Statuile de la Gardă

Statuile de la Gardă

Sunt plătiţi să nu mişte în front, nici pe caniculă, nici pe ger. Dau onorul şefilor de stat, dar nu merg niciodată la luptă.

Au ţinuta impecabilă. Mânuiesc arma ca nimeni altcineva. Sunt trăgători de primă mână. Uniforma lor e cu totul specială. Au ocazia să vadă oameni de stat celebri. Sunt cu toţii înalţi şi frumoşi. N-o să vezi crăcănaţi, saşii sau clapăugi.

Copiii se înghesuie să-i admire la paradă. N-au nicio şansă să ajungă pe vreun teatru de operaţiuni, unde luptă camarazii lor de ani buni. Nu au porecle fioroase ca "rechinii albi", "scorpionii roşii", "lupii negri".

Ei trebuie doar să bată pas de defilare. Să încremenească în poziţie de drepţi cu orele, pe caniculă sau ger, ca nişte statui, şi să dea onorul la te miri ce politician fioros sau general, neaoş sau străin. Sunt ostaşii Regimentului de Gardă "Mihai Viteazul". Unitate de elită, care doar ce a împlinit 150 de ani de existenţă.

"Drill-teamul", o coregrafie armată

Fruntaşul Daniel Pădurariu are 24 de ani şi a venit de la Dorohoi să se îmbrace "dorobanţ" la Regimentul de Gardă.

"Am fost încorporat la infanterie şi i-am văzut pe colegii de la Regiment la instrucţie. Mi-a plăcut nobleţea ceremonialului. M-am gândit că aici e la fel de deosebit ca pe front. Satisfacţia o ai când vezi personalităţi", se umflă în pene tânărul ostaş.

Apoi vorbeşte depre ce-i place lui cel mai mult. "«Drill-teamul» e ceva deosebit! Un spectacol demonstrativ, bine structurat, cu multe ore de muncă. O coregrafie greu de obţinut!", povesteşte fruntaşul depre ultima noutate: mânuirea armelor exact cum vezi în filme.

"Mă gâdilau gâzele, da’ n-am mişcat !"

Recordul lui la stat "drepţi" e de patru ore. Nu ştie cui i-a dat onorul: "Căldura era insuportabilă. Îmi amorţiseră mâinile, picioarele, transpirasem şi eram ud. N-am mişcat. S-a întâmplat să vină copiii, să mă tragă de veston. Era la ceremonia de la Putna, cu preşedintele moldovean. Greu a fost şi la Focşani, pe 24 ianuarie, la minus 20 de grade C! Ne-am dat cu cremă şi tot am îngheţat. Am stat aşa 45 de minute. Când am intrat la căldură era ca o oaza în deşert. O altă fază a fost la Iaşi. Erau pânze de paianjen în aer. Se lipeau de noi, de armă, de caschetă... Veneau gâze, ne gâdilau. N-am mişcat".

Mai are puţin şi-i expiră contractul de patru ani, dar o să-l reînnoiască. Trage nădejde să se însoare. Cele 1.200 de lei, solda lui, nu-s de colo pe timp de criză. Fruntaşul din Dorohoi a dat onorul la aproape la fel de mulţi şefi de stat cât un veteran al regimentului. A prins Summitul NATO, când avioanele cu preşedinţi şi şefi de stat aterizau unul după altul: "Am stat o zi întreagă. Onor după onor! Mi se umflaseră picioarele, nu mai încăpeau în cizme!".

În antiteză e maiorul Dan Enache. E de 22 de ani la regiment. A luat-o de jos, de la comandant de pluton, de companie, ofiţer cu pregătirea de luptă şi şef de stat major la Batalionul de Ceremoniale: "I-am dat onorul lui Jaques Chirac şi Papei Ioan Paul al II-lea".

Ţânţarii-talibani, inamicul nr. 1

E ora 12.00 şi sunt 36 de grade C la umbră. La Monumentul Ostaşului Necunoscut din Parcul Carol se schimbă garda. Se rotesc din patru în patru ore. Soldaţii care şi-au terminat seviciul sunt uzi fleaşcă.

Cei care intră în post sunt ca scoşi din cutie. Nicio cută nu le strică ţinuta. Se salută, bat paşi de defilare. Cei noi au încremenit. După numai un sfert de oră, sunt deja lac de transpiraţie. Mai au de stat până la patru după-amiaza.

Diseară, la aceeaşi oră, când vor intra din nou de gardă, ţânţarii îi vor ataca precum talibanii pe omologii săi din Afganistan. Evident, nu se vor scărpina.

Nu e permisă nicio eroare

"Gardă, drepţi! Gardă v-aliniaţi! Gardă, pentru onor spre dreapta, prezentaţi arm’!" Urmează fanfara. "Domnule preşedinte, Garda de Onoare constituită în cinstea sosirii dumneavoastră, vă prezintă onorul! Sunt comandantul gărzii, ...!" Cu toţii am văzut, la TV, ceremonialul de primire al înalţilor oaspeţi străini. Live e şi mai înălţător.

Acum, comandantul Batalionului de Ceremoniale e lt.-col. Nicolae Stan. Supraveghează instrucţia. Nu e permisă nicio eroare. Are o figură fioroasă şi e din ’91 în Regiment. I-a dat onorul răposatului preşedinte polonez, reginei Suediei, lui Albert de Monaco şi lui Bush senior.

DOTĂRI

Carabinele SKS sunt doar de paradă

Şi înainte de ’89, ca şi acum, ca să ajungi în această unitate trebuia să ai un aspect fizic plăcut, să n-ai cazier şi minimum 1,80 înălţime. S-au schimbat doar uniforma, arma şi pasul de defilare, de la cel de tip rusesc la cel NATO.

Săbiile ofiţerilor sunt Solingen şi în loc de kalaşnikovuri au carabine SKS, model rusesc din ’56, dar fabricate la Cugir.

"Nu se distribuie cartuşe la ceremonial. Muniţia e doar de paradă, nu s-a tras niciodată", dezvăluie maiorul Enache.

Sunt vreo 350 de militari în acest Batalion de Ceremoniale. În funcţie de eveniment se stabileşte şi numărul militarilor care participă la el. Pentru şefi de stat, formaţia are 90 de ostaşi, plus alţi şase la drapel, patru ofiţeri şi alţi 20 de inşi şi la şirul de onoare. În afară de câteva rezerve dacă-i trece cuiva să leşine, cum s-a întâmplat pe timpul lui Iliescu.

DE PAZĂ LA PALAT

Unităţi militare de elită

MAREA BRITANIE

Garda regală de la Palatul Buckingham este cea mai cunoscută din lume.

Soldaţii sunt recunoscuţi pentru starea lor imperturbabilă din timpul serviciului: nu râd, nu vorbesc şi nu fac alte gesturi decât cele trecute în fişa postului.

A fost înfiinţată în urmă cu 350 de ani. În prezent, există două servicii de gardă - lungă, atunci când regina este la palat, formată din 15 membri, şi scurtă, când regina e plecată, din 12 soldaţi.

GRECIA

Evzones, în prezent garda prezidenţială, s-a format în anul 1867.

Uniforma este inspirată din hainele tradiţionale pe care le-au purtat luptătorii din Războiul de independenţă al Greciei, care a avut loc la începutul anilor 1800.

Papucii, denumiţi tsarouhi, te fac să râzi la fiecare pas de defilare când îşi scutură ciucurii de pe bombeul opincilor.

DANEMARCA

Den Kongelige Livgarde, garda regală, a fost formată în anul 1658 de regele Frederik al III-lea.

Ostaşii danezi care fac parte din această unitate păzesc Palatul Amalienborg şi Castelul Rosenborg.

O asemănare cu uniforma gărzii regale britanice este căciula din blană de urs pe care ambele formaţiuni militare le poartă tot timpul anului.

Prinţul Frederik şi-a satisfăcut stagiul militar în cadrul acestei unităţi de elită a armatei daneze.

Ne puteți urmări și pe Google News