Zeci de mii de studenţi, fără locuri în cămin. Vezi variantele de cazare
- Vladimir Tism ăneanu
- 29 septembrie 2010, 20:13
Un calcul făcut de Uniunea Naţională a Studenţilor din România (UNSR), la finalul săptămânii trecute, indica un deficit de 60.000 de locuri de cazare în căminele studenţeşti din Bucureşti, Iaşi şi Timişoara. Problema ofertei subdimensionate nu este însă nouă.
În ultimul deceniu, cu fiecare început de an universitar, facultăţile au fost în imposibilitatea de a răspunde cererilor de cazare ale studenţilor. În noiembrie se eliberează locuri O problemă cu care se confruntă universităţile este că studenţii cer locuri în cămine, dar după o lună - timp în care găsesc un loc de cazare mai bun - se mută. Astfel, după cum a explicat pentru evz.ro rectorul ASE, Ion Roşca, universitatea, deşi iniţial nu poate răspunde cererii mari cu o ofertă pe măsură, rămâne cu locuri goale în noiembrie. "Avem 5.000 de locuri şi cam 7.500 de cereri. Avem o lipsa…asta e de când este istoria cazării", a spus acesta. Situaţia de la ASE este similară pentru toate universităţile din marile centre din ţară. UNSR a calculat că Bucureştiul are cea mai mare capacitate de cazare, cu şapte campusuri (cel mai mare fiind Regia cu 27 de cămine), urmată de Iaşi (patru campusuri, cel mai mare având 27 de cămine) şi Timişoara (două campusuri a câte 25, respectiv 13 cămine). Spre exemplu, Universitatea din Bucureşti oferă 5.354 de locuri de cazare, cele mai multe în complexul Grozăveşti. Repartizarea se va face în intervalul 29 septembrie - 3 octombrie. Ce caută studenţii Un loc în cămin costă de la 70 de lei în sus, iar iarna preţul sare de 100 de lei. Pentru mulţi, aceasta este varianta cea mai ieftină de cazare, chiar dacă nu sunt mulţumiţi de condiţii. Valentina, în vârstă de 24 de ani, masterandă la Geografie, stă la cămin pentru că, după cum spune, e mai bine şi mai ieftin. Cu toate acestea, tânăra mărturiseşte că "ajungi să te saturi de baia comună şi de mizeria altora, şi de persoane care nu respectă orele de odihnă". Valentina e din Bârlad şi a stat o vreme şi cu chirie în Bucureşti, dar anul acesta a renunţat pentru că era prea scump.
- Cât costă un an de studenţie
Pe de altă parte, alţi studenţi sunt prinşi de atmosfera din cămine. Spre exemplu, Luidmila e din Ucraina şi a venit să studieze în România cu o bursă. Stă într-un cămin din Regie şi e încântată de atmosfera de acolo, chiar şi după trei ani."E ceva placut, e interesant. E aşa o viaţă studenţească unde îţi faci mulţi prieteni adevăraţi" spune tânăra. Alţii preferă statul cu chirie. Cătălin, un tânăr care studiază în Bucureşti, stă într-un apartament cu trei camere şi plăteşte 100 de euro pe cameră, pe lună. "În cămine sunt condiţii proaste, e multă lumea şi nu ai intimitate" spune Cătălin, 24 de ani, constănţean. Chirii mai mici în toată ţara Potrivit site-urilor cu anunţuri imobiliare, în Bucureşti, preţurile pentru garsoniere au scăzut cu 7%, în vreme ce, pentru apartamentele cu două şi trei camere, proprietarii cer cu peste 10% mai puţin. Astfel, în Bucureşti, poţi găsi o garsonieră de la 170 euro/lună în cartiere ca Drumul Taberei, 1 Mai, Titan, Militari sau chiar Vitan. Apartamente cu două camere la preţuri începând de la 250 de euro/lună pot fi închiriate în zone precum Tei, Fizicienilor, Brâncoveanu, Morarilor sau Kogălniceanu. Ofertele pentru apartmamentele de trei camere incep de la 320 de euro/lună în Tineretului, Titan sau Drumul Taberei. În Iaşi proprietarii de garsoniere şi apartamente cu două camere cere cu 9% mai puţin decât în primăvară. Oferte pentru garsoniere se găsesc începând de la 120-140 de euro/lună în Tătăraşi, Podu Roş, Păcurari, Podul de Piatră sau Nicolina. Spre exemplu, în Copou, chiria locuinţelor cu două camere porneşte de la 220-250 de euro/lună, iar cea a apartamentelor cu trei camere de la 300 de euro/lună. În Timişoara preţurile cerute pentru garsoniere au scăzut cu 5,5%, iar cele pentru apartamentele cu două şi trei camere s-au diminuat cu 8,8%, respectiv 6,5%, potrivit site-urilor de imobiliare. Pentru un apartament cu două camere, chiria porneşte de la 250 de euro/lună, iar pentru o locuinţă cu trei camere de la 300 de euro/lună. Oferte bune pot fi găsite şi în zonele Circumvalaţiunii, Aradului, Lipovei sau Şagului. În Cluj-Napoca preţurile pentru chirii nu au scăzut foarte mult. Aici, preţul cerut pentru închirierea garsonierelor şi apartamentelor cu trei camere a scăzut puţin peste 6%, iar pentru locuinţele cu două camere declinul a fost de doar 3%. În acelaşi timp, preţurile apartamentelor cu două camere pornesc de la 180 de euro/lună în Mănăştur, în vreme ce locuinţe cu trei camere la 300 de euro/lună pot fi găsite în zone precum Grigorescu, Gheorgheni, Mărăşti şi Semicentral.