Reforma pensiilor: stânga franceză pierde o bătălie simbolică

Reforma pensiilor: stânga franceză pierde o bătălie simbolică

Adoptarea controversatei reforme a pensiilor în Senatul francez, la sfârşitul săptămânii trecute, echivalează cu o înfrângere importantă a stângii, care a luptat, în parlament şi în stradă, pentru a apăra avantajele de care se bucură angajaţii din Hexagon.

Legea, care creşte vârsta minimă de pensionare de la 60 la 62 de ani, şi pe cea necesară pentru o pensie întreagă - de la 65 la 67 de ani, urmează să primească votul Camerelor reunite ale parlamentului de la Paris miercuri.

Preşedintele Nicolas Sarkozy, care a susţinut repetat că măsura este inevitabilă ţinând cont de deficitul foarte mare al sistemului de pensii, speră să promulge legea în cursul lunii noiembrie, în ciuda noilor proteste anunţate de sindicate, potrivit AFP.

Luptele socialiştilor

Alături de săptămâna de lucru de 35 de ore - la rândul său desfiinţată de reformele dreptei lui Sarkozy -, dreptul de pensionare la 60 de ani s-a aflat pe lista temelor importante pentru stânga franceză. Ambele elemente erau simboluri importante ale sistemului social francez, acuzat de Sarkozy că ar fi adus ţara într-o situaţie financiară gravă. Şefa opoziţiei socialiste, Martine Aubry, a sugerat în luna ianuarie că ar putea susţine creşterea vârstei de pensionare, dar şi-a retras apoi comentariile, în urma presiunilor venite din partea propriului electorat, în pragul alegerilor regionale. Ulterior, Aubry a asigurat că, în cazul în care socialiştii vor reveni la putere, vârsta minimă de pensionare va reveni la nivelul anterior reformei Sarkozy.

Francezii, sătui de greve

În vreme ce sindicatele şi studenţii au anunţat că protestele vor continua săptămâna aceasta, francezii de rând par să se fi săturat de mişcările care au întrerupt transportul public şi livrările de carburanţi din întreaga ţară.

Un sondaj Opinionway, publicat ieri de cotidianul "Le Figaro", arată că 56% dintre francezi consideră că sindicatele trebuie să renunţe la greve în momentul în care reforma va fi adoptată de parlament. Exact pe acest lucru mizează şi guvernul conservator, care speră că protestele vor înceta odată ce legea nu mai poate fi modificată.

O remaniere la orizont

În vreme ce a câştigat bătălia pentru reforma sistemului de pensii, Sarkozy nu se poate bucura şi de vreun avantaj electoral. De fapt, un sondaj IFOP, publicat ieri de "Journal du Dimanche", arată că popularitatea preşedinte lui a scăzut la un dramatic 29%.

Există un plan pentru remedierea problemei până în 2012, anul alegerilor prezidenţiale, când Sarkozy ar putea candida pentru un nou mandat. Primul pas ar fi o remaniere a guvernului, care l-ar putea viza inclusiv pe premierul Francois Fillon, ce ar putea fi înlocuit cu actualul ministru al mediului, Jean Louis Borloo.

Ne puteți urmări și pe Google News