România poate lua bani de la UE pentru a-i ajuta pe disponibilizaţi
- Adam Popescu
- 22 octombrie 2010, 20:01
Întreprinderile din România vor putea aplica pentru bani din Fondul European de Ajustare la Globalizare (FEAG), până la sfârşitul anului viitor, pentru a sprijini angajaţii pe care îi disponibilizează.
Banii se acordă angajatorilor cu sediul în România care au concediat cel puţin 500 de salariaţi în patru luni, dar şi dacă "disponibilizările de personal au un impact semnificativ asupra ocupării şi a economiei locale", se arată într-un proiect pus în dezbatere astăzi de Ministerul Muncii, care mai prevede că cei interesaţi trebuie să se adreseze Agenţiei Naţionale de Ocupare a Forţei de Muncă (ANOFM). Uniunea Europeană (UE) acordă maximum 65% din costul proiectului ce vizează sprijinirea disponibilizaţilor, timp de cel mult doi ani, banii putând fi accesaţi până la sfârşitul anului viitor, cel mai târziu. FEAG este programul prin care UE acordă statelor membre maximum 500 de milioane de euro pentru sprijinirea lucrătorilor disponibilizaţi. Până acum, România nu se încadra în cerinţele impuse de UE, însă, după ce, în 2009, au fost simplificate criteriile de accesare a acestor fonduri comunitare şi întreprinzătorii români au devenit eligibili, spun cei de la minister. Însă, pentru a crea acest fond de ajustare la globalizare, statul român, în acest caz ANOFM, va trebui să asigure şi să suporte din bugetul propriu cota procentuală de 35% din valoarea totală a contribuţiei financiare, mai prevede documentul. Concret, anul trecut, pe fondul acutizării efectelor crizei economice, UE a decis extinderea temporară a domeniului de aplicare a FEAG, până la data de 31 decembrie 2011, dar şi a perioadei de implementare a contribuţiei FEAG de la 12 luni la 24 de luni, iar intervenţia financiară europeană a crescut de la 50% la 65%. În plus, s-a redus numărul eligibil de persoane disponibilizate pentru finanţare FEAG de la 1.000 la 500, s-au clarificat cazurile care pot constitui criterii de intervenţie a FEAG şi s-a stabilit introducerea unei definiţii a cazurilor de disponibilizare, în sensul Regulamentului European. Potrivit reglementărilor europene, "o contribuţie financiară din partea FEAG poate fi acordată unui Stat Membru al Uniunii Europene în cazul în care:
- are loc concedierea într-o perioadă de 4 luni a cel puţin 500 de salariaţi ai unei întreprinderi dintr-un stat membru, inclusiv lucrătorii concediaţi în cadrul furnizorilor sau producătorilor din aval ai întreprinderii menţionate anterior;
- are loc concedierea într-o perioadă de 9 luni a cel puţin 500 de salariaţi, în special în întreprinderi mici şi mijlocii, într-un sector NACE 21 dintr-o regiune sau două regiuni învecinate cu nivelul NUTS II2;
- nu sunt îndeplinite criteriile de mai sus, dar disponibilizările de personal au un impact semnificativ asupra ocupării şi a economiei locale".