Dacă în acest weekend nu sunteţi atraşi nici de munte, nici de mare şi nu vă ispiteşte răcoarea pădurilor de la marginea Capitalei, vă oferim câteva sugestii de petrecere a timpului liber în weekend.
Se poartă VINTAGE
Peste 30 de colectionari vintage, creatori de piese handmade şi designeri vestimentari vor expune, astăzi şi mâine, la restaurantul Villa Rodizio, din Capitală, în cadrul târgului ”Dress To Impress”.
Printre alte suprize, vizitatoarele vor avea ocazia de a degusta delicatesele Les Macarons pregătite în laboratorul de prăjiturele fine Madame Lucie. Iubitoarele modei sunt aşteptate la shopping într-o atmosferă răcoroasă, care combină arhitectura bucureşteana din secolul al XIX-lea cu deliciile culinare mediteraneene, puse în scenă de bucătarii restaurantului Villa Rodizio, aflat la doar câteva minute de Parcul Gradina Icoanei, pe Ion Luca Caragiale 32. Plimbare prin ”mahala”
Uliţa cea Mare a fost cândva o mahala. Se numea mahalaua Târgului şi înconjura pe la nord şi est Curtea Domnească. Ea s-a schimbat foarte mult în ultimii 500 de ani. Numită sute de ani ”Târgul din Nauntrul oraşului”, dar şi Târgul de Sus al negustorimii bogate, aceasta mahala a comerţului şi negustoriilor de tot felul a fost, de la bun început, punctul de atracţie a celor mai puternice investiţii.
Dispariţia Curţii Vechi Domneşti, după 1798, a determinat o schimbare de peisaj. Negustorimea bogată s-a mutat treptat pe Podul Mogosoaiei, mai aproape de noua reşedinţa domneasca aflată în casele boierilor Goleşti. În vechea mahala a Târgului au sosit însa investiţiile bancare.
În locul hanurilor apar instituii noi, moderne şi foarte aplicate exigentelor noilor vremuri: Banca Naţională a României pe locul Hanului Şerban Vodă, Palatul CEC pe locul manăstirii şi hanului Sf. Ioan cel Mare, Palatul Postelor pe locul hanului Constantin Vodă, Hotelul Universal pe locul hanului Gabroveni, hotelul Dacia amenajat în fostul hotel Manuc, Bursa Romană de Mărfuri pe locul unor prăvălii desuete şi o mulţime de alte bănci precum: Blank, Crissoveloni, Româno-engleza, Banca de Scont, Creditul Urban, Societatea de Asigurări Dacia-Romania (cea dintâi, apărută la 1870), pe locul hanului Grecilor, dar şi variate magazine de mode, accesorii vestimentare, cafenele, restaurante precum Carul cu Bere, birouri particulare, cabinete medicale sau avocăţeşti, o fabrică de umbrele, alta de pălării şi jobene, hoteluri somptuoase precum Concordia şi Rahova. Vechea mahala a Târgului medieval devenise la 1900 un adevărat city a cărui glorie trecută o putem admira şi astăzi.
Fundaţia Calea Victoriei organizează, astăzi, de la ora 10.00, o mică incursiune pe Uliţa cea Mare, după următorul program:
”Ne adunăm în faţa hanului Manuc, urcăm pe Şepcari, apoi strada Covaci cu ieşire în stradă Şelari, coborâm şi intrăm pe strada Franceză, apoi urcăm pe strada Postei, continuăm pe Stavropoleos spre Smârdan, intrăm din nou pe strada Lipscani de aici mergem pe strada Carada, cu pasajele Macca şi Vilacrosse, apoi continuăm pe strada Doamnei, coborâm pe strada Blănari, apoi Băcani, Zarafi, Pasajul Francez şi întoarcere finală pe strada Şepcari şi hanul Manuc”.
Comedie la Centrul cultural UNESCO
Duminică, de la ora 19.00, la Centrul Cultural UNESCO Nicolae Bălcescu; din strada 11 iunie, va fi prezentată comedia ”Ascensiunea unei fecioare”, de Paul Ioachim. ”A ascensiona” este verbul care, unerori pare a nu avea scrupule. Este un verb de mişcare pe verticală, care creează situaţii comice, exterioare, dar dramatice în forurile superioare. Într-un interval relativ scurt, eroina principală ajunge "să-l prindă pe Dumnezeu de un picior". Totul pare să-i meargă bine, destinul pare că îi este favorabill, amestecă destinele, dar deznodământul va fi unul imprevizibil. "Ascensiunea unei fecioare" este o comedie scrisă de Paul Ioachim, regizată de Gabriela Ioniţă.
Distribuţia: Salomeea – Victoria Leonte Dudu Castana – Costin Grigore Mama – Maria Cârlan Tata – Cătălin Popă Sergiu Garoafa – Andrei Abdul Sergiu Lalea/Surugiu – Sorin Anton Sergiu Smochina/Amadeus – Cătălin Oprea
Intrarea este liberă (în limita locurilor disponibile)
Pentru pofticioşi
Tot în acest weekend, gurmanzii şi „gurmeţii” sunt aşteptaţi în Parcul Naţional (Bd. Basarabia) să deguste şi să cumpere bucate tradiţionale româneşti specifice zonei Munteniei, la „TÂRGUL care...rupe gura târgului. Dansează pe arome tradiţionale!”.
Viţel la proţap, peşte pregătit după reţetă specifică din Topoloveni, păstrăv, papanaşi cu magiun natural de prune Topoloveni, sarmale cu urdă, lipie românească, pepeni de Dăbuleni, pâine pe vatră proaspăt frământată, brânză de burduf, cârnaţi, şunculiţe şi salam, pastramă, ţuică şi palincă de prune, halviţă şi ciocolată de casă, dulceţuri Topoloveana, miere „la prima mână” de diferite arome, caşcavea, delicii, plăcinte calde, prăjituri de casă după reţete maramureşene, mămăliguţe doar câteva dintre preparatele cu care târgoveţii şi gospodarii îşi vor îmbia la tarabe cumpărătorii. Nu vor lipsi de la târg meşteşugarii şi artizanii, iar bucatele prezentate sunt 100% naturale, preparate după reţete tradiţionale, transmise în familie de-a lungul generaţiilor.