Prezumţia de nevinovăţie nu funcţionează şi în viziunea Fiscului românesc. Firmele pe minus au fost supuse, anul acesta, controalelor repetate.
Firmele care înregistrează pierderi consecutive, dar şi cele care refuză să ceară rambursarea TVA se află în vizorul controalelor Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) din acest an. Deşi aceste metode de depistare a evazioniştilor au acoperire în legislaţie, punerea lor în practică afectează şi firme corecte care, din cu totul alte motive, înregistrează pierderi sau nu depun cereri de rambursare a TVA. Planul ANAF prezumă, astfel, vinovăţia celor controlaţi, scrie revista "Capital".
În funcţie de specificul afacerilor, pierderile sunt, în multe cazuri, fireşti. "O parte dintre aceste societăţi ar putea justifica aceste pierderi fiscale din cauza crizei economice sau din alte cauze, ca de exemplu investiţii considerabile sau strategii de piaţă pentru atragerea clienţilor. Pe de altă parte, pot exista contribuabili care au profit, dar mai mic decât ar trebui şi, prin acest obiectiv, nu ar fi supuşi ins pecţiei fiscale", explică Cristina Clujescu, tax manager la Ernst&Young.
În opinia lui Sorin Istrate, managing partner Contexpert, ANAF face o confuzie între cash flow şi profit atunci când analizează activitatea firmelor cu pierderi.
"Dacă o companie are disponbil de numerar pentru derularea afacerii fără să înregistreze profit, nu înseamnă neapărat că face evaziune fiscală. În multe situaţii, compania-mamă alege să îşi finanţeze filiala din România, chiar dacă aceasta înregistrează pierderi, din motive ce ţin de consolidarea poziţiei pe o anumită piaţă sau pentru că la nivel de grup se realizează acea sinergie generatoare de profit", explică el.
De asemenea, sunt domenii de business care necesită investiţii substanţiale înainte de a se genera profituri.