Cum face Uniunea Europeană rost de bani ca să împrumute România
- Adam Popescu
- 15 septembrie 2010, 15:52
Uniunea Europeană (UE) a lansat o emisiune de obligaţiuni de 1,15 miliarde euro pentru a face rost de bani ca să împrumute România, în cadrul acordului de finanțare cu Fondul Monetar Internațional (FMI).
Obligațiunile au scadență la şapte ani şi sunt destinate refinanțării împrumuturilor către România în cadrul acordului de finanţare externă, potrivit unui oficial implicat în tranzacţie, citat de Reuters. Obligaţiunile sunt garantate de toate cele 27 de state membre. Tranzacția este intermediată de Citi, Deutsche Bank, Morgan Stanley şi Natixis.
UE apelează rareori la această soluție. Ultima dată când a fost aplicată a fost în luna martie a acestui an, când avea nevoie să facă rost de bani pentru împrumuturile acordate României și Letoniei. A treia tranșă vine luna aceasta Acordul de finanțare de la UE vizează suma de 5 miliarde de euro şi face parte din pachetul de împrumut încheiat cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), Banca Mondială şi BERD. Valoarea totală a împrumutului este de aproape 20 miliarde euro.
Până în prezent, România a tras din împrumutul de la UE două tranșe în valoare totală de 2,5 miliarde euro. Cea de-a treia tranșă, de 1,2 miliarde euro, va ajunge în conturile Guvernului României în a doua parte a acestei luni, conform declarației lui Laurent Moulin, şeful delegaţiei Comisiei Europene aflată la începutul lunii august în România.