Securitatea europeană, discutată de Merkel, Sarkozy şi Medvedev
- Adam Popescu
- 17 octombrie 2010, 22:52
Cancelarul german Angela Merkel, preşedintele francez Nicolas Sarkozy şi cel rus, Dmitri Medvedev, se întâlnesc mâine la Deauville, pe coasta de vest a Franţei, pentru o discuţie pe tema securităţii, în care subiectul conflictului transnistrean ar putea avea un loc important.
"Vom vorbi pentru a vedea dacă este posibil ca Rusia şi NATO să coopereze mai bine, deoarece perioada războiului rece este definitiv încheiată", a afirmat Angela Merkel, într-un mesaj video dat publicităţii sâmbătă. În programul întâlnirii va figura de asemenea şi problema ameliorării cooperării dintre Uniunea Europeană şi Rusia, a adăugat cancelarul.
"Preşedintele rus a propus o arhitectură comună de securitate. Este vorba de a defini pas cu pas o astfel de arhitectură - desigur, într-un spirit de parteneriat al tuturor ţărilor europene cu Rusia", a precizat cancelarul german, potrivit Agerpres. "Astfel de întâlniri în cerc restrâns sunt importante", a adăugat Merkel, motivînd că, într-un astfel de format "se poate vorbi deschis şi pe larg despre maniera de cooperare la nivel internaţional".
Urmările unui memorandum
În vară, Merkel a arătat interesul Germaniei pentru rezolvarea conflictelor îngheţate de la est de UE. Un memorandum semnat în iunie de cancelarul german şi de preşedintele rus prevede, printre altele, şi rezolvarea problemei transnistrene.
Expertul german Alexander Rahr, citat de publicaţia rusă Nezavisimaia Gazeta, a oferit, săptămâna aceasta, o variantă de reglementare a conflictului transnistrean, care ar putea fi discutată chiar la întâlnirea din Franţa, de mâine. Potrivit acestuia, Bruxellesul va propune Rusiei ca Transnistria să fie cedată Uniunii Europene, promiţând astfel să deschidă curând drumul unei Republici Moldova unificate spre spaţiul comunitar.
Expertul german a subliniat că soluţionarea conflictului presupune retragerea militarilor ruşi de pe teritoriul transnistrean, după care României i-ar reveni misiunea de a scăpa de o parte a armelor convenţionale şi atunci s-ar putea reveni asupra acestei teme în discuţiile cu Rusia. El a remarcat că, dacă Transnistriei i se explică deja că perspectiva europeană se va solda cu avantaje economice pentru regiune, nu se cunoaşte deocamdată ce va primi Rusia.
Zilele trecute, reprezentantul permanent al UE în Republica Moldova, Kalman Mizsei, a declarat că Rusia trebuie să-şi încheie operaţiunea de menţinere a păcii în Transnistria. El a pledat pentru modificarea formatului de negocieri pentru soluţionarea conflictului transnistrean "5+2", astfel încât UE şi SUA, care participă la negocieri cu statutul de observatori, corespunzând cifrei "2", să li se acorde statutul de mediatori. Din 1992, mediatori sunt Rusia, Ucraina şi OSCE. Asupra acestei modificări de statut insistă Chişinăul, iar Bruxellesul şi Washingtonul nu ar fi deranjate, scrie Nezavisimaia Gazeta, citată de Agerpres.