Imperiul lui Vîntu se năruie ca un castel de nisip

Imperiul lui Vîntu se năruie ca un castel de nisip

Grupul Realitatea-Caţavencu a fost scos la vânzare, pe bucăţi, de Sorin Ovidiu Vîntu, acesta intenţionând să-şi păstreze în portofoliu doar postul de televiziune Realitatea TV.

Imperiul media alimentat din conturile lui Sorin Ovidiu Vîntu s-ar putea fărâmiţa. Grupul care, în perioada de apogeu, reunea două televiziuni, trei posturi de radio şi peste zece publicaţii a pus pe uşă anunţul "de vânzare". În plus, se preconizează un exod al angajaţilor de la Realitatea-Caţavencu către trustul concurent, Intact, patronat de Dan Voiculescu.

Cea mai elocventă declaraţie despre planurile "părintelui FNI" în domeniul mass-media a fost făcută chiar de el. "Momentan sunt blocate proiectele media", a declarat SOV pentru adevărul.ro.

Doar televiziunea scapă

Surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul au declarat pentru EVZ că magnatul, prin vocea membrilor Consiliului de Administraţie (CA) al Realitatea- Caţavencu, i-a îndemnat pe subalternii săi care fac parte din conducerea trustului să-şi caute noi finanţatori.

"Vîntu mai vrea să păsteze doar Realitatea TV, în rest nu-l mai interesează nimic. Are foarte mari probleme cu banii şi una dintre mişcări e să mute toate «găurile» prin care pierdea bani pe firme pe care să le vândă apoi foştilor asociaţi, gen Buşcu, Vulpe sau Mihaiu", precizează sursele EVZ.

Sorin Freciu, preşedintele Consiliului de Administraţie al trustului, a confirmat existenţa unor discuţii pentru găsirea unor colaboratori dispuşi să preia o parte din operaţiunile grupului, dar susţine că postul Realitatea TV nu e vizat de această strategie.

"Au avut loc mai multe discuţii cu boardul de conducere al grupului în care a fost tratată ipoteza unei externalizări a anumitor produse. Aşa cum s-a întâmplat la Money Channel, unde am găsit nişte investitori dispuşi să preia şi să consolideze postul, aşa e de dorit să se întâmple şi cu o parte din celelalte produse. Divizia on-line e cea care a demarat discuţiile în acest sens. Ferite de această strategie sunt portalurile realitatea.net şi money.ro plus Realitatea TV", a explicat Freciu.

Omul de încredere al lui SOV a ţinut să sublinieze că postul de televiziune nu-şi va schimba nici patronatul, nici conducerea şi va continua să emită indiferent de evoluţia celorlalte produse din trust.

De la un mogul la altul

Impasul financiar în care se află companiile lui SOV are ca efect nu numai dezintegrarea trustului Realitatea-Caţavencu, ci şi un exod al angajaţilor, care nu şi-au mai primit salariile de o lună şi jumătate. Cea mai vulnerabilă zonă: divizia on-line, condusă de Dragoş Stanca.

"În curând, o mare parte dintre oamenii de la F5 vor pleca la Intact. Creierul acestei mutări este Codruţ Sereş, care pune la cale lansarea unui proiect on-line grandios. Dragoş Stanca e cel mai potrivit să pună în aplicare acest proiect şi o să ia după el mai mulţi oameni", susţin surse EVZ.

Contactat telefonic, Dragoş Stanca a declarat că este străin de aceste ipoteze şi că nu va părăsi corabia lui SOV.

"E vorba de un gest previzibil. Încă din perioada campaniei electorale, între Robert Turcescu şi patronat s-a adâncit o prăpastie." ION CRISTOIU, Ziarist

UN ŞEF DIN TRUST

"Purtăm discuţii pentru vânzare"

Noua strategie impusă la Realitatea-Caţavencu, tradusă prin îndemnul de a găsi persoane dispuse să pompeze bani în produsele trustului, a fost descrisă de Dragoş Stanca drept secretul succesului. Concluzia lui: nimic nu se pierde, totul se transformă.

"Consiliul de Administraţie, care ia toate deciziile privind strategiile de dezvoltare ale grupului, a dat mandat managerilor fiecărei divizii să caute şi să dezvolte relaţii cu potenţiali parteneri. În afară de partea de conţinut, care va rămâne în Realitatea-Caţavencu, atât vânzările, cât şi partea de proiecte noi şi investiţii în on-line sunt gândite pentru a fi vândute. Aşa se fac banii în zona de new-business. Creşti un produs de care alţii au nevoie şi vor să-l cumpere. Fie că sunt dispuşi să încheiem un parteneriat, fie că vor să preia integral produsele dezvoltate de noi - zona de servicii, vânzări, proiecte în on-line, organizări de evenimente - noi suntem deschişi la colaborări", a mărturisit Stanca.

Întrebat dacă aceeaşi traiectorie o vor avea şi televiziunile şi radiourile din trust, el s-a ferit să dea detalii: "Ce se întâmplă cu zona de TV sau cu cea de radio eu nu pot să vă spun pentru că nu e bucătăria mea, dar la on-line e adevărat şi firesc să purtăm discuţii despre eventuale vânzări".

PLECAREA LUI ROBERT TURCESCU

Cristoiu: e moarte curată ce se întâmplă la moguli

Pentru oamenii din breaslă, plecarea lui Robert Turcescu de la Realitatea TV nu înseamnă nimic. E doar un gest firesc, aşteptat, care pune pe tapet un adevăr şoptit: presa a renunţat de mult la neutralitate. Şi oamenii au început să plece.

Întrebat care e impactul pe care decizia lui Turcescu o are asupra capitalului de imagine al trustului patronat de Sorin Ovidiu Vîntu, analistul Iulian Comănescu scoate din discuţie orice amploare a gestului: "Demisia lui Robert Turcescu nu prea mai are impact nici măcar asupra imaginii lui Robert Turcescu, fiindcă acesta ar fi trebuit eventual să şi-o depună undeva, anul trecut, la campania pentru prezidenţiale. Cam pe când a fost clar că Realitatea TV renunţă la neutralitate şi a te asocia cu această televiziune înseamnă să te aliniezi politic, cu conotaţiile pe care preşedintele Băsescu, parţial justificat, a insistat să le dea fenomenului".

Ziaristul Ion Cristoiu caută explicaţiile gestului fostului realizator al emisiunii "100%" în acelaşi loc – partizanatul politic pe care presa îl practică deşănţat. "E vorba de un gest previzibil. Încă din perioada campaniei electorale, între Turcescu şi patronat s-a adâncit o prăpastie, el fiind printre puţinii jurnalişti de la Realitatea TV care nu s-au grăbit să asculte comenzile patronatului. Mă întreb nu ca ziarist, ci ca om, dacă nu li s-a acrit celor de la Realitatea TV să vorbească despre Traian Băsescu şi Elena Udrea. Este moarte curată pentru orice om ce se întâmpă în trusturile lui Vîntu şi Voiculescu", mărturiseşte Cristoiu.

El susţine că eventualele bocitoare nu au de ce să-l ia în vizor pe demisionar. "Pentru omul care le-a dat politicienilor bile negre se va găsi mereu un loc de muncă". Şi încheie cu un avertisment pentru cei rămaşi la RTV: "În anii ’80, pe holurile de la Scânteia umbla un fost ziarist din anii ’50, care înnebunise şi din cauza asta urla «Jos imperialismul angloamerican! ». Dacă o ţin tot aşa, or să ajungă şi ziariştii ăştia să strige «Jos Băsescu!»"

Ne puteți urmări și pe Google News