Cum să descifrezi ce ştie să facă un telefon mobil
- Adam Popescu
- 5 septembrie 2010, 00:23
Viteza de navigare pe internet, ecranul şi sunetul sunt o parte dintre cele mai importante caracteristici la care trebuie să fii atent atunci când îţi alegi un mobil.
Pentru cei care nu sunt la curent cu noile tehnologii, spe cificaţiile tehnice s-ar putea să-i pună în mare dificultate atunci când vor să-şi schim be telefonul mobil. Afişaj TFT, 3G, HSDPA sunt o parte dintre dotările sau serviciile la care trebuie să fii foarte atent atunci când faci alegerea. Cele mai importante evoluţii sunt la partea de transfer de date, marii pro ducători de telefoane mobile punând un mare accent pe necesitatea cli en ţilor de internet.
Display-ul telefonului mo bil a cunoscut şi el mo dificări. Culorile sunt mult mai vii, mai luminoase şi se tes tează ecrane care să consume puţină energie.
-
3G
Permite o bună conectare la internet. Este o bandă de distribuţie cu o rată de transfer a datelor de până la 2,4 Mb/s. Sunt incluse textul, vocea, video, multimedia. Cu această inovaţie a fost implementat şi apelul video pe telefonul mobil.
-
HSDPA
Se bazează pe tehnologia 3G, diferenţa este că are o viteză de transfer a datelor mai mare - 7,2 Mb/s (necesar pentru a vedea live în condiţii optime un program TV direct de pe pagina de internet).
-
Afişaj TFT/STN
Prima tehnologie, cea mai întâlnită în prezent, consumă mai multă energie, însă afişează culori mai vii şi permite o mai bună vizualizare la lumina soarelui. A doua consumă mai puţin, iar contrastul culorilor şi luminozitatea sunt mai slabe. O altă tehnologie, care intră în concurenţă cu TFT, este AMOLED, folosită mai mult pe telefoanele Samsung şi o parte dintre modelele HTC.
-
AAC
un standard audio care poate înlocui MP3-ul. Oferă o calitate a sunetului mult mai bună, foloseşte o fracţiune din lăţimea de bandă a MP3-ului, iar asta înseamnă că fişierele au o dimensiune mai mică.
-
WLAN
Oferă posibilitatea de a te conecta fără fir la internet şi să te poţi deplasa într-o zonă mare de acoperire. De exemplu, dacă în parc sau în restaurantul în care te afli sunt montate "hot spot-uri" (dispozitive care oferă acces la internet), poţi naviga gratuit pe net.
-
WiFi
Îţi permite să te conectezi la o reţea sau la internet când te afli în apropierea unui hotspot. Aceste reţele au o arie limitată de acoperire, în medie cam 45 de metri într-o clădire şi în jur de 90 metri în afara ei. Primul standard acceptat - 802.11b, are un transfer de până la 11 Mb/s, iar 802.11g poate ajunge până la maximum 54 Mb/s.
-
WAP
Special creat pentru dispozitive mobile. Permite navigarea mult mai rapidă pe internet datorită faptului că afişează doar textul site-ului fără fotografii.
-
Bluetooth
Îţi permite conectarea cu un alt aparat aflat la o distanţă între 10 şi 100 de metri. Tehnologia permite transferul de date între cele două dispozitive. Pe majoritatea telefoanelor există versiunea 2.0, care are o viteză de transmisie a datelor de 2,1 Mb/s. Mai exact, poţi transfera gratuit, de pe un telefon pe altul, fotografii, agenda telefonică, documente scrise sau filmuleţe.
-
Megapixelii
Cu cât numărul este mai mare, cu atât imaginea fotografiată este mai clară. Calitatea imaginii creşte odată cu numărul de pixeli afişat (ex: 3MP, 5MP, 8MP etc.).
-
JAVA
Permite descărcarea unor aplicaţii pe telefonul tău. Sunt minisofturi care îţi permit accesul la ştiri, jocuri, agende, hărţi şi multe alte aplicaţii pentru internet. Odată instalat JAVA, telefonul tău devine un instrument cu mai multe utilităţi. De exemplu, o anumită aplicaţie îţi poate oferi ştirile sportive, prognoza meteo sau informaţiile despre cursul valutar.
-
GPRS
Serviciu de transfer de date care ajunge la viteze de până la 60 Kbps şi un consum redus al bateriei. În condiţiile actuale, e o tehnologie depăşită, viteza este mică şi pentru simpla navigare pe internet.
-
EDGE
O tehnologie mai avansată decât GPRS care oferă o rată de transfer de date de până la 1Mb/s.
-
Zoom digital
Nu e foarte folositor şi nu contează cât de mare e valoarea (4x, 12x etc.). Mai exact, acesta poate face ceea ce se poate realiza într-un banal program de editare foto. E acelaşi lucru dacă măreşti pe un detaliu din poză pe computer sau pe camera foto, prin intermediul zoomului digital. În plus, calitatea imaginii are de suferit.
-
Memoria RAM
Cu cât valoarea este mai mare, cu atât viteza de funcţionare a programelor şi aplicaţiilor din telefon mobil va fi mai bună. Fiecare software are nevoie de memorie RAM pentru a funcţiona.
-
Memoria ROM
Capacitatea proprie de stocare a telefonului. Spre exemplu, dacă un telefon are o memorie ROM de 8GB înseamnă că putem încărca în jur de 10 filme şi în jur de 200 MP3-uri.
EXEMPLU
Comparaţie între două mobile
Am comparat un Nokia X6 şi un LG GT540. Dacă primul suportă HSDPA de 3,6 MB/s, LG se mişcă mai repede pe internet cu o viteză de 7,2 MB/s. Nokia are memorie internă de 16 GB, adică încap vreo 20 de filme, LG are doar 130 MB, cât 15 fişiere MP3, şi are nevoie de un card suplimentar. Diferenţe sunt şi la fotografii, Nokia - 5 MP, LG - 3.15 MP. În ceea ce priveşte memoria RAM, cu 256 MB, LG întrece telefonul Nokia - 128 MB.