Reunion sau cum s-a adaptat o româncă la viaţa cu mâneca scurtă

Reunion sau cum s-a adaptat o româncă la viaţa cu mâneca scurtă

Cu 15 ani în urmă, Maria s-a îndrăgostit de un francez şi de o insulă. După 11 ore de zbor cu avionul din Europa ateriza pentru prima dată în Reunion, o insulă din sudul Africii, o părticică de peste mări a Franţei, nu mai mare decât Dobrogea.

Cu puţin peste 700.000 de locuitori, insula e la 9.000 de kilometri de "Metropola", aşa cum îi zic localnicii Franţei. Printre asiatici, africani şi europeni, o cultură locală cu influenţe de pe toate continentele, pas cu pas, Maria Berdier a trebuit să se obişnuiască.

Deşi i s-a părut cam incomod la început, s-a învăţat repede că atunci când în România se scoate pardesiul de la naftalină, în noua ei ţară începe vara caniculară. S-a obişnuit şi cu faptul că de două-trei ori în fiecare vară cu tunete şi fulgere, ciclonul se plimbă printre case şi mătură acoperişurile şubrede. Acum conduce o afacere prin care importă şi exportă de pe insulă, tot felul de condimente.

Alternativă la sarmale

În insulele Reunion se mănâncă orez, mult orez. "Foarte multe reţete sunt pe bază, dar cel mai important lucru pe care îl respectă cu sfinţenie este faptul că mâncarea trebuie să fie picantă, se mănâncă foarte picant", povesteşte Maria.

O dată pe săptămână, vinerea, se strâng toate culturile din Reunion în piaţa din oraşul Saint Paul."Nu e o piaţă oarecare, e foarte celebră. De altfel, se spune că dacă nu nu ai fost în această piaţă, ai fost degeaba în Reunion. Prima dată, când am ajuns aici, am fost şi eu. E foarte colorată, găseşti de la mâncăruri tradiţionale, până la flori, se aud ritmuri tradiţionale, fiecare încearcă să vină cu o bucăţică din Reunion", povesteşte românca.

În locul sarmalelor a trebuit să se obişnuiască cu cari de pui, de porc, peşte vită, languste şi creveţi sau massale de capră şi cocoş care sunt neapărat servite cu orez şi garnitură de fasole, "rougail de roşii", mango sau lămâie.

La un restaurant, un spectacol de culori în farfurie te costă în în jur de 20 euro şi poţi să alegi din peste 20 de feluri de mâncare tradiţională.

Şopârlele, animale de casă

Câţi ar putea să traiască cu şopârle în casă? Maria s-a obişnuit repede. "Sunt de două feluri, cele gri care trăiesc prin case şi ies de obicei noaptea şi cele verzi care trăiesc afară. Pentru unii pare înfricoşător, însă şopârlele nu au treabă cu oamenii, au un rol sanitar foarte important, omoară toate insectele periculoase", explică Maria, amintindu-şi că în anii trecuţi, şopârlele gri i-au scăpat pe cei din Reunion de un ţânţar care transmitea o boală foarte periculoasă.

Din când în când pe Piton de la Furnaise, unul dintre cei mai activi vulcani din lume îl cam lasă nervii: "eu sunt ferită de zona aceea, însă se întâmplă să erupă şi să ajungă lava până în Ocean şi e un spectacol natural foarte frumos."

De cum zic de vreo două-trei ori "mama" şi învaţă să facă paşi, cei care se nasc Reunion trebuie să înveţe să-şi ţină echilibrul pe placă pentru că surful e sport naţional şi atracţie turistică. Una dintre cele mai frumoase imagini pe care le vezi pe insulă e seara, atunci când soarele se topeşte în mare, iar surferii se văd în zare.

"Nu e foarte indicat, se spune că seara ies rechinii la atac. În fiecare zi sunt observaţi cam 2-3 rechini, nu prea au fost atacuri, dar e bine să fii precaut", spune Maria.

De 15 ani, România o vede doar în concedii: "în afara familiei şi a prietenilor, îmi lipseşte primăvara, toamna şi iarna cu zăpadă, mirosul bradului din vârful muntelui şi fructele, chiar dacă cele tropicale din Reunion sunt o nebunie şi nu au legătură cu ceea ce găseşti în pieţele româneşti".

Maria Berdier (dreapta) şi fiica sa

DESPRE REUNION

  • insulă vulcanică în Oceanul Indian cu vegetaţie şi o climă de tip subtropicală
  • vara (octombrie - aprilie) - temperaturile ajung până la 33-35 grade Celsius, iar iarna (mai - septembrie) sunt de maxim 28 grade Celsius
  • locuitorii sunt un amestec de francezi, chinezi, indieni şi arabi
  • din luna mai 2010, 40% din suprafaţa insulei face parte din patrimonial mondial UNESCO
  • Reunion e la 10.000 de kilometri distanţă de Franţa
  • în mijlocul insulei sunt trei circuri muntoase: Cilaos, Maido şi Salazie
  • faţă de România e cu o oră în plus în timpul verii şi cu două iarna

Reţetă tradiţională de cari de pui

Se taie o ceapă şi se pune la călit alături de câţiva căţei de usturoi şi ghimbir mărunt. Apoi se adaugă cimbrişor, un vârf de cuţit de curcuma, sare şi piper după gust şi se mai lasă aproximativ 2 minute. După aceea se adaugă roşii decojite şi tăiate mărunt. Separat, se pregăteşte puiul şi se va adăuga peste sosul pregătit. Peste se pune o cană de apă şi se lasă la fiert 20 de minute. Se serveşte cu orez, fasole roşie fiartă şi rougail de roşii (amestestec de roşii decojite tăiate, ghimbir, ardei iute, combava).

Ne puteți urmări și pe Google News