Rompetrol a aprobat astăzi ca statul să devină acţionar

Rompetrol a aprobat astăzi ca statul să devină acţionar

ACTUALIZAT: Acţionarii Rompetrol Rafinare (Petromidia) au aprobat astăzi, în cadrul unei adunări generale extraordinare, transformarea datoriilor către stat în valoare de circa 516 milioane euro în acţiuni ale Ministerului Finanţelor, au declarat pentru EVZ surse din piaţă.

Statul va redeveni astfel acţionar la Petromidia, însă cu un pachet de circa 44,69% din titluri, potrivit informaţiilor transmise la Bursa de Valori Bucureşti de companie.

Rompetrol Group, deţinut 100% de grupul petrolier de stat kazah KazMunaiGaz, s-a asigurat că va rămâne acţionarul majoritar al Rompetrol Rafinare, după ce a plătit în luna august echivalentul sumei de 54 milioane euro din datoria totală de 570 milioane euro către statul român. Aceste datorii, care trebuiau plătite de Dinu Patriciu după ce a cumpărat în 2000 Petromidia, au fost convertite în 2003, în timpul guvernării Năstase, în obligaţiuni în favoarea statului, cu termen scadent de răscumpărare pe 30 septembrie 2010.

Statul primeşte 44,69% din acţiunile Rompetrol

Astfel, acţionarii Rompetrol Rafinare au aprobat astăzi majorarea capitalului social al societăţii cu suma de 1,97 de miliarde de lei. Această valoare reprezintă suma aferentă conversiei în acţiuni a unui număr de 20.652.098 obligaţiuni emise de societate, în baza convenţiei de emisiune încheiate cu statul român, prin Ministerul Finanţelor Publice, la 5 decembrie 2003. Aceste obligaţiuni nu au fost răscumpărate până astăzi.

Rata de conversie este de 954,625 acţiuni pentru o obligaţiune nerăscumpărată. Aşadar, Ministerul Finanţelor primeşte 19.7 miliarde de acţiuni, respectiv 44,69% din capitalul social al companiei.

În urma deciziei de astăzi, structura acţionariatului la Petromidia este următoarea:

  • The Rompetrol Group Olanda - 42,49%
  • Ministerul Finanţelor - 44,69%
  • Alţi acţionari care deţin fiecare în parte mai puţin de 10% din capitalul social: 12,81%

În total, direct şi indirect, Rompetrol Group deţine acum 54,6% din companie.

Citiţi şi:

  • După zece ani, statul revine la Rompetrol

Ne puteți urmări și pe Google News