Ce asigurare de sănătate alegi pentru concediu

Ce asigurare de sănătate alegi pentru concediu

Cardul pentru asiguraţi acoperă servicii doar în clinici de stat din UE. Asigurările private pot fi scumpe, dar asigură inclusiv repatrierea în caz de deces.

Pentru eventuale probleme medicale pe care aţi putea să le aveţi în vacanţă există două soluţii ca să plătiţi cât mai puţin: fie cereţi eliberearea unui card de asigurat dacă contribuiţi la fondul de asigurări, fie vă încheiaţi o poliţă privată înainte de plecare.

Cardul este gratuit, valabil doar în spaţiul comunitar, însă pentru a beneficia de el aveţi de parcurs multe proceduri birocratice. Asigurările private acoperă servicii de 50.000 de euro în ţările europene şi de 25.000 de euro în restul lumii, pentru persoane sub 65 de ani. Peste această vârstă, sumele acoperite scad, ajungând şi la 5.000 de euro.

Cardul de asigurat e gratuit, dar poate fi nevoie de coplată

Cardul de asigurat de sănătate se obţine gratuit de la casele judeţene de asigurări, atât pentru adulţi cât şi pentru copii, însă este valabil numai în ţările membre UE.

În 2009, CASMB, casa cu cei mai mulţi asiguraţi din ţară, a eliberat peste 12.000 de carduri, iar până la 31 iulie 2010 aproape 9.500, lunile de vârf fiind aprilie, iunie şi iulie. "Cei care doresc un astfel de card trebuie să facă dovada calităţii de asigurat, cu adeverinţa de asigurat sau adeverinţa de salariat. Prima se obţine chiar de la casa de asigurări pentru persoanele fizice nesalariate, cea dea doua se ia de la angajator, însă trebuie completată după modelul ce poate fi descărcat de pe site-ul caselor de asigurări", afirmă Cristina Călinoiu, purtător de cuvânt al Casei de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti.

Pe lângă adeverinţă şi cerere mai este nevoie de copie după actul de identitate, iar în cazul copiilor este nevoie doar de copie după certificatul de naştere sau actul de identitate. Cardul este trimis acasă prin curier în termen de şapte zile lucrătoare de la data depunerii actelor, iar dacă vă grăbiţi, puteţi solicita un certificat provizoriu de înlocuire a cardului care va fi eliberat în 24 de ore.

Cu ajutorul acestui card beneficiaţi de servicii, cum ar fi urgenţele medico-chirurgicale.

Chiar dacă aveţi card, trebuei să aveţi şi ceva euro în buzunar, pentru eventuale coplăţi cerute de spitalele de stat unde vă prezentaţi. "Unitatea medicală care a acordat serviciile medicale trimite factura către casa de asigurări de sănătate, care face decontul", spune Cristina Călinoiu.

Costul asigurării depinde de vârstă, destinaţie, perioadă

În ceea ce priveşte asigurările private, suma pe care o veţi plăti se stabileşte în funcţie de perioada în care călătoriţi, vârstă şi destinaţie. "Preţurile variază după numărul de zile, ţara aleasă şi vârsta beneficiarului. Pentru persoanele mai în vârstă sunt mai scumpe pentru că şi riscurile sunt mai mari", explică Mihai Sefciuc, directorul agenţiei de asigurări Astra Călugăreni.

Astfel, pentru persoanele de peste 60 de ani preţurile se majorează cu 50%, iar vârsta maximă este de 70 sau 80 de ani, în funcţie de firma pe care o alegeţi. "Între 60 şi 65 de ani, preţul unei asigurări de sănătate este de două ori mai mare, iar între 65 şi 70 de ani chiar de trei ori", explică directorul agenţiei Astra Călugăreni.

Pentru cei mai tineri, care merg pentru perioade scurte, costurile sunt mult mai mici. Spre exemplu, o asigurare privată de trei zile la Paris, pentru o persoană de 30 de ani, costă 18 lei.

În banii plătiţi asiguratorilor privaţi e inclus şi un serviciu în plus: repatriere în caz de deces.

"Între 60 şi 65 de ani, preţul unei asigurări este de două ori mai mare, iar între 65 şi 70 de ani chiar de trei ori.", MIHAI SEFCIUC, directorul agenţiei Astra Călugăreni

REGULILE ASIGURĂRILOR PRIVATE

Anunţaţi că aveţi nevoie de servicii medicale

Ca să nu aveţi surprize şi să nu primiţi niciun ban, în cazul în care aveţi nevoie de asistenţă medicală şi aveţi asigurare privată, trebuie să sunaţi la numărul înscris pe poliţă.

Numărul aparţine unei companii care asigură asistenţă medicală internaţională. Trebuie să le spuneţi ce aţi păţit şi veţi primi instrucţiuni în funcţie de destinaţie, în acel moment deschizându-se dosar de daună.

"Turiştii pot beneficia de orice servicii medicale au nevoie la destinaţie (dacă şi-au luxat piciorul, şi-au rupt o mână, au răcit), mai puţin de tratament pentru bolile preexistente", explică Alexandra Blănaru, director asigurări City Insurance. Reprezentanţii firmelor de asigurări susţin că turistul nu trebuie să plătească nimic din buzunar când merg la unitatea medicală, ci doar să confirme plata poliţei.

Ne puteți urmări și pe Google News