Cum a vrut să dea statul o ţeapă de 100.000 de euro familiei Began

Cum a vrut să dea statul o ţeapă de 100.000 de euro familiei Began

Proprietarii unui teren din calea şoselei ocolitoare s-au trezit că statul i-a expropriat fără să le trimită înştiinţare referitoare la despăgubire.

Le-au luat terenul pentru centura Constanţei, dar au omis să-i înştiinţeze ca să le dea şi banii care li se cuvin. Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (CNADNR) a început să construiască pe proprietatea familiei Began înainte ca oamenii să afle că au fost expropriaţi. Mai mult, când au vrut să facă reclamaţie la poliţie, li s-a spus că ar fi primit şi bani pentru asta, într-un cont care nu a existat niciodată.

Cu banii depuşi într-un cont inexistent

Silvia şi Vasile Began deţin 15.000 de metri pătraţi de teren în comuna Agigea, din judeţul Constanţa. În luna august, ei au constatat că 6.511 mp din suprafaţa pe care o deţin a fost îngrădită de reprezentanţii CNADNR, care au început să lucreze la centura Constanţei.

"A fost soţul pe acolo şi a văzut locul deja îngrădit. Nu ştiam despre ce e vorba, am mers la poliţie şi am făcut plângere penală pentru tulburare de posesie", povesteşte femeia. Autorităţile le-au prezentat un document prin care se arată că, de pe 15 iunie 2010, terenul a fost luat pentru construcţia şoselei ocolitoare.

Tot acolo se menţionează că cei doi sunt "cu date de identificare şi domicilii necunoscute". În acelaşi timp, se consemnează suma de 440.039 lei "cu titlu de despăgubire pentru imobilul expropriat, la CEC Constanţa, pe numele titularilor expropriaţi.

Femeia spune însă că reprezentanţii băncii n-au habar de aşa ceva. "Mi s-a zis că nu există niciun cont deschis pe numele nostru şi, în plus, un cont nu se deschide aşa, oricum, fără ca titularul să fie prezent", explică Silvia Began.

Procesul-verbal, semnat de o jumătate din comisie

La realizarea procesului-verbal au fost prezenţi trei dintre membrii comisiei de analiză delegată pentru exproprierile în zona centurii Constanţa, respectiv doi avocaţi, din partea expropriatorului CNADNR, şi un angajat al Oficiului pentru Cadastru Constanţa. Lipseau însă ceilalţi doi membri ai comisiei, respectiv primarul comunei şi reprezentantul Prefecturii Constanţa.

Proprietarii terenului spun că documentul are şi alte greşeli - menţionează că suprafaţa în cauză este în extravilan, deşi documentele extrase de la Oficiul de Cadastru atestă faptul că terenul e intravilan, în urma extinderii comunei printr-o hotărâre a consiliului local.

CNADNR: Proprietarii nu au fost găsiţi la adresă

Şeful CNADNR susţine că proprietarii nu au fost găsiţi la domiciliul din registrele Cărţii Funciare. "Se mai întâmplă, probabil că adresele lor nu au mai corespuns realităţii. Din punctul nostru de vedere, comisia şi-a făcut datoria. Acum, oamenii trebuie să vină la comisie cu actele doveditoare că sunt proprietari şi li se vor livra banii", ne-a declarat Dorina Tiron, directorul executiv al CNADNR.

Ea susţine că, dacă sunt nemulţumiţi, proprietarii au dreptul la apel în justiţie, pentru reevaluarea terenului. Potrivit legii, "hotărârea comisiei poate fi atacată în 30 de zile de la data la care a fost comunicată şi în termen de trei ani în cazul necomunicării".

"Şi unde îi găsesc eu pe oamenii aceştia, care întrunesc comisia?", se întreabă nedumerită Silvia Began. "Noi locuim la aceeaşi adresă din 1983. Nu cred că nu ne puteau găsi, când acolo ne trimit anual înştiinţare pentru plata impozitelor", adaugă Began. Cei de la CNADNR spun că de exproprierile la centura Constanţei se ocupă societatea Cartotop SA, care a câştigat licitaţia în 2007. "A fost soţul pe acolo şi a văzut locul îngrădit. Nu ştiam despre ce e vorba şi ne-am plâns la poliţie." SILVIA BEGAN, proprietar teren comuna Agigea

DOCUMENT. Potrivit comisiei de expropriere, familia Began are identitate şi domiciliu necunoscut

Ne puteți urmări și pe Google News