Copilul nu vede la tablă? Ar putea fi miop

Copilul nu vede la tablă? Ar putea fi miop

Multe boli oculare pot fi corectate doar dacă sunt tratate înainte de 9 ani.

Copiii ar trebui duşi la un oftalmolog cât mai devreme pentru a avea şansa unei vederi normale. Până la vârsta de 9 ani, sistemul vizual este în dezvoltare şi deficienţele pot fi corectate. După aceea, dezvoltarea vederii nu mai poate fi influenţată.

Programul consultaţiilor "Când aveam vreo 10 ani, i-am spus mamei că nu văd bine la televizor. Atunci am mers prima dată la un oftalmolog. Aveam miopie la unul dintre ochi, însă nu s-a mai putut face nimic ca să mi se recupereze vederea. Când medicul m-a întrebat de ce nu am spus mai devreme că nu văd, răspunsul meu a fost: «Aşa am crezut că văd toţi oamenii: doar cu un ochi»", povesteşte Valentina, o tânără de 30 de ani.

Tocmai pentru a preveni situaţiile de acest gen, medicii recomandă efectuarea controalelor oftalmologice după anumite reguli: "Primul consult ar trebui efectuat la naştere pentru depistarea cataractei, glaucomului genital sau retinopatiei de prematuritate. Următorul examen se va face la trei ani, când medicul poate depista precoce strabismul sau viciile de refracţie. În continuare, sunt recomandate controalele anuale la preşcolari şi elevi în primii ani de şcoală, chiar dacă ei nu acuză simptome deosebite", vin explicaţiile oftalmologului Mircea Filip, de la Clinica AmaOptimex din Bucureşti.

Principalele probleme care apar în copilărie sunt viciile de refracţie (miopia, hipermetropia şi astigmatismul), strabismul şi ambliopia (sindromul "ochiului leneş"). Strabismul sau privirea încrucişată e o afecţiune îngrijorătoare nu doar din punct de vedere estetic, ci şi funcţional.

  • "Poziţia ochilor nu este paralelă, în timp ce un ochi priveşte drept, celălalt deviază. Întrucât ochiul sănătos e pus la treabă intens pentru a prelua şi funcţia ochiului leneş, copilul riscă să-şi piardă vederea ochiului deviat, afecţiune numită ambliopie", avertizează oftalmologul Filip.

Miopia face ochiul leneş

Depistate la timp, strabismul şi ambliopia pot fi corectate integral. Tratamentul strabismului trebuie început cât mai devreme, la 2-3 ani, pentru a preveni ambliopia. După 6 ani, şansele de corectare scad mult. Numai strabismul congenital, care apare în primele şase luni, trebuie operat sub vârsta de un an.

Miopia reprezintă incapacitatea de a vedea bine la distanţă. Boala apare însă cel mai frecvent la vârsta şcolară, creşte în adolescenţă şi se stabilizează în jurul vârstei de 25 de ani.

  • "Copilul care suferă de miopie trebuie dus cu regularitate (la şase luni) la control oftalmologic pentru repetarea măsurătorilor de dioptrii. Se corectează prin purtarea de lentile divergente (cu "minus"). E obligatoriu ca micuţul să poarte ochelari. Lentilele de contact sunt permise numai copiilor peste 15 ani", adaugă oftalmologul Filip.

Chirurgia poate elimina complet dioptriile, dar o astfel de intervenţie se poate efectua doar după vârsta de 20 de ani, dacă dioptriile sunt stabilizate. Miopia necorectată în copilărie poate duce la ambliopie sau "ochi leneş". PENTRU PĂRINŢI

Indicii preţioase care trebuie să vă trimită la medic

Dacă micuţul nu vede bine la televizor sau se apropie prea mult de ecran, dacă priveşte "cruciş", nu vede bine la tablă, acuză frecvent dureri de cap sau dacă există istoric familial de boli oftalmologice, atunci acesta trebuie programat la medic.

Se pot moşteni strabismul, miopia, astigmatismul, cataracta, glaucomul sau retinopatia pigmentară (orbul găinilor). Pentru orice secreţie sau iritaţie în zona oculară mergeţi rapid la medicul oftalmolog.

Ne puteți urmări și pe Google News