Reprezentanţi ai Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Constanţa, ai Rompetrol şi ai firmei subcontractoare la care lucrează cele trei victime ale accidentului de muncă petrecut aseară la rafinăria Petromidia anchetează cauzele şi imprejurările în care a avut loc evenimentul.
Directorul adjunct al ITM Constanţa, Marian Becheanu, ne-a declarat că a dispus sistarea probelor şi izolarea zonei în care a avut loc accidentul.
- Explozie la Petromidia. O persoană a fost rănită uşor
"La reactorul 125 R1-HDV se efectuau probe cu aer sub presiune. În timpul testelor, presiunea aerului a crescut de la 20 la 105 bari, iar temperatura in reactor a crescut de la 20 la 600 grade Celsius. Din cauza acestor creşteri bruşte de presiune şi de temperatură, conducta de aer s-a fisurat şi s-a produs un mic incendiu. Nu ştim deocamdată care sunt cauzele care au dus la declanşarea acestui incendiu", ne-a declarat Marian Becheanu.
Doi răniţi au rămas în spital
În urma accidentului, trei muncitori, angajaţi ai subcontractorului TMUCB SA Midia, au fost răniţi. Ilie Flugeanu (39 de ani) şi Cezar Popescu (24 ani) au suferit răni de gradul I şi II pe faţă, iar Nicuşor Baboi (27 de ani) a fost rănit uşor la gamba dreaptă. Incendiul a fost stins imediat de pompierii rafinăriei, iar cei trei muncitori au fost duşi la dispensarul propriu al Rompetrol, fiind ulterior transportaţi la Spitalul Judeţean de Urgenţă Constanţa. Nicuşor Baboi a fost externat aseară, la ora 21.00, iar azi dimineaţă a revenit la muncă. Ceilalţi doi au rămas sub supraveghere medicală în spital, deşi rănile lor nu au fost foarte grave.
Anchetă coordonată de angajatori
La scurt timp după accident, conducerea Kazmunaigaz a convocat toţi şefii de secţie pentru analizarea evenimentului. În această dimineaţă, un reprezentant al ITM Constanţa s-a întâlnit cu reprezentanţii Rompetrol şi TMUCB pentru a stabili împreună componenţa şi modul de lucru al comisiei de anchetă. "Fiind vorba de un accident cu incapacitate temporară de muncă, potrivit legii, competenţa de soluţionare a cazului revine angajatorilor, iar rezultatele sunt avizate de ITM", precizează Marian Becheanu. Se aşteaptă ca rezultatele anchetei să fie finalizate in cel mult 10 zile. Dacă rezultatele comisiei nu sunt satisfăcătoare, ITM poate dispune efectuarea unei expertize tehnice suplimentare. Pe de altă parte, surse specializate în accidente de muncă susţin că este vorba de un accident colectiv produs pe fondul unei deflagraţii, motiv pentru care ancheta ar trebui coordonată de Inspecţia Muncii Bucureşti.