Cum plăteşti TVA zero la bere în staţiunile de pe litoral

Cum plăteşti TVA zero la bere în staţiunile de pe litoral

Pe litoralul românesc, bonurile fiscale sunt o raritate. În locul lor, turiştii primesc, eventual, "note de plată", documente nefiscale neevidenţiate în contabilitatea firmelor.

Comercianţii de pe litoral "uită" să elibereze bonuri fiscale, sub pretext că nu funcţionează casele de marcat. Sau le eliberează turiştilor aşa-zise "note de plată", ne evidenţiate în contabilitatea firmelor.

De cele mai multe ori, însă, la terasele de pe plajă, unde vânzarea se face pe bandă rulantă, vânzătorului nici nu-i trece prin cap să elibereze bon fiscal.

La Venus, "staţiune turistică de interes naţional", buticarii au descoperit o metodă şi mai ingenioasă ca să înşele vigilenţa fiscului sau a Gărzii Financiare Constanţa (oricum absente din zonă): vânzarea produselor "cu TVA zero".

Evaziunea fiscală masivă care se derulează pe litoralul românesc se face în două feluri. La magazinele unde vânzarea se face cu amănuntul, gen magazin alimentar, există case de marcat care emit bonuri fiscale, dar şi nişte imprimante fixate sub tejghea de unde cumpărătorul neatent primeşte un bon nefiscal potrivit căruia TVA plătită pentru produsul cumpărat este zero.

"Şi aşa nu decontaţi un suc"

Un turist din Iaşi, care a cumpărat patru cutii de bere, era foarte contrariat cum de la magazinul "Venus Star", din Venus, situat chiar pe strada principală, pe aşa-zisul bon fiscal primit, la rubrica TVA, era trecut 0.00 lei. "Fură, practic, tot de la noi. Oamenii ar trebui să ceară bonul fiscal, că la miliarde astfel de bonuri se adună bani mai mulţi şi la profesori, şi pentru medici", spune bărbatul, nemulţumit.

Reporterii EVZ au surprins-o pe vânzătoare dând comenzi fie ca bonul să iasă prin casa de marcat şi, astfel, să fie înregistrat fiscal, fie să iasă prin imprimanta de sub masă, tranzacţie necontabilizată fiscal, şi astfel să înregistreze profituri nefiscalizate pentru patronii acestui magazin.

Imprimanta de sub masă era conectată la casa de marcat. Printr-o simplă apăsare a unui buton, vânzătoare putea stabili dacă emite un bon "negru" sau un bon fiscal.

La întrebarea dacă aceste bonuri sunt fiscale, vânzătoare a răspuns sec: "Şi aşa nu aveţi ce face cu ele, că doar nu decontaţi un suc".

INVENTIVITATE

"Nota de plată", altă modalitate de evaziune fiscală

Sutele de restaurante de pe litoral practică la unison acelaşi "sport" al evaziunii fiscale. Turiştii care frecventează localurile de la malul mării primesc, în locul unei note finale care să fie contabilizată fiscal, o aşa-zisă notă de plată care, deşi are trecute TVA, ora şi data emiterii nu este un document fiscal.

De ce nu vede Garda Financiară ce văd ziariştii?

Surse din cadrul Gărzii Financiare susţin că, pe litoral, evaziunea fiscală ori nu se poate combate ori comisarii de la Constanţa sunt mână în mână cu afaceriştii locali.

"Dacă voi, ziariştii, aţi descoperit modul cum se fură, atunci comisarii de la Comisariatul Gărzii Financiare Constanţa de ce nu au putut descoperi acest lucru? Este clar ca lumina zilei că această notă de plată nu este un document fiscal. În mod normal, această notă de plată ar trebui însoţită de bonul fiscal, iar dacă acest lucru nu se întâmplă este clar evaziune fiscală. Patronul poate scoate câte note de plată vrea, iar la sfârşitul zilei în casa de marcat trece un sfert din cât a încasat. Să zicem că la un restaurant bun încasează 60.000 de lei la sfârşitul zilei, pe totalul casei de marcat se vor regăsi, probabil, 20.000 de lei", a declarat un oficial al Gărzii Financiare. În replică, reprezentanţii Gărzii Financiare Constanţa susţin că numai în săptămâna 23-31 iulie a fost suspendată activitatea a 43 de operatori economici de pe litoral şi s-au aplicat amenzi de 1,156 milioane de lei. „Controalele au avut în vedere fiscalizarea tuturor veniturilor, eliberarea bonului fiscal reprezentând o prioritate. Marea problemă este că, deşi sunt dotaţi cu aparat de marcat electronic fiscal, operatorii economici continuă să nu elibereze bonuri fiscale. Până la sfârşitul sezonului estival, comisarii Gărzii Financiare vor continua verificările”, a declarat comisarul Cristian Radu, şeful Gărzii Financiare Constanţa.

"Veniţi la Vamă şi vă trebuie bon fiscal..."

La ora actuală nu există niciun restaurant de pe litoral unde să se elibereze bon fiscal. Chiar şi la Vama Veche, "nota de plată" neînsoţită de bon fiscal este practicată la toate terasele sau restaurantele.

La terasa Lyana, reporterii EVZ au descoperit că ospătarul se enervează brusc când vine vorba despre bonul fiscal aferent notei de plată. "Veniţi în Vamă şi acum vă trebuie şi bon fiscal...", a spus, enervată, o tânără care se ocupa de servirea turiştilor.

După câteva comentarii inutile, tânăra respectivă a revenit şi cu bon fiscal şi, pe un ton mult mai amabil, ne-a dat asigurări că totul a fost o greşeală. "Greşeala" s-a repetat însă, după câteva zile, când, la aceeaşi terasă, nota de plată a venit tot fără bon fiscal.

Soluţie pentru Boc: "Daţi procent din confiscări Gărzii Financiare"

Legislaţia în vigoare pedepseşte cu amendă neemiterea bonurilor fiscale. Ordonanţa nr. 28/1999, care reglementează casele de marcat, prevede că neemiterea bonurilor fiscale se sancţi onează cu amendă de la 8.000 de lei la 40.000 de lei.

Totodată, sumele care sunt descoperite în plus peste totalul bonurilor fiscale emise în ziua respectivă sunt confiscate. Aceeaşi lege prevede că cei care ar trebui să constate şi să acţioneze pentru combaterea evaziunii fiscale sunt comisarii de la Garda Financiară şi inspectorii de specialitate din cadrul Ministerului Finanţelor.

Un alt comisar al Gărzii Financiare a declarat, sub protecţia anonimatului, că ar rezolva problema evaziunii fiscale pe litoral foarte repede. "Aş trimite câteva divizii de la mai multe secţii ale Gărzii Financiare din ţară pe litoral, iar comisarii, pe lângă salariu, să primească un procent net de 4-6 la sută din sumele confiscate. În acest mod, în termen foarte scurt, evaziunea fiscală ar fi redusă la un procent foarte mic", ne-a spus comisarul Gărzii.

Evaziunea fiscală de pe litoral e de 30%

Oficial, doar ministrul Elena Udrea a avut curaj să declare că evaziunea fiscală pe litoral depăşeşte orice limite, fiind estimată, în 2009, la 30 la sută din totalul încasărilor.

La rândul lui, premierul Emil Boc a declarat că, în România, nivelul evaziunii fiscale a ajuns la 26 de miliarde de euro.

Ne puteți urmări și pe Google News