Dificultăţile de mers trebuie tratate din primii ani de viaţă

Dificultăţile de mers trebuie tratate din primii ani de viaţă

Afecţiunile care îngreunează mersul micuţilor necesită tratament cât mai repede. Ghetele speciale pot fi luate prin casele de asigurări, însă procedurile pot fi greoaie.

Problemele de mers ale copiilor se manifestă în general în jurul vârstei de un an, însă diformităţile pot fi observate încă de la naştere.

"Începând de la 7-8 luni, copiii încep să facă primii paşi. Părinţii pot observa faptul că micuţii nu se sprijină corect cu piciorul pe sol, că ţin partea anterioară a piciorului mai înăuntru sau calcă cu piciorul în afară", explică prof. dr. Gheorghe Burnei, medic primar ortoped la Spitalul "Marie Curie" din Bucureşti.

Ghetele ortopedice care pot ajuta la remedierea problemelor de mers pot fi luate şi prin casele de asigurări, pe baza unui dosar.

  • De regulă, sub îndrumarea medicilor, diformităţile de mers se corectează în proporţie de 80% până la 5 ani şi de 90% până la 9 ani.
  • Numai un caz din zece ajunge la operaţie.
  • Operaţiile se recomandă între 6 şi 9 ani.

Piciorul valg, cea mai frecventă diformitate

Ioachim are 2 ani, iar Anastasia 9 luni. Amândoi au un deficit de mers, denumit ştiinţific picior plat valg.

"Am descoperit problema mergând la medic, la control, noi observând că băiatul nu calcă bine pe sol. Am făcut masaj acasă, am mers la kinetoterapeut, dar nu s-au văzut îmbunătăţiri. A purtat atele, iar acum are ghete pe care le poartă mereu, mai puţin când doarme. La fetiţă e mai puţin grav, dar ni s-a recomandat să-i facem masaj câte o oră pe zi la fiecare picior, în reprize de 10 minute", povesteşte mama celor doi copii.

Piciorulul valg este cea mai frecventă diformitate la acest nivel care afectează copiii.

"Micuţii cu picior valg calcă pe marginea internă a picioarelor şi adesea bolta plantară (scobitura tălpii), chiar dacă e normală, pare a nu fi prezentă", explică medicul ortoped Gheorghe Burnei. În acest caz, se recomandă folosirea de atele amovibile, care se poartă de regulă atunci când copilul doarme.

În afară de aceste atele, micuţilor trebuie să li se facă masaj de 5-6 ori pe zi a câte 10-15 minute.

"Susţinerea unei terapii kinetice are efect benefic şi trebuie făcută iniţial de kinetoterapeuţi şi ulterior de părinţi. În timpul mersului, copiii vor purta ghete ortopedice din material ce se pliază bine pe picior astfel încât să le menţină glezna în poziţie normală. Ghetele trebuie să conţină branţuri cu înălţime 0,2 extern şi 0,8 intern", detaliază ortopedul Gheorghe Burnei.

Tratament cu înot şi balet

O altă diformitate întâlnită la micuţi este piciorul în var (copilul nu sprijină corect talpa pe sol când merge).

"La un an, copiii cu picior în var necesită un masaj susţinut în loja muşchilor fibulari (partea laterală a gambei), orteze (încălţăminte specială) pe care să le poarte în timpul somnului sau numai noaptea, iar în timpul mersului, ghete ortopedice", recomandă specialistul.

Aşa-numita anteversie a colului femural (extremitatea femurului este plasată mai în faţă) poate fi o problemă de sine stătătoare sau o diformitate după o displazie de dezvoltare a şoldului. Problema se tratează cu ghete ortopedice, dar şi prin înot, balet, karate, alergări.

"De la 7-8 luni, copiii încep să facă primii paşi. E momentul în care părinţii pot observa la micuţi faptul că nu se sprijină corect cu piciorul pe sol." PROF. DR. GHEORGHE BURNEI, medic primar ortopedie pediatrică

90% sunt şansele ca o diformitate de mers la un copil să se corecteze până la vârsta de 9 ani, în condiţiile în care face tratament sub îndrumarea unui medic specialist

PROCEDURĂ

Cum se pot obţine ghete ortopedice prin asigurările de sănătate

Durata de aprobare a unui dosar prin care se solicită ghete ortopedice pentru un copil e, în medie, de două săptămâni la Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti. Părinţii pot aştepta aprobarea dosarului şi achiziţionează ulterior ghetele sau le pot cumpăra ei şi cer apoi bani de la asigurări. Casa compensează între 219 şi 307 lei.

Dacă părinţii doresc un model de ghete al cărui preţ e mai mare decât cel de referinţă decontat de asigurări, ei achită diferenţa.

"Am dat pe ghete 400 de lei, din care casa ne-a decontat 275 de lei, după trei luni de când am depus dosarul", spune Cristea A., mama lui Ioachim, care a ales să cumpere cu banii jos ghetuţele.

Dosarul care se depune trebuie să conţină:

  • copie după certificatul de naştere al copilul sau după buletin,
  • copie după actul de identitate al unuia dintre părinţi,
  • recomandare pentru dispozitivul medical de la un medic specialist, în contract cu asigurările.

Ne puteți urmări și pe Google News