Admitere în magistratură: Un singur candidat din Cluj a fost admis la proba teoretică
- Adam Popescu
- 7 septembrie 2010, 14:08
La examenul de intrare în magistratură organizat de Institutul Naţional al Magistraturii (INM), un singur candidat dintre absolvenţii celor trei Facultăţi de Drept din Cluj-Napoca a reuşit să treacă de proba teoretică.
Este vorba despre un tânăr de 25 de ani, din Cluj-Napoca, provenind dintr-o familie modestă, care a absolvit în urmă cu doi ani cursurile Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii "Babeş-Bolyai".
A reuşit la a doua încercare
"Anul trecut am picat aproape sub linie. De atunci învăţ întruna, uneori şi opt ore pe zi. Acum m-am clasat pe locul 38, dar mai urmează probele de logică şi de interviu şi sper să fiu admis. Anul acesta mă aşteptam să fie un examen foarte greu, dar a fost şi mai dificil decât mă aşteptam. Mi s-a părut cel mai greu examen din istorie", povesteşte Marius Felecan.
Testul-grilă pentru intrarea în magistratură cuprindea 100 de întrebări, iar pentru a fi declarat admis era nevoie de minimum 70 de puncte, adică un răspuns corect la 70 dintre întrebările din Codul Civil şi Penal.
"Am avut alături familia şi vreau să le mulţumesc. Mama mi-a zis că mă susţine cu tot ceea ce este nevoie şi mi-a zis să stau să învăţ şi să nu mă duc la muncă pe bani puţini. Aşa am făcut şi acum. Scopul meu a fost să ajung magistrat, iar pentru asta m-am pregătit încontinuu. Nu am vrut să dau examen nici la baroul de avocatură", a mai adăugat tânărul.
Pentru prietenii lui Marius, ideea că acesta învaţă non-stop era cel puţin un lucru ciudat. "Îmi ziceau să merg la fotbal cu ei, şi când le ziceam că stau să învăţ îi pufnea râsul. Pentru oameni, ideea de a sta şi de a învăţa este ca şi când nu ai face nimic", mai adaugă Marius Felecan.
Vrea să ajungă procuror
Marius Felecan a absolvit Liceul de Informatică din Cluj-Napoca, iar după liceu a dat examen la Facultatea de Drept din cadrul Universităţii "Babeş-Bolyai", pe care a absolvit-o cu o medie mică.
Tânărul provine dintr-o familie modestă, mama fiind bucătăreasă la Spitalul de Copii, şi tatăl, mecanic auto, pensionar. Timp de doi ani, tânărul a fost susţinut financiar de părinţii lui, care aveau o singură dorinţă, aceea de a-şi vedea băiatul să ajungă magistrat.
"Nu are nicio legătură media cu şcoala. Mulţi colegi mi-au zis că mă ştiau că nu învăţ bine, dar nu are nicio legătură media cu care termini facultatea cu ceea ce înveţi. Am început facultatea cu ideea de a deveni avocat, dar ca avocat trebuie să îi aperi şi pe cei care încalcă legea. Mi se pare imoral să iei bani de la un violator, să zicem. Acum am luat examenul pentru procurori. Vreau să mă fac procuror pentru că nu îmi plac trişorii şi îmi place să îi las pe infractori fără argumente. Consider că mi se potriveşte cel mai bine pentru felul meu de a fi", mai spune Marius Felecan.
Felecan se autocaracterizează ca fiind un tânăr corect şi cinstit: "Cred că aceste două virtuţi mi se potrivesc cel mai bine şi cred că un procuror aşa trebuie să fie."
"Rezultate catastrofale"
Pe de altă parte, au trecut de proba teoretică doar 72 din cei 3.400 de candidaţi care s-au înscris pentru a ocupa unul din cele 200 de posturi scoase la concurs.
"În urma rezultatelor catastrofale înregistrate la examenul de intrare în magistratură, am solicitat INM să întocmească un raport, în care să explice cauzele care au dus la aceste rezultate", ne-a declarat Carmen Georgiţă, de la Biroul de presă al Consiliului Superior al Magistraturii.
"Anul trecut am picat aproape sub linie. Acum m-am clasat pe locul 38. Mă aşteptam să fie un examen foarte greu, dar a fost şi mai dificil decât mă aşteptam." MARIUS FELECAN, absolvent de Drept
72 din cei 3.400 de candidaţi înscrişi la examenul de intrare în magistratură au reuşit să treacă de proba teoretică