doi al prezidenţialelor din 2009, preşedintele liberalilor a preferat să anunţe sprijinul pentru Mircea Geoană de la primele ore ale dimineţii, când puţini liberali se treziseră din somn. A fost un gest consecvent, care i-a adus ulterior deservicii de imagine. E drept, mai puţine dacă s-ar fi aliat cu Traian Băsescu şi ar fi decontat preţul electoral al crizei economice. Totuşi, faptul că l-a susţinut pe Geoană, care, aşa cum reiese din stenogramele Vîntu, voia să-l treacă pe mogul în "catastifele istoriei", i-a adus lui Crin Antonescu deservicii de imagine.
Pe de altă parte, liderul PNL a anunţat în nenumărate rânduri că partidul său va intra la guvernare dacă are funcţia de premier. Între 2004 şi 2008, prezenţa lui Călin Popescu-Tăriceanu în fruntea executivului le-a dat liberalilor posibilitatea să-şi ducă mandatul până la capăt. În 2012, Traian Băsescu nu va avea o altă soluţie decât să accepte un premier PNL. Lipsa de predictibilitate a actualei crize economice şi, implicit, amânarea ieşirii din recesiune, ar putea împiedica redresarea electorală a PDL până la parlamentarele din 2012.
Nominalizarea premierului în 2012 va fi ultimul cartuş al lui Traian Băsescu şi firesc este să-l tragă în direcţia PSD.