Deputaţii ţin "pe jar" milioane de debitori

Deputaţii ţin "pe jar" milioane de debitori

OUG 50 va ajunge în plenul parlamentului abia luna viitoare, după ce, ieri, membrii Comisiei pentru buget au amânat decizia.

Votul pentru Ordonanţa de Urgenţă nr. 50/2010, care priveşte creditele bancare, a fost amânat, ieri, pentru încă două săptămâni, pe motiv că reprezentanţii Comisiei pentru buget, finanţe şi bănci din Camera Deputaţilor trebuie să vadă mai întâi despre ce e vorba pentru a nu vota în necunoştinţă de cauză, plus că va fi nevoie şi de o analiză cu impactul deciziei. "Vrem să ştim şi noi câţi oameni nu vor mai putea să-şi plătească ratele sau câţi or să rămână pe străzi. Trebuie să discutăm tehnic pe cifre, nu emoţional pentru că altfel vom lua decizii greşite", a spus un membru al comisiei în cauză.

Pe 21 octombrie, amendamentele ar trebui să ajungă pe mesele deputaţilor din comisie, care până pe 25 octombrie vor trebui să le analizeze, iar mai apoi, în zilele următoare, să urmeze votul. La şedinţă au fost invitate toate părţile implicate pentru a-şi prezenta punctele de vedere.

Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), Constantin Cerbulescu, a afirmat că băncile au evitat implementarea ordonaţei încă de când aceasta a intrat în vigoare. În replică, Oana Petrescu, vicepreşedintele pe retail al BCR, a spus că băncile sunt nişte instituţii foarte ordonate şi că încă de pe 21 iunie au aplicat OUG nr. 50.

"S-au dat speranţe deşarte oamenilor cu credite"

În toată această luptă, singurii care au avut de pierdut au fost clienţii. Unii deputaţi au fost de partea clienţilor, în timp ce alţii au ţinut cu băncile. "S-au dat speranţe oamenilor care au credite la bănci, iar unii din ei nu şi-au mai plătit ratele. Acest lucru se va vedea şi în lunile viitoare", declara unul din membrii comisiei.

Pe de altă parte, deputatul Constantin Dascălu (PDL) s-a declarat bulversat de afirmaţiile preşedintelui Asociaţiei Române a Băncillor (ARB) potrivit căruia creditorii au pierdut, în primele 6 luni, un profit de 54 de milioane de euro. "Cum puteţi spune că băncile sunt pe pierdere când la noi sunt cele mai mari dobânzi din Europa? Am tot citit în multe reviste de specialitate că marea parte a profitului pe care grupurile-mamă îl înregistrează vine din România, iar acum acestea se plâng de pierderi. Consider că băncile ar trebui să trateze cu mai mult respect clienţii", a declarat acesta.

Nici deputatul Mircea Gheorghe Drăghici (PSD), nu a fost prea blând cu băncile. Potrivit acestuia se ştie cum băncile îşi exportă profitul şi consideră că acestea practică un comportament absolut abuziv.

Nu suntem singurii care aplicăm OUG extinsă

După ce Ordonanţa 50 a fost contestată în repetate rânduri, preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţiou, a prezentat în şedinţa comisiei o analiză potrivit căreia mai bine de jumătate din ţările UE au implementat directiva europeană 48 într-o formă extinsă.

"Este adevărat că la noi e impusă într-o formă mult mai amplă. Pe de altă parte sunt probleme pe care le-am văzut în sistemul bancar, legate de lipsa de concurenţă", a declarat şeful Consiliului Concurenţei.

DISTRACŢIE MAXIMĂ DIN COMISII

"Să nu ne facem de ruşine cu pixelul albastru"

Dacă la Comisia pentru buget, finanţe şi bănci, deputaţii au luat în serios deciziile de ieri, nu acelaşi lucru se poate spune şi despre ce s-a întâmplat la Comisia pentru industrii şi servicii. Primul lucru care ne-a sărit în ochi a fost lipsa unor aleşi unde, în dreptul scaunelor, nu erau decât numele trecute pe o hârtie.

Apoi unii dintre cei prezenţi la şedinţă păreau că nici nu ştiu despre ce este vorba în Ordonanţa de Urgenţă nr. 50. Cu toate acestea, Bogdan Chiriţoiu, şeful Consiliului Concurenţei, le-a luat apărarea spunând că aceştia nu le pot şti pe toate. În timpul dezbaterii pe articole, demnitarii au început să facă glume pe seama actului normativ.

"Trebuie să vedem despre ce este vorba (n.r. - în amendamente), pentru a nu apărea cumva pixelul albastru şi apoi să ne facem de ruşine", a declarat unul din cei prezenţi în comisie. Pe lângă glumiţe, nu au putut lipsi nici convorbirile la telefon, atenţia la amendamente trecând pe loc secund.

Ne puteți urmări și pe Google News