Universitatea de gătit, locul unde bucătarii devin maeştri

Universitatea de gătit, locul unde bucătarii devin maeştri

Lângă Bucureşti, la Corbeanca, artiştii polonicului au deschis o şcoală pentru breasla lor. În şase luni, "studenţilor" le sunt prezentate secretele meseriei, dar şi cum se face un bacşiş.

Pentru că nu prea aveau unde să se specializeze la noi în ţară, bucătarii şi somelierii s-au gândit să facă o şcoală unde să-i înveţe pe viitorii colegi cum să devină stăpânii absoluţi ai polonicelor şi cuţitelor, care e secretul zahărului în prăjituri sau cum îl poate determina un ospătar pe un client să scoată bacşiş gras din buzunar şi să-l facă să se îndrăgostească de restaurant.

2.200 de lei un curs de bucătar

Centrul de Excelenţă Aroma este undeva în stânga şoselei, cum te duci din Bucureşti prin Corbeanca. În jur de 30 de colaboratori, specialişti în gătit sau vin, le dau lecţii celor care doresc să se specializeze, care vor să-şi schimbe meseria sau pur şi simplu să stăpânească reţetele în bucătăria personală. Un curs de reconversie profesională costă în jur de 2.200 de lei şi durează aproximativ şase luni.

De ce e Aroma ca o universitate? În sala de cursuri practice, un batalion întreg de oale, tigăi, polonice şi alte ustensile pe care le are orice restaurant care se respectă aşteaptă să intre la război. Când apare profesorul la curs, fiecare student e la banca lui, un fel de mini-bucătărie, unde poate să-şi taie şi să prepare ingredientele şi să le pună la foc pe o plită electrică.

Deasupra catedrei profesorului, e o hotă uriaşă. "E foarte modernă, are un sistem foarte performant de ardere a grăsimilor", explică "rectorul" Sergiu Nedelea, directorul Centrului de Excelenţă Aroma.

Curs de destresat pentru directorii de companii

Fără să stea prea mult să analizeze, directorul Nedelea spune hotărât că Aroma e cea mai dotată şcoală de profil din ţară. "Venea pentru prima dată de când era finalizat centrul preşedintele Federaţiei Naţionale a Bucătarilor şi-mi povestea foarte entuziasmat ce a văzut prin Noua Zeelandă, cum aveau bancuri pentru fiecare student, cum erau puse la punct toate lucrurile. Când a intrat aici s-a blocat: «Păi, aici e mai bine decât în Noua Zeelandă »", spune amuzat "rectorul".

Sergiu Nedelea aşteaptă momentul în care la Aroma, la fel cum e în străinătate, poţi vedea CEO venind la astfel de cursuri pentru destresare. Îi dai să taie o ceapă să uite de munca de peste zi şi să aibă parte şi de latura educativă. "Ne gândim şi la un curs în care să tratăm ascocierea vin-mâncare, băuturi-mâncare pentru că se simte un vid şi în partea aceasta. Sunt oameni care au atins anumite poziţii sociale şi observă că le lipseşte ceva din capitolul educaţie", mai spune directorul Nedelea.

Ca să nu se mai plângă administratorii restaurantelor că nu au ospătari pregătiţi suficient de bine şi că le fug clienţii de la mese, Aroma pregăteşte cel mai dotat restaurant-şcoală. În acest salon, studenţii ospătari pot învăţa de la cum să se prezinte în faţa clientului sau cum să le "îngheţe" farfuriile pe mână, până la regulile de utilizare a computerului care face nota de plată.

Bărbaţii, neinteresaţi de cratiţă

Una dintre micile nemulţumiri ale celor de la Aroma e că la cursurile pentru amatori nu prea s-au îngrămădit bărbaţi. Până acum dominante au fost femeile, interesate mai mult de bucătăria italiană şi de şiretlicurile reţetelor de prăjituri.

Cei care vor să-şi dezvolte abilităţile în bucătărie, să înveţe cum "să stea de vorbă" cu ceapa şi să se împrietenească cu tigăile, se pot înscrie la cursuri de o zi sau două, iar acestea costă între 180 şi 250 de lei.

DUELUL POLONICELOR

Bucătarii Capitalei se vor întrece la Centrul Aroma

Pe 3 noiembrie va începe la Aroma întrecerea celor mai buni bucătari ai restaurantelor bucureştene. "Bucătarul de Aur al Bucureştiului - Gastronomie Românească Modernă - Regândim Tradiţia" este la a doua ediţie. Anul trecut, distincţia i-a fost dată lui David Contant, executive-chef la Crowne Plaza. Potrivit organizatorilor, el e hotărât să-şi apere trofeul şi anul acesta.

Taxa de înscriere este de 200 de lei, iar câştigătorul trofeului va primi un premiu de 2.500 de euro, locul 2 - un stagiu de pregătire în Malta la un restaurant de 5 stele, iar locul al treilea - un curs de "Maestru în arta culinară" la Compania de Investiţii pentru Turism. Finala, care se va desfăşura pe 15 decembrie, va aduna personalităţi ale vieţii culturale, sportive şi media din România. De asemenea, fiecare meniu va fi vândut cu 400 de lei, iar banii adunaţi vor fi donaţi Şcolii Speciale nr. 8 "Sfântul Gavril" din Capitală. Anul trecut au fost donaţi Spitalului pentru Copiii "Marie Curie" din Capitală.

Citiţi şi:

  • Meniurile gourmet, o raritate în restaurantele româneşti

Ne puteți urmări și pe Google News