10 semne că ai PC-ul virusat

10 semne că ai PC-ul virusat

O companie din IT care dezvoltă soluţii antimalware a scos un ghid pentru cei care au calculatorul bolnav.

Panda Security, companie creatoare de sisteme de securitate IT, a lansat un ghid cu cele mai răspândite semne de infectare ale calculatorului.

Pe primul loc, conform topului, e "computerul vorbeşte cu mine". Acest lucru se întâmplă atunci când pe ecran apar tot felul de ferestre "pop-up" şi mesaje publicitare.

"Calculatorul, deşi e unul bun, funcţionează foarte încet" e al doilea semn. În cazul în care s-a produs infectarea cu un virus, vierme sau troian, acestea pot consuma resursele calculatorului, astfel că PC-ul funcţionează mai greu decât de obicei.

Aplicaţii care nu pornesc. De câte ori aţi încercat să porniţi o aplicaţie din meniul start sau de pe desktop şi nimic nu se întâmplă - e un alt indiciu. Uneori se deschide chiar un alt program.

Internetul merge greu sau nu te poţi conecta, dacă afecţiunea nu e cauzată de altă problemă, sau odată conectat ţi se deschid pe ecran pagini web nesolicitate, sunt alte două simptome.

"Unde sunt fişierele mele"

Dispariţia anumitor fişiere reprezintă un semn de îngrijorare. Anumite atacuri sunt făcute special pentru criptarea sau ştergerea unor fişiere şi chiar mutarea documentelor în alt loc.

O altă acţiune tipică a ameninţărilor de pe internet e dezactivarea sistemelor de securitate (antivirus, firewall etc.) instalate pe calculator. Dacă un singur program s-ar opri, poate că ar fi vorba de o eroare de software, dar dacă toate componentele de securitate s-ar dezactiva, aveţi cu siguranţă computerul infectat, spun cei de la Panda.

"PC-ul meu vorbeşte în altă limbă", se întâmplă atunci când limba anumitor aplicaţii se schimbă sau insecte ciudate încep să "mănânce ecranul". Ultimele două indicii din ghid se referă la lipsa unor fişiere pentru a rula jocuri sau programe şi la trimiterea de e-mailuri fără să ştiţi.

Ce e de făcut în aceste situaţii

În toate scenariile prezentate mai sus sau dacă aveţi cea mai mică bănuială ca aveţi computerul infectat, Panda Security recomandă să căutaţi aplicaţii de securitate alternative la cele pe care le aveţi instalate (dacă aveţi).

Mai toate marile companii care creează soluţii de securitate IT au versiuni gratuite de programe care vă pot ajuta să vă verificaţi PC-ul.

Ne puteți urmări și pe Google News