Analist: Reducerea TVA la alimente, sursă de evaziune fiscală

Analist: Reducerea TVA la alimente, sursă de evaziune fiscală

Analistul economic Ilie Şerbănescu crede că neimpozitarea pensiilor mai mici sub 2.000 de lei este o prostie cum nu s-a mai întâlnit până acum, iar reducerea TVA-ului la alimente la nivelul de 5% nu o să ducă la ieftiniri, ci mai degrabă la o evaziune fiscală mai ridicată.

"Cum pot să accepte scăderi de salarii şi să nu mai impoziteze pensiile sub 2.000 de lei. Este cea mai mare prostie", a spus Şerbănescu.

Potrivit acestuia, decizia de astăzi este una foarte gravă având în vedere că ea a fost votată şi de unii miniştri, în timp ce guvernul intenţiona să impoziteze toate pensiile. Mai mult, bugetul statului alocă în fiecare lună fonduri în bugetul de pensii pentru a putea fi plătite. 

Profesorul de economie Daniel Dăianu ne-a spus că decizia de astăzi din Parlament, prin care şi unii miniştri au votat aceste amendamente, îi aduce aminte de un alt eveniment petrecut în urmă cu doi ani, atunci când s-a aprobat majorarea salariilor profesorilor cu 50%.   Preţurile nu vor scădea

În ceea ce priveşte scăderea TVA la produsele de bază, analistul spune că impactul nu va fi resimţit de populaţie, întrucât practica cotelor diferenţiate în celelalte state membre arată că aceasta este o sursă de evaziune fiscală.

"Am văzut că sunt doar câteva categorii. Producătorilor şi retailerilor le va fi foarte uşor să schimbe denumirea unui produs şi să aplice TVA-ul de 24%", a spus Şerbănescu.

Totodată, el ar fi de acord cu o astfel de iniţiativă, dar să fie reglementată în aşa fel încât să nu devină o nouă sursă de evaziune fiscală. Reducerea de TVA, absorbită în lanţul de producţie Şi analistul economic Aurelian Dochia este sceptic în ceea ce priveşte reducerile de preţuri ce vor urma hotărârii de micşorare a TVA la alimentele de bază. "În principiu, măsura ar trebui să conducă la o scădere a preţurilor pe lanţul de producţie a alimentelor. Însă rămâne de văzut în ce măsură această reducere se va simţi la nivelul preţului final", ne-a declarat Dochia. El avertizează că, de cele mai multe ori, aceste reduceri sunt absorbite pe lanţul de producţie, astfel încât nu mai ajung la consumatorul final. Şi analistul economic Radu Limpede este de părere că inflaţia nu va scădea foarte mult, din cauză că mulţi producători şi comercianţi vor transforma reducerea de TVA în profituri. Potrivit lui Aurelian Dochia, din această reducere de TVA vor câştiga în principal românii cu venituri mici, cei pentru care alimentele deţin o pondere importantă în coşul de consum. 

Posibile majorări de taxe şi impozite 

Analistul Radu Limpede spune că, deşi se aşteaptă la o scădere a evaziunii fiscale, încasările la buget vor fi, în mod cert, mai mici. Aurelian Dochia merge mai departe şi susţine că, în condiţiile în care TVA pe alimente este o sursă importantă de venituri bugetare, e posibil ca guvernul sa compenseze pierderea cu majorarea altor taxe şi impozite.

Ne puteți urmări și pe Google News