Fără cozi la plata contribuţiilor sociale

Fără cozi la plata contribuţiilor sociale

Persoanele care încasează venituri pe drepturi de autor nu vor mai fi nevoite să depună în fiecare lună declaraţii la casele de asigurări şi de pensii.

Cei care au venituri din profesii liberale nu vor mai fi nevoiţi să stea la cozi pentru depunerea declaraţiilor privind contribuţiile sociale. Guvernul a decis ieri ca beneficiarii drepturilor de autor să aibă de plătit doar 16,5%, urmând ca angajatorul să se ocupe de această procedură.

Proiectul nimănui

Aşa cum EVZ a prezentat deja, cei plătiţi pe baza unor contracte de drepturi de autor vor continua să achite 10,5% la pensii, 0,5% la şomaj şi 5,5% la sănătate.

Chiar premierul Emil Boc a ţinut să precizeze că nu este de acord cu dublarea contribuţiilor sociale pentru beneficiarii drepturilor de autor. De altfel, el s-a arătat nemulţimit de lansarea în dezbatere a unui proiect de modificare a Codului Fiscal fără acordul guvernului. În plus, nimeni nu-şi asumă paternitatea acestui proiect, şeful Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, spunând că nu îi aparţine şi nu ştie cine l-a postat pe site-ul SGG.

Ministrul muncii, Ioan Botiş, a explicat că sunt patru variante posibile de plată a contribuţiilor sociale pentru cei plătiţi cu drepturi de autor.

"În cazul unui salariat care primeşte salariu în mod constant, dar realizează ocazional şi venituri din drepturi de autor, acesta nu plăteşte contribuţii sociale. O altă situaţie e cea în care o persoană nu are contract de muncă şi realizează ocazional venituri din drepturi de autor pentru care va plăti anual contribuţii sociale având ca bază de calcul cinci salarii medii brute pe economie", a spus Botiş.

O altă situaţie e a celor care au o activitate desfăşurată pe drepturi de autor cu regularitate şi repetitiv, dar şi salariu, caz în care va plăti contribuţii lunar având ca bază cele 5 salarii medii brute pe economie.

Al patrulea caz se referă la cei care primesc lunar exclusiv venituri din drepturi de autor pentru care vor trebui să plătească lunar contribuţii sociale.

PFA-urile, în coadă de peşte

Referitor la PFA, ministrul finanţelor nu a reuşit să spună clar cum vor fi impozitate. El a explicat doar că acestea obţin două categorii de venituri - din drepturi de autor, pentru care se vor aplica OUG 58/2010 şi alte venituri, pentru care se va aplica legislaţia anterioară.

NOI ANGAJAMENTE

Scrisoarea către FMI are avizul guvernului

Disponibilizări şi impozite mai mari dacă nu se reuşeşte încadrarea în deficitul bugetar. La asta s-au angajat ieri guvernaţii, după ce au avizat scrisoarea suplimentară de intenţie cu Fondul Monetar Internaţional.

"Astăzi s-a aprobat semnarea documentului. Sunt şi două condiţii legate de arierate, care se ridică la 1,95 miliarde lei, şi de aprobarea legii pensiilor. Din arierate am plătit un miliard de lei şi urmează ca Ministerul Sănătăţii şi cel al Finanţelor să rezolve diferenţa. Avem banii să plătim", a spus şeful Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu.

Ne puteți urmări și pe Google News