Ultima iarnă cu facturi "îmblânzite" la încălzire

Ultima iarnă cu facturi "îmblânzite" la încălzire

Preţul gigacaloriei creşte doar cu cinci lei în sezonul rece, din cauza măririi TVA. Consilierii generali au amânat însă revizuirea listelor cu subvenţii pentru luna martie a anului viitor.

În ciuda temerilor din ultima vreme privind re nunţarea la subvenţiile acordate "în masă", facturile la în treţinere nu vor exploda în această iarnă. La avizierul blocurilor, sumele vor creşte uşor: preţul unei gigacalorii va fi 124 de lei, faţă de 119 lei, cât este acum.

Suma corespunde creşterii TVA cu 5%, au explicat consilierii generali ai Capitalei. "Bucureştenii vor plăti un preţ unic şi iarna asta. Nu mai avem cum să analizăm veniturile, ca să putem acorda diferenţiat subvenţia. Însă, din martie, vom discuta cu Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) şi vom stabili cine şi cât va mai primi subvenţie", a explicat viceprimarul Capitalei, Mircea Raicu.

Totuşi, edilul a subliniat faptul că menţinerea tarifului de 124 de lei va fi posibilă în condiţiile în care nu doar municipalitatea, ci şi guvernul vor asigura subvenţia pentru populaţie, adică diferenţa până la preţul real al gigacaloriei, care este de 298,61 lei.

Cum ar putea arăta factura

În iarna 2011-2012 însă, e posibil ca doar 46%-48% dintre bucureşteni să mai beneficieze de căldură subvenţionată. Asta, dacă se vor aplica calculele făcute de specialiştii primăriei. "Cei cu salarii de peste 2.500-3.000 de lei vor plăti integral preţul apei calde şi pe cel al căldurii, iar cei cu leafă şi pensie minime vor primi ajutoare de 100% pentru preţul gigacaloriei. Între aceste valori vom stabili procentele pe ca re le va suporta municipalitatea, în func ţie de venituri", a declarat re cent edilul-şef, Sorin Oprescu.

Cei cu venituri mari ar urma să plătească integral preţul gigacaloriei (adică 300 de lei/gigacalorie faţă de 119 lei în prezent). Diferenţa se va traduce, în factura la întreţinere, printr-o sumă mai mult decât dublă pentru apă caldă şi căldură. Un calcul simplu arată că o familie compusă din trei persoane - care locuieşte într-o garsonieră şi va achita preţul integral al gigacaloriei - ar urma să plătească 360 de lei pentru apă caldă şi căldură, faţă de 142,8 lei, în iarna trecută.

Dacă ar locui într-un apartament cu două camere, aceeaşi familie ar urma să achite 540 de lei faţă de 214 lei, în ianuarie 2010. Pentru trei camere, factura va ajunge la aproximativ 720 de lei, faţă de 285 de lei în iarna anului trecut. "Nu mai avem cum să analizăm veniturile, ca să putem acorda diferenţiat subvenţia în acest an.", MIRCEA RAICU, viceprimarul Capitalei

STRATEGIE

RADET, trecut la privat până în 2012

Până în 2012, Regia Autonomă de Distribuţie a Energiei Electrice (RADET) - Bucureşti ar putea fi concesionată către investitori privaţi. Totodată, eliminarea subvenţiei generale acordate pentru căldură şi înlocuirea a cesteia cu o schemă de subvenţii date pe criterii sociale s-ar putea prelungi cu încă doi ani, în condiţiile în care consilierii generali ai Capitalei vor pune în aplicare "Strategia Energetică a Municipiului Bucureşti".

Consilierii generali susţin că această măsură trebuie luată neapărat, întrucât va avea un impact pozitiv asupra bugetului primăriei, degrevându-l de un efort invesţitional de aproximativ trei miliarde de euro în următorii zece ani. Aşa susţin, de altfel, şi specialiştii care au elaborat strategia.

"În plus, întârzierea cu cinci ani a aplicării strategiei ar putea duce la o gaură tot de trei miliarde de euro în bugetul Primăriei Capitalei", au subliniat edilii. Strategia energetică mai prevede implementarea conceptului de furnizare a căldurii şi apei calde "la cerere", care să înlocuiască conceptul actual: "doar când este disponibil".

DIN ŢARĂ

Preţul gigacaloriei va rămâne la fel ca iarna trecută

Mara Popescu

Cluj. Oficialii Regiei de Termoficare Cluj-Napoca au declarat că preţul la încălzire nu va suferi nicio modificare deoarece primarul Sorin Apostu a refuzat acest lucru. Astfel, clujenii vor plăti tot 165 de lei pentru gigacalorie.

Pe de altă parte, primarul Sorin Apostu susţine că, în cursul anului viitor, preţul gigacaloriei va scădea deoarece regia de termoficare a eliminat toate pierderile, iar în perioada 2007- 2009 a realizat investiţii în modernizarea reţelei şi a centralelor termice în valoare de 33 de milioane de lei.

Constanţa. În oraşul Constanţa preţul subvenţionat al gigacaloriei este de 130 de lei, tarif stabilit de consilierii locali la începutul acestui an. "Anul trecut a fost 119 lei/gigacalorie şi pentru acest an s-a scumpit doar cu rata inflaţiei", explică viceprimarul Decebal Făgădău.

O eventuală majorare a tarifului nu a fost pusă în discuţie până la această dată. "Acest subiect nu figurează pe ordinea de zi a şedinţei consiliului local de săptămâna viitoare", adaugă viceprimarul Fă gădău.

Hunedoara. Potrivit reprezentanţilor Primăriei Deva, preţul total al gigacaloriei e de 231 de lei. Autorităţile locale vor acorda subvenţii şi iarna aceasta, astfel încât localnicii vor plăti 170 de lei.

De altfel, mai bine de jumătate din proprietarii celor 20.000 de apartamente din Deva s-au debranşat de-a lungul timpului de la sistemul de încălzire centralizată din cauza preţului ridicat al gigacaloriei.

Iaşi. Administraţia locală din Iaşi susţine că, deocamdată, preţul gigacaloriei va rămâne neschimbat. "La un prim calcul, a reieşit că nu va fi o problemă majoră să suportăm costurile presupuse de acordarea subvenţiei la încălzire. Vrem să menţinem preţul gigacaloriei la nivelul actual de 185 de lei la populaţie, însă acest lucru depinde şi de hotărârile luate de guvern şi de reglementările ANRE şi ANRSC", afirmă Sebastian Buraga, purtător de cuvânt al Primăriei Iaşi.

Vâlcea. Potrivit reprezentanţilor CET Govora, furnizorul de căldură din judeţ, preţul gicacaloriei rămâne neschimbat. Astfel, locuitorii din Râmnicu- Vâlcea vor plăti 138,73 de lei pe gigacalorie, subvenţia suportată de autorităţile locale fiind de 58,55 de lei.

Ne puteți urmări și pe Google News