Preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) va emite un ordin prin care va stabili procedura prin care activităţile independente pot fi recalificate drept dependente, conform unui proiect de modificare a Codului fiscal.
Procedurile stabilite de guvern pentru reconsiderarea unei activităţi din independentă în dependentă nu sunt suficiente. Conform unui nou proiect de modificare a Codului fiscal , şeful Fiscului va emite un ordin prin care va elabora procedura de aplicare a prevederilor în cazul reconsiderării, din punct de vedere fiscal, a oricărei activităţi ca activitate dependentă. Jucătorii pe Bursă scapă de birocraţia declaraţiilor Proiectul de act normativ modifică schimbarea decisă de la începutul lunii iulie. Până atunci, jucătorii pe piaţa de capital depuneau o singură declaraţie anuală, iar impozitul era reţinut la sursă şi virat în conturile Fiscului de intermediar, adică de casele de brokeraj.
De la 1 iulie, investitorii pe Bursă au fost obligaţi să-şi depună singuri declaraţiile privind câştigurile sau pierderile în fiecare trimestru, până pe data de 25 ale lunii următoare încheierii trimestrului. Totodată, dacă aveau câştig, ei trebuiau să-şi plătească singuri impozitele.
Pe lângă aceste patru declaraţii trimestriale, ei trebuiau să o depună şi pe a cincea, anuală, până pe data de 25 mai. Casele de brokeraj trebuiau să comunice contribuabililor, până pe data de 5 ale lunii următoare trimestrului, câştigurile sau pierderile.
Impozit anticipat de 10% pentru investitori
Proiectul de modificare a Codului fiscal prevede renunţarea la declaraţiile trimestriale, precum şi la obligaţia ca investitorii să-şi plătească singuri impozitele. Ei vor depune o singură declaraţie anuală până pe 25 mai, pentru anul precedent.
Societatea de administrare a investiţiilor va reţine la sursă un impozit de 10% pentru fiecare câştig din tranzacţii, iar la sfârşitul anului, sumele se vor regulariza. Asta deoarece contribuabilii plătesc, conform legii, un impozit de 16% pe câştigul net anual. Dividendele acţionarilor străini, taxate cu 16%
În prezent, companiile rezidente în statele membre UE şi din Asociaţia Europeană a liberului schimb, care au participaţii la firme româneşti, plătesc un impozit pe dividende de 10%. Firmele româneşti acţionare la alte companii autohtone achită un impozit pe dividende de 16%. Proiectul de modificare a Codului fiscal vizează majorarea impozitului pe care trebuie să-l plătească firmele străine la 16%.
Citiţi AICI modificările Codului Fiscal.