Cum l-au primit ţara, Boc şi Chiliman pe proaspătul român Vitalie
- Adam Popescu
- 6 august 2010, 08:02
"E mai rău ca în Africa, deşi noi suntem în UE". Azi-dimineaţă, un tată semifericit suna revoltat în redacţia Evenimentului Zilei şi ne spunea că nu îşi poate externa soţia deoarece Primăria Sectorului 1 din Bucureşti nu îi eliberează certificatul de naştere al copilului. Într-un final, am aflat că de vină nu este primăria, ci "guvernul Boc".
"Eram vreo 30 de oameni, stăteam în faţa intrării. Şi era un cetăţean, în tricou, care ne dădea la o parte", spune Rainald Hornung. Soţia sa a născut ieri la Spitalul Elias, iar omul a venit astăzi la Direcţia Stare Civilă a Primăriei Sectorului 1 pentru a scoate certificatul de naştere. Fără el, nu îşi poate externa soţia.
"Mi s-a zis că nu eliberează niciun act până luni. Păi eu ce fac, stau cu soţia în spital până atunci?", se întreabă bărbatul. "De ce mai plătim taxe, domnule?"
Când mergem la Direcţia Stare Civilă, dăm peste omul în tricou, care încearcă să ne explice situaţia. Numai că lumea bate nervos în geamul uşii pe care o ţine închisă cu cheia. Unii vor certificate de naştere, alţii de căsătorie, alţii "o informaţie", câţiva o copie. Numai cei care au nevoie de certificate de deces sunt primiţi.
Omul le deschide şi îi anunţă din uşă că astăzi se dă examen pentru funcţionarii publici, trimiţându-le privirea spre un anunţ de pe uşă. Acesta anunţă că joi, 5 august, funcţionarii publici sunt supuşi unei testări. "Vor să reducă (n.r. personalul) la jumătate", explică omul în tricou.
Dacă pentru cei din Bucureşti situaţia este doar gravă - "De ce mai plătim taxe, domnule?", se răsteşte la omul în tricou Anda, care venise pentru o copie a unui certificat de deces - pentru Vitalie Stasi este revoltătoare. Ziua pierdută a lui Vitalie "Am depus jurământul la Chişinău şi am venit aici să iau certificatul de naştere", spune Vitalie, însoţit la Bucureşti de un prieten venit tocmai din Cluj. Vitalie rămâne mut în faţa veştii, venise la Bucureşti tocmai pentru că taxa de eliberare a unui certificat este mult mai ieftină decât cea din Republica Moldova. "Acolo dau 150-160 de euro, cam aşa. Aici e până într-un milion", spune el.
Prietenul său din Cluj pune o singură întrebare, legată de anunţul de pe uşă: "Anunţul ăsta se găseşte şi în altă parte, sau doar aici pe uşă?", întreabă el. El spune că nici el, din Cluj, nici Vitalie, din Chişinău, nu aveau de unde să ştie că astăzi e închis. Primăria nu a anunţat nimic pe site: dacă te uiţi şi acum, găseşti că joi e program de la 9 la 15:30.
Vin alţii, cu alte întrebări, iar Vitalie Stasi şi prietenul lui pleacă. "Nu am unde să stau în Bucureşti, cred că nici mâine nu o să se lucreze. E o zi pierdută!", spune Vitalie. "Nici o reclamaţie nu pot să fac!"
Singurii primiţi au fost doi soţi care au eliberat un certificat de deces pentru o rudă care a murit zilele trecute. În rest, oamenii au venit şi au plecat fără niciun răspuns. Anda sună la biroul primarului Andrei Chiliman, sună la reclamaţii, dar nu i se dau alte numere unde ar trebui să sune sau nu i se răspunde deloc.
"Nici o reclamaţie nu pot să fac!", îşi dă seama femeia. Venise pentru copia unui certificat de deces. Pe uşă scrie că, pentru certificate de deces, se poate intra. Dar omul în tricou îi explică clar: "numai pentru urgenţe, să fi murit omul astăzi, nu înţelegeţi". Femeia îl pune pe omul în tricou să citească anunţul, pe care nu scrie nicăieri cuvântul "urgenţe". "Ce, n-aţi făcut clasa a II-a?", întreabă ea răutăcios.
Două femei care stau pe o bancă din apropiere spun că lumea nu înţelege nimic. "Dacă dau examen, e normal să fie închis. E pâinea lor în joc. Trebuie şi noi să înţelegem. În plus, scrie pe uşă că e închis". Mai devreme, Vitalie spusese că el nu avea cum să vadă uşa din casa sa din Chişinău. Le povestim doamnelor despre cazul lui, răspunsul întârzie, dar una dintre femei, "fostă directoare de bancă", găseşte replica: "De unde aţi spus că e? Din Moldova? Nu-mi spuneţi mie de moldoveni, de basarabeni, nimic nu le convine".
Omul în tricou se chinuie să explice situaţia aparte de la Sectorul 1. Deşi eliberează acte pentru cei 400.000 de locuitori ai sectorului, Direcţia Stare Civilă răspunde şi de actele românilor din străinătate. "Eşti cetăţean moldovean şi ai şi cetăţenia română, vii aici să ţi se schimbe certificatul. Eşti bucureştean şi te-ai căsătorit în Italia, de aici îţi iei actul. Ţi-a murit cineva în Spania, tot de aici iei". Oamenii - "victime ale deciziei guvernului Boc"
Omul în tricou spunea adevărul. "Aici se fac toate transcrierile de documente pentru românii din diaspora", explică purtătorul de cuvânt al primăriei Sectorului 1, Alexandru Ichim. Astfel, dacă eşti cetăţean moldovean şi proaspăt cetăţean român, nu contează că stai la Craiova, Târgu-Mureş sau Botoşani - tot de la Bucureşti îţi ridici documentele de cetăţean român.
Ichim spune că toţi oamenii care au aşteptat astăzi degeaba la uşa Direcţiei sunt "victime ale deciziei guvernului Boc". "Nu poţi să dai afară oameni dintr-o instituţie care şi aşa nu face faţă volumului de muncă", spune purtătorul de cuvânt. "În plus, aceste restrângeri, decise de ordonanţa 63, se fac fără niciun fel de explicaţii şi argumente", spune el.
"Ne cerem scuze oamenilor, dar nu este vina noastră: totul este o consecinţă a deciziei absurde a guvernului Boc", încheie el.