Planul suspendării, încurcat de Curtea Constituţională
- Adam Popescu
- 24 septembrie 2010, 11:17
Dacă reuşesc să formeze majoritatea parlamentară care să-l suspende pe Băsescu, PSD şi PNL trebuie să treacă şi de constituţionalişti pentru a-l trimite pe preşedinte la referendumul de demitere.
Planurile PSD şi PNL de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu s-ar putea împotmoli la Curtea Constituţională (CC), unde actuala putere şi-a asigurat majoritatea.
Chiar dacă opoziţia ar mobiliza o majoritate parlamentară antiprezidenţială, potrivit ultimei modificări a legii CC, aflate în acest moment la promulgare, hotărârea parlamentului de suspendare a şefului statului poate ajunge pe masa magistraţilor constituţionalişti, care au ultimul cuvânt. Asta în condiţiile în care, până acum, Curtea nu avea decât un rol decorativ, putând să dea doar un aviz consultativ pe cererea de suspendare.
Modificări în sesiunea extraordinară
Securizarea scaunului lui Băsescu a fost rezolvată de PDL. Democrat-liberalii au promovat o modificare a legii Curţii Constituţionale, potrivit căreia şi hotărârile parlamentului, acte prin care se face şi suspendarea preşedintelui, să poată fi atacate, fapt care nu era posibil până acum.
După ce a fost adoptat de Senat, în sesiune extraordinară, actul normativ a trecut miercuri şi de Curtea Constituţională, unde fusese contestat de PSD, şi este acum pe masa preşedintelui pentru promulgare.
Astfel, dacă PSD şi PNL reuşesc să treacă prin parlament o hotărâre de suspendare, potrivit noii legi, aceasta poate ajunge la Curte la sesizarea unuia dintre preşedinţii celor două Camere ale parlamentului, a unui grup parlamentar sau a unui număr de cel puţin 50 de deputaţi sau 25 de senatori.
Cu PDL îndeplinind toate condiţiile, pentru a se ajunge la referendumul de demitere a preşedintelui, cum plănuiesc PSD şi PNL, ultimul cuvânt îl are Curtea Constituţională, care până acum nu putea decât să dea un aviz consultativ.
- Sebastian Lăzăroiu: "Nemulţumirile s-ar putea transpune într-un vot pentru demiterea preşedintelui"
Variantă de rezervă
PDL mai are un plan care încurcă socotelile opoziţiei în varianta în care se va ajunge totuşi la referendum. Este vorba despre o modificare a legii astfel încât preşedintele să nu poată fi demis decât dacă la referendum participă jumătate plus unu din numărul total al alegătorilor înscrişi pe listele electorale, iar "pentru" votează acelaşi procent, adică aproximativ 9 milioane de români.
În căutarea majorităţii
Până să se ajungă însă aici, PSD şi PNL au căzut de acord că Băsescu trebuie suspendat dacă promulgă Legea pensiilor.
"Dacă Traian Băsescu va promulga legea, adoptată prin fraudă de Roberta Anastase, cu complicitatea preşedintelui, voi solicita conducerii PSD, a colegilor liberali, a UDMR şi PC să începem procedura de suspendare a lui Băsescu", a ameninţat preşedintele PSD Victor Ponta.
- Ponta: Dacă Traian Băsescu va promulga legea pensiilor, voi cere suspendarea sa
"Promulgarea unei legi adoptate vădit prin furt este un motiv suficient pentru suspendarea lui Traian Băsescu", l-a susţinut imediat şeful PNL Crin Antonescu.
- Antonescu: ”Traian Băsescu trebuie suspendat”
Deocamdată însă, liberalii şi social-democraţii mai trebuie să aştepte până pe 29 septembrie rezultatul contestaţiei Legii pensiilor la Curtea Constituţională, dar, mai ales, să găsească majoritatea parlamentară care să susţină demersul de suspendare a preşedintelui.
De altfel, vicepreşedintele PNL Varujan Vosganian a admis, indirect, că Victor Ponta s-a cam grăbit, declanşarea procedurii fără o majoritate care să o susţină fiind "riscantă şi hazardată".
- Vosganian: Fără majoritate e hazardat să declanşezi suspendarea
Citiţi şi:
- Dezbatere EVZ: Trebuie suspendat Traian Băsescu?
- Videanu: "Suspendarea lui Băsescu ar duce la o criză politică. Asta ne-ar mai trebui"