Certificat fiscal din România pentru scutiri în Danemarca
- Adam Popescu
- 27 iulie 2010, 15:00
Românii care lucrează în Danemarca mai puţin de un an trebuie să-şi scoată certificatul de rezidenţă fiscală înainte să plece din ţară, pentru a plăti impozite mai mici.
Românii care pleacă la muncă pentru o durată de cel mult un an în Danemarca sunt sprijiniţi financiar de statul danez la fel ca toţi cetăţenii din Regat. Lucrătorii sezonieri care au un contract pe o durată de timp mai mică de 12 luni pot beneficia de unele deduceri din venitul obţinut acolo, înainte de calculul impozitului.
Pentru a beneficia de facilităţi, "este necesar să obţină certificatul de rezidenţă fiscală de la autorităţile din localităţile de domiciliu, din România, înainte de a veni în Danemarca", informează specialiştii reţelei europene de selecţie EURES din România.
Atenţionarea autorităţilor ro mâne vine în condiţiile în care mulţi români nu ştiu că au nevoie de acest certificat de contribuabil din ţară şi, când ajung la Fiscul danez, sunt nevoiţi să piardă timp, dar mai ales bani, ca să-l obţină ulterior.
Taxă de 60 de euro
În acest caz, "Ambasada României din Danemarca poate emite un certificat care să ateste faptul că sunt cetăţeni români cu domiciliul permanent în România, conform datelor din Cartea românească de Identitate", susţin specialiştii EURES România. Lucrătorii trebuie să se deplaseze la Secţia Consulară a Ambasadei României la Copenhaga, să prezinte Cartea de Identitate în original şi să plăteasca o taxă consulară de 447 DKK (aproximativ 60 de euro).
În plus, spun aceştia, "costul deplasării la/de la Copenhaga va fi suportat de către solicitant". Potrivit Fiscului din Danemarca (SKAT), românii care sunt angajaţi acolo ca muncitori sezonieri trebuie să plătească un impozit provizoriu de fiecare dată când sunt beneficiarii unei plăţi. Suma pe care trebuie s-o plătească depinde de venit şi de o serie de alocaţii de care ei beneficiază.
"Contribuţiile pentru piaţa muncii (AM-bidrag) se calculează înaintea alocaţiilor. Angajatorul deduce impozitul din suma pe care o plăteşte", explică cei de la SKAT. La sfârşitul anului, trebuie trimisă declaraţia privind venitul global (selvangivelse) la SKAT, în care se trec veniturile şi alocaţiile pe care le-aţi primit în cursul anului respectiv. După primirea declaraţiei, cei de la SKAT calculează dacă impozitul plătit este cel corect. În principiu, românii angajaţi sezonier au posibilitatea de a regulariza anumite alocaţii faţă de venitul danez, înainte de calcularea impozitării.
"Această facilitate se poate referi la o alocaţie personală sau la o deducere în cazul în care sunteţi căsătorit. De asemenea, este posibil să fiţi îndreptăţit să beneficiaţi de deduceri pentru cheltuielile pe care le-aţi efectuat în legătura cu munca prestată de dumneavoastră în Danemarca. Însă, în cazul în care angajatorul dumneavoastră a acoperit aceste cheltuieli, nu aveţi dreptul să solicitaţi deducerea lor din venitul dumneavoastră", mai spun cei de la SKAT.
Beneficii neimpozitate
Astfel, ca şi cetăţenii din Danemarca, românii beneficiază de deduceri de la plata impozitului pentru anumite facilităţi, cum este alocaţia personală, la care au dreptul toţi cei care obţin salarii. Aceasta ajungea, în 2009, la aproape 43.000 DKK, adică peste 5.700 de euro pentru un an.
În plus, autorităţile daneze sprijină financiar deplasările românilor, prin alocaţii pentru transport între reşedinţa din România şi locul de muncă din Danemarca sau între locuinţa din Danemarca şi locul de muncă de acolo. Această facilitate este acordată numai dacă aceste călătorii nu sunt decontate de patron.
La fel, cheltuielile pentru alimentaţie şi cazare, care sunt privite ca fiind cheltuieli legate de lucru, dacă distanţa de la locul de reşedinţă nu permite salariatului să doarmă acasă, potrivit specialiştilor SKAT. Acestea pot fi plătite de angajator, fără a fi supuse impozitării, sau vi le poate rambursa, cu titlu neimpozabil. Totul, cu respectarea unor anumite cote impuse de autorităţile daneze.
Se pot deduce şi cotizaţiile de membru de sindicat sau contribuţiile la fondul de şomaj care sunt asociate cu munca în Danemarca, dar şi alocaţia pentru cuplurile căsătorite, dacă soţii au aceeaşi reşedinţă în România şi dacă celălalt soţ nu a obţinut în acel an alocaţii personale generale.
"Pentru a beneficia de facilităţi fiscale, este necesar ca lucrătorii sezonieri români să obţină certificatul de rezidenţă fiscală de la autorităţile fiscale din localităţile din România, înainte de a veni în Danemarca.", EURES ROMÂNIA
JOBURI
Danezii caută bucătari şi medici români
Oferta de joburi oficiale în Danemarca este una destul de redusă în această perioadă, arată portalul EURES România. Cei care se pricep la gătit au la dispoziţie un job de bucătar în hotelul Hvedholm Slot (fost castel).
Salariul este de aproximativ 2.900 de euro brut lunar, pe lângă masa şi cazarea oferite de patron, pentru un program full time, cu un contract de şase luni. Se cer calificare şi patru ani experienţă, dar şi cunoştinţe foarte bune de limbă engleză.
Danezii mai pun la bătaie şi o poziţie de medic specialist radiolog, la Departamentul de Radiologie al Spitalului Borholm, pe un salariu de 9.000 de euro brut lunar, pentru un program de 37 de ore de lucru săptămânal, pe perioadă nedeterminată. Se cer experienţă în domeniu, abilităţi interpersonale, limba engleză, potrivit EURES.
În plus faţă de salariu, se oferă ajutor la mutare, chiar şi pentru familii, curs gratuit de limba daneză înainte de angajare, asigurare pentru pensie, dar şi posibilităţi de educaţie permanentă şi perspective de promovare.